לראשונה בתולדותיו יתקיים השנה פסטיבל שירה מטולה לא בביתו – אלא בירושלים.
הפסטיבל יתקיים ב-28–30 באוגוסט 2024 בבית הקונפדרציה, במשכנות-שאננים ובתיאטרון החאן. "מטולה נטושה ומופגזת והצפון במלחמה", אומרים מנהלי הפסטיבל, "אך אנו, מארגני פסטיבל השירה מטולה, שהתקיים מדי קיץ במושבה הצפונית במשך עשרות שנים, לא מתכוונים להיכנע. הפסטיבל, שידע מלחמות וקשיים אחרים גם בעבר, ויכול להם – יתקיים כסדרו גם השנה, והוא יתרחש בירושלים".
אפי בניה, מנכ"ל בית הקונפדרציה ומנהל הפסטיבל אומר לערוץ 7 "מטולה, המושבה הקסומה והאהובה בגליל, הפכה במלחמה לעיי חורבות.
במשך כ-30 שנה התקיים בה פסטיבל המשוררים החשוב ביותר בישראל, בניהולו ובהפקתו של בית הקונפדרציה, ועתה היא מתמודדת עם האסון הגדול בתולדותיה. מתוך סולידריות עמוקה עם אנשי מטולה ועם הגליל כולו, ואמונה בכוחה של השירה ובהכרחיותה במיוחד בימים קשים – החלטנו לקיים את פסטיבל שירה מטולה בירושלים.
"לכבוד הפסטיבל נארגן אוטובוסים עבור אנשי מטולה המפונים מבתיהם, וכן לכל תושבי הצפון והדרום המפונים, ונזמין אותם להגיע לירושלים וליהנות מאירועי הפסטיבל. הכניסה לאירועי הפסטיבל תהיה ללא תשלום, על בסיס מקום פנוי (למעט המופעים שייערכו בתיאטרון החאן). בואו לחבק את תושבי מטולה האמיצים, ואת האזרחים המפונים כולם".
בני ציפר ושירי לב-ארי, המנהלים האמנותיים של הפסטיבל מוסיפים: " לא ויתרנו על הפסטיבל, המתרחש כנגד כל הסיכויים – ובגדול – בירושלים, כשהעיניים נשואות בגעגועים למטולה".
כותרת הפסטיבל, "מן המקום שבו אנו צודקים", לקוחה משירו האלמותי והרלבנטי תמיד של יהודה עמיחי, משורר האהבה והמלחמה, שהשנה מלאו 100 שנה להולדתו.
המלחמה הנוכחית וטראומת ה-7 באוקטובר פתחו ערוצי ביטוי חדשים בשירה העברית. הפסטיבל יארח משוררות ומשוררים שהמכנה המשותף ביניהם הוא התגובה הפואטית לרגשות הכאב, היתמות והעוול שעוררה המלחמה. בין היתר יתקיים מפגש עם המשורר שחר מריו מרדכי, בעקבות ספר פואמה שכתב על אביו שנפצע קשה במלחמת יום הכיפורים; עם גלעד מאירי, שכתב פואמה על אביו, פצוע מלחמה שננטש על-ידי המדינה; ועם המשוררת איה אליה, שפירסמה ספר שירה על אחיה איתמר אליה, שנהרג באסון השייטת.
קולות המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר עוררו השראה לכתיבה גם אצל חיילים וחיילות. תא"ל אופיר לויוס, קצין חינוך ראשי, והמשורר אליעז כהן יצרו אסופות של שירי חיילים כותבי שירה תחת השם "הנני", המביאים את הקולות האותנטיים של לוחמים משדה הקרב. כהן ולויוס יספרו על לידת הפרויקט. חיילות וחיילים ששיריהם פורסמו באסופות יקראו מיצירותיהם.
מקום נרחב יינתן גם לשירת הציונות הדתית, שמשבר ה-7 באוקטובר סימן בה פרשת מים רעיונית. במפגש מיוחד ישתתפו הרב אלחנן ניר, שהסעיר את המחנה האמוני בשירו "אנחנו צריכים תורה חדשה", ובכל סרלואי, שהיתה מהראשונים שהגיבו על מאורעות אוקטובר בשירה אמונית.
השנה יושם דגש מיוחד על השירה הנוצרת והנכתבת במגזרים שעד כה לא זכו לשימת הלב הראויה: לראשונה יקראו משיריהן בפסטיבל שלוש משוררות על שירה אמונית, וכן יתקיים מפגש עם שני משוררי השחורות – דני אדמסו והמשוררת ווביט וורקו מנגסטו.
תוכניית הפסטיבל באתר בית הקונפדרציה: http://www.confederationhouse.org