לפני זמן מה עשה יוסף דרשן, תושב קריית ארבע, את השבת בבית חמיו ביישוב תקוע. בשבת לפנות בוקר הוא שומע את הנייד שלו מצלצל. על הקו שכן דתי המשרת במילואים בסיירת.
האסוציאציה המיידית הייתה מבהילה משהו, והנורות האדומות נדלקו כשהחליט לענות לשיחה. "אם התקשרתי אליך בשבת זה אומר שמבחינתי זה פיקוח נפש", הסביר החבר, לוחם בדרכו לעזה, "אני רוצה לעבור אצלך בבית ולקחת מתאמי תומר ללחימה".
הרכיב הטכני הזה, שזכה לשם 'מתאם תומר', הפך למושא שאיפותיהם של נגביסטים רבים ביחידות הלוחמות. לכאורה, חלק מתכת פשוט שבסך הכול מאפשר להרכיב כוונת על מקלע הנגב.
בפועל – כפי שעולה מעדויות הלוחמים בשטח – מדובר ברכיב מציל חיים שמשפר את תוצאות הלחימה במאות אחוזים. בדומה לסיפור שחשפנו בטור זה בתחילת המלחמה, על נערי הגבעות שהתגייסו לייצור מגיני טנקים מצילי חיים ללוחמים בעזה, גם כאן בית היוצר, הפיתוח והשיווק של המתאם נמצא בהארד קור של אנשי ההתיישבות, בקריית ארבע. אותו דפוס פעולה, אותה תחושת שליחות: התגייסות למשימת הצלת חיים של לוחמים ושיפור איכות הלחימה, והכסף לא קובע.
במקור לא מגיע דרשן (38) מתחום פיתוח אמצעי לחימה. ביום יום הוא מתפרנס מתחום הקרמיקה והכלים הסניטריים, אבל אז הגיע אליו הסיפור ששמע מחברו אבישי פרנס, תושב קריית ארבע גם הוא ורתך ומסגר במקצועו. פרנס, שהספיק לעשות כמה עבודות בשביל משרד הביטחון, שיתף את דרשן במצוקה של חבר אחר, קובי טלר, נגביסט (לוחם שתפקידו לשאת את מקלע הנגב ולירות באמצעותו) שעבר משירות סדיר למילואים ונתקל במציאות מתסכלת. "בסדיר שירַתי עם הדגם החדש של הנגב, הכול היה מצוין", הוא סיפר, "אבל עכשיו ירדנו ללחימה עצימה בעזה במסגרת המילואים, ואנחנו מקבלים את הנגב המיושן, אי אפשר להרכיב עליו כוונות מתקדמות ואני מחפש משהו שיאפשר לעשות את זה".
פרנס וטלר הסתגרו במסגרייה, ישבו שעות ארוכות, ניסו ופיתחו ופסלו ותיקנו, עד שיצא תחת ידיהם רכיב מתכת שמאפשר הרכבת כוונת גם על נגב מהסוג הישן. טלר לקח את המתאם איתו לעזה, וכששב סיפר לפרנס בפנים נלהבות: "אתה לא מבין כמה זה עזר, כל מטרה שרציתי – פגעתי בול!"
כשדרשן שמע את הסיפור הוא אמר לפרנס: "אבישי, עזרת ללוחם אחד, כמוהו יש אלפים! מה איתם?". "הבנתי שזה מוצר קריטי שמציל חיים", מסביר דרשן מה הניע אותו ליזום וולונטרית את הפרויקט. פרנס הסתייג. הוא הסביר שדרושות לכך מכונות מאוד יקרות, ובכלל זהו מוצר יקר לייצור. דרשן לא ויתר: "המימון עליי, השיווק עליי. רוץ!". הודעת ווטסאפ ראשונית שהופצה למעוניינים לקבל את המתאם, זכתה בתוך זמן קצר להצפה של פניות מנגביסטים. פרנס ייצר, דרשן חילק במחירים מסובסדים מאוד, תוך שהוא מוציא מכיסו הפרטי עשרות אלפי שקלים, ואז הבין שצריך לשנות פאזה. "הוצאתי סכומים עצומים, ואין לי מאיפה. מצד שני, לוחמים לפני כניסה לעזה ורפיח ממש מתחננים לקבל את המתאם. מה עושים?"
ההחלטה הייתה לעבור למיזם רחב, שמשלב את הבקשות למתאם יחד עם בקשה לתרומות למימון ההוצאות, קמפיין שנמצא בעיצומו בימים אלו. דרשן מספר על כ־300 מתאמי תומר שכבר חולקו, 250 מתוכם היו חלק בלתי נפרד מהלחימה העצימה ברחבי עזה. מן העבר השני ממתינות עוד כ־350 בקשות למתאם תומר. "הביקוש מגיע מיחידות המפתח שנמצאות בכל התמרונים, בדרום ובצפון", מספר דרשן, "לוחמי מילואים בוגרי סיירת גולני, סיירת צנחנים, סיירת גבעתי, אגוז, דובדבן. רק היום פנו אליי למשל שני גדודים מסיירת גבעתי, וגם ממגלן".
ראייה, דיוק ומהירות
לפני שנחשוף את בחירת השם המיוחדת למתאם כוונות ממתכת, שיעור קצר באמל"ח למתעניינים, שימחיש כמה משמעותי יכול להיות חלק קטן בכלי נשק גדול. כאמור, ישנם שני סוגי מקלעי נגב. החדיש יותר מסופק לחיילי הסדיר בלבד, וזהו נשק עם כוונת מתקדמת ונוחה לשימוש. לעומת זאת, חיילי המילואים נאלצים להסתפק בנגב דור 1, שלו כוונת ברזל בלבד ואין בו אפשרות להתקנת כוונת מתקדמת יותר.
ההבדלים משמעותיים לפחות בשלושה קריטריונים חיוניים: האחד, זמן הכניסה למצב הירי. עם כוונת איכותית מדובר בחצי שנייה, כוונת ברזל מצריכה שנייה וחצי. זמנים קריטיים כשמדובר בהתקלה מטווח קרוב. השני, דיוק בפגיעה במטרות. בכוונת ברזל יכולת הדיוק נמוכה יותר, בזמן שבכוונת מתקדמת ניתן לפגוע במטרות במדויק גם ממרחק של מאות מטרים. השלישי, ראיית לילה. כוונת ברזל אינה מאפשרת שום יכולת ראייה בלילה, אך בעזרת המתאם ניתן להרכיב על הנגב גם כוונות עם תכונות של ראיית לילה. מכל הטעמים הללו, מובן מדוע הנגביסטים במילואים משוועים למתאם תומר, שתפקידו להרכיב כוונת מתקדמת יותר על גבי הנגב הישן, ובכך לחולל באמצעותו פלאות בשדה הקרב.
"מתאם הנגב שיפר לי את רמת המילואים לגמרי, בצפון ובדרום", מתאר נ', לוחם ואיש שב"כ, "היה לי הרבה יותר קל בזכות המתאם להילחם ולירות עם כוונת ולהיות הרבה יותר מדויק עם הנגב בכל מתאר שהייתי בו. בנוסף לכך יכולתי לראות ולירות בלילה באמצעות אמצעי לראיית לילה בזכות המתאם, בשונה מכוונות ברזל שאי אפשר לירות עם אמצעי לראיית לילה. בקיצור", הוא מסכם בסיפוק, "אין על נגב עם כוונות".
675 תרמילים בעמדה
בחזרה ליוסף דרשן, שהחליט על שדרוג באופן שיווק המוצר, ובהתאמה גם על שינוי השם. "בהתחלה קראנו לו 'מתאם קובי', על שם קובי טלר שבזכותו נולד הרעיון. בהמשך חיפשנו שם אחר, ופשוט עשינו חיפוש של נגביסט וגבורה בגוגל. התגלה לנו סיפור מצמרר, סיפורו של סמל תומר נגר הי"ד. כל פעם שאני מספר אותו, וגם עכשיו, סומרות לי השערות", קולו של דרשן נסדק לרגע.
תומר נגר סיים את הכשרתו כלוחם בגולני וכנגביסט זמן קצר לפני שמחת תורה. הוא עלה לפלוגה, שעשתה קו בקיבוץ כיסופים בעוטף, ושם היה גם בשמחת תורה. בחג, למרבה הצער, הכוננות הייתה דלה, ורק כ־30 חיילים נותרו במוצב כיסופים. בשש בבוקר עלה תומר לעמדה, שהייתה קדמית ומעט מרוחקת מהמוצב עצמו. חצי שעה מאוחר יותר החלה מתקפת החמאס, הגדרות נחתכו ותוך זמן אפס הסתערו עשרות מחבלים על כיסופים, אחד היישובים הסמוכים ביותר לעזה. חיילי המוצב הובהלו למיגונית, ותומר שומע את כל הקריאות בחמ"ל ומבין שהוא נותר להילחם לבדו בעמדה הקדמית, עם הנגב.
"הוא מבין שהמחבלים צריכים לעבור דרכו כדי להתקדם, והילד המטורף הזה מקבל החלטה שהוא נלחם", מספר דרשן בקול רווי הערצה. "תומר, כמה שהיה צעיר, היה נגביסט מורעל. הוא היה תמיד בכוננות מלאה עם הנגב, עולה איתו לעמדה, מוודא תמיד שהכול תקין במאה אחוז. הוא מתחיל לנהל קרב מול עשרות או מאות מחבלים, ופשוט קוצר עם הנגב חוליה אחרי חוליה. מולו מחבלים עם מטענים, RPG, טילים, והוא מחסל אותם לבד בזה אחר זה. הם מתקרבים למוצב, מצליחים להרוג חלק מהחיילים, אבל הוא ממשיך לרתק אותם ולהסיג אותם לאחור. הכול במקצועיות מטורפת. הוא יורה כך שהנגב לא יתחמם מדי, יורה מקבצים מדויקים, וכך מעכב משמעותית את המחבלים. הוא ושאר הלוחמים הצילו את קיבוץ כיסופים. בסופו של דבר החיילים יצאו מהמיגונית והתחילו להילחם, ולבסוף הצליחו להגן על המוצב".
כשחיילי אגוז הגיעו לטהר את המקום, הם גילו את גופתו של תומר ולידה לא פחות מ־675 תרמילים שירה ממקלע הנגב. "הוא ירה עד הכדור האחרון, נשאר עם אפס תחמושת, והכול לבד", דרשן נפעם. "כשקראתי את הסיפור הזה הצטמררתי, הסתכלתי על שותפי אבישי פרנס ואמרתי לו: מתאם תומר".
השניים יצרו קשר עם משפחתו של תומר, הציגו בפניהם את הרעיון, וזכו לתמיכה נלהבת. "נוצר בינינו קשר מדהים, הם כל כך התרגשו מהמיזם הזה לזכר הבן שלהם. כך יצא לדרך 'מתאם תומר'".
לתגובות: [email protected]