לוחמים בעזה
לוחמים בעזהצילום: דובר צה"ל

המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) מפרסם את ממצאי מדד "קול העם היהודי" לחודש יולי 2024.

הסקר חושף מגמות משמעותיות בקרב יהודי ארצות הברית בנוגע לביטחון בניצחון ישראל, אופטימיות לגבי עתיד המדינה, תרומות למוסדות יהודיים ותחושת הביטחון האישי.

מממצאי הסקר עולה כי יהודי ארה"ב מפגינים רמת ביטחון גבוהה יותר ביכולת של ישראל לנצח במלחמה לעומת יהודים בישראל עצמה. 55% מיהודי ארה"ב דירגו את ביטחונם בניצחון ישראל ברמות הגבוהות (4 או 5 בסולם של 1 עד 5), לעומת 41% מהיהודים בישראל. רק 19% מיהודי ארה"ב הביעו ביטחון נמוך בניצחון (דירוג 1 או 2), לעומת 35% מהיהודים בישראל.

כך גם, האופטימיות לגבי עתיד ישראל בקרב יהודי ארה"ב גבוהה אף היא. הסקר בחן גם את מידת האופטימיות של משתתפי הפאנל ביחס לשלושה מעגלים יהודיים: הקהילה בארה"ב, כלל יהודי העולם ומדינת ישראל. מן הממצאים עולה כי מידת האופטימיות ביחס לעתיד מדינת ישראל גבוהה יותר לעומת רמת האופטימיות ביחס לעתיד העם היהודי וביחס לעתיד היהודים בארה"ב.

ממצא מרכזי מראה כי האופטימיות עולה ככל שהמשיבים שמרנים ודתיים יותר. כך לדוגמא: בהתייחסות לעתיד מדינת ישראל: הנוטים ל"שמרנים" דירגו את האופטימיות שלהם ב- 4.27 (בסולם של 1-5), ה"שמרנים מאוד" ב-4.11, לעומת 3.22 בקרב מי שמגדירים עצמם "נוטים לליברלים" ו- 2.88 בקרב מי שמגדירים עצמם "ליברלים מאוד".

ביחס לעתיד יהדות העולם ה"שמרנים מאוד" דירגו את האופטימיות שלהם ב- 3.52, לעומת 3.01 בקרב ליברלים מאוד. בהתייחס לעתיד הקהילה היהודית האמריקאית: ה"שמרנים מאוד" דירגו את האופטימיות שלהם ב-2.86, לעומת 2.97 בקרב ה"ליברלים מאוד".

מהסקר עולה כי חלה עלייה משמעותית בתרומות היהודים לארגונים יהודיים. יותר ממחצית המשיבים (כמעט שני שלישים) דיווחו כי הם תורמים יותר לארגונים יהודים בארה"ב מאז ה 7 באוקטובר. מגמה זו משקפת מעורבות מוגברת בתמיכה בישראל ובמאמצים נגד אנטישמיות בכלל הספקטרום הפוליטי. כך לדוגמא 57% מהיהודים המגדירים עצמם "מאד ליברלים", ו 74% מאלה המגדירים עצמם "מרכז" מעידים כי תרמו יותר לארגונים יהודיים אמריקאיים מעבר למה שהיו תורמים בדרך כלל.

לאחר ה – 7 באוקטובר חלה עליה משמעותית בקרב יהודי ארה"ב המעדיפים שילדיהם ילמדו בבתי ספר יהודיים על פני בתי ספר ציבוריים כלליים. השינוי המשמעותי ביותר חל בקרב יהודים המגדירים את עצמם "נוטים לליברלים" או "מרכז" והמשתייכים לזרם הקונסרבטיבי או שאינם משתייכים לזרם דתי כלשהו ("ללא זרם"). כחמישית מאלה, % 19 מ "הנוטים לליברלים" ו-20% ממי שמגדירים עצמם "מרכז" שינו את דעתם וכעת חושבים שעדיף ליהודי ארה"ב ללמוד בבתי ספר יהודיים.

למרות האירועים האחרונים, תחושת הביטחון האישי של יהודי אמריקה לא השתנתה משמעותית לעומת החודשים הקודמים. עם זאת, שיעור ניכר עדיין חש מאוים - 41% מהרפורמים, 41% מהקונסרבטיבים, ו-41% מהאורתודוקסים דיווחו שהם מרגישים פחות בטוחים בגלל המלחמה בישראל.

לדברי ד"ר שוקי פרידמן, סגן נשיא המכון למדיניות העם היהודי, "ממצאי הסקר מצביעים על חיזוק הקשר בין יהדות ארה"ב לישראל בעקבות המלחמה. הביטחון הגבוה בניצחון ישראל והאופטימיות לגבי עתידה, לצד העלייה בתרומות ובתמיכה בחינוך יהודי, מדגישים את הסולידריות הגוברת. עם זאת, תחושת חוסר הביטחון המתמשכת מצביעה על הצורך בהמשך תשומת לב לאתגרי הקהילה היהודית בארה"ב."