הפובליציסטית והעיתונאית קרולין גליק, מומחית ליחסי ישראל ארה"ב, מציגה בראיון לערוץ 7 את משמעותו לישראל של התרחיש בו תנצח קמלה האריס בבחירות הקרובות.
על עצם הצבתה של האריס במקומו של ביידן כמועמדת המפלגה לנשיאות, אומרת גליק כי אכן מבחינתה של המפלגה נעשתה עסקה טובה בכך שמועמדותה השיבה את המפלגה למירוץ לאחר שהיה ברור שלביידן לא היה סיכוי לנצח. עם זאת היא מציינת כי "הם הצליחו לשים מישהי נטולת הישגים במדיניות פנים ובמדיניות החוץ בלי שאף אחד בדק אותה והיא לא עמדה בבחירות כלשהן וכשהיא ניסתה להתמודד בבחירות המקדימות לקראת 2020 היא לא ניצחה בשום מקום, היא הפסידה בכל מקום ויצאה מהמרוץ בשלב המוקדם ביותר כי לא היה לה סיכוי. היא הוצנחה להיות הסגנית של ביידן כי הוא נשבע שהסגן יהיה סגנית שחורה והיא הייתה בין המועמדות היחידות שעמדו בקריטריון הזה".
האם המשמעות היא שהיא נקלעה לסיטואציה? גליק מזכירה את קרבתה לברק אובמה, כך שהיה מי שדאג למקם אותה במקום הזה. "היא מאוד מקורבת לברק אובמה. העוזרים שלה והקרובים שלה עבדו אצלו במשרות אמון. היא מאוד נתמכת על ידו ומייצגת משהו שמאוד חזק במפלגה, כלומר ברק אובמה".
אז איך קורה שמי שאין מאחוריה הישגים משמעותיים כלשהם נותנת פייט של ממש בסקרים מול דונלד טראמפ? "זה קורה כי ארה"ב מקוטבת ומפוצלת ויש קצת פחות מחמישים אחוז מהאמריקאים שנוטים לדמוקרטים בכל מחיר ולא מוכנים לחשוב על טראמפ כנשיא הבא. כשמדובר בחברה מפוצלת יתר מאשר ערב מלחמת האזרחים במאה ה-19, נוצר מצב נתון שבו יש כ-45 אחוז מהציבור שלא מוכן לשמוע על מועמד שאינו דמוקרטי לבית הלבן ולא משנה מיהו המועמד הזה".
ובהתייחס לאופן בו עשויים או עלולים להיראות יחסי ישראל ארה"ב במידה והאריס תחולל את השינוי ותיבחר לנשיאות, אומרת קרולין גליק כי יחסים שכאלה לא צפויים להיראות טוב, אך לא מדובר רק ביחסים עם ישראל אלא במעמדה של ארה"ב בכלל בעולם.
"המועמדות שלה תעביר לעולם מסר של חולשה אמריקאית קיצונית כל כך, עד שיש סבירות שכפי שטראמפ מזהיר אנחנו ניקלע למלחמת עולם אמיתית, שארה"ב תמצא את עצמה תחת מתקפה של סין רוסיה ואיראן, הציר שהתפתח בשלוש השנים האחרונות עם ביידן. כך שלא רק ישראל תסבול מזה אלא ארה"ב עצמה תסבול מזה. במזרח התיכון ארה"ב תפסיק לכהן כמעצמת על, לא יקנו עוד את המילה האמריקאית. גם כך רק ישראל היא היחידה שמשלמת מס שפתיים לעוצמה האמריקאית. אף אחד לא סופר אותם. רואים בהם נטל ולא נכס, ואם היא תיבחר העולם והמזרח התיכון יכנסו לתקופה מאוד קשה מבחינת ביטחון בינלאומי".
"לגבי ישראל, אנחנו נמצא את צמנו נבגדים מהממשל האמריקאי. מאז השביעי באוקטובר ובכלל מאז תחילת הכהונה של ביידן אנחנו חווים מצב שבו האמריקאים רוצים להפוך אותנו ממדינה ריבונית שהיא מעצמה אזורית למדינה וסאלית שלא מסוגלת להגן על עצמה ללא אישור אמריקאי שמתאפשר עד רמה מסוימת, שכל שיקול אסטרטגי יילקח ממנה ונצטרך לחיות על חסדי קמלה האריס והיועצים שלה, וזה מצב קטסטרופאלי".
על היועצים הללו מציינת גליק שני יועצים עיקריים שהם המדאיגים ביותר מבחינתה של ישראל: "פיליפ גורדון שמכהן כיועץ לביטחון לאומי של סגנית הנשיא, ואילן גולדנברג שעד אפריל היה היועץ שלה לענייני המזרח התיכון ועכשיו הוא מנהל את הסנקציות נגד ישראלים כמנהל בכיר לתכנון אסטרטגי במועצה לביטחון לאומי. שניהם עוינים מאוד לימין הישראלי ולציונות והם מאוד פרו איראנים ופרו חמאס".
"גולדברג יחד עם השליח של אובמה לענייני הפלשתינים כתבו ב-2018 מסמך שקרא לממשלת אחדות בין פתח לחמאס והכרה אמריקאית בחמאס. אלו אנשים מאוד קיצוניים שעמדותיהם מתנגדות לא רק לאינטרסים הקיומיים של ישראל אלא גם לאינטרסים של הקהילה היהודית אמריקאית שתומכת ברובה המוחלט בישראל ורואה קשר בין הביטחון של מדינת ישראל לביטחון של יהדות ארה"ב. למעשה אנחנו לפני מערכה מאוד עוינת כלפי ישראל. אנחנו חווים אותה כבר עכשיו אבל היא תסלים אם היא תיבחר".
עוד היא מזכירה את עמדותיו של עמוס הוכשטיין, המתווך מול חיזבאללה. מול המגמות הללו סבורה גליק כי על היורדים הישראליים להבי עמדה ברורה בהיותם "בדרך כלל נוטים לצד הציוני של המפה הפוליטית בישראל. הם צריכים להשמיע קול נגד הוכשטיין וגולדנברג וכך גם היהודים האמריקאים. בינתיים אין תגובה מורגשת".
"מי שצריך להשמיע קול אפילו יותר הם יהודים ליבראלים אמריקאים. ההנהגה היהודית בארה"ב, עם כל הביקורת שיש לי על התמיכה שלהם במדינה פלשתינית, הם תומכים בישראל כמדינה יהודית ומאז השביעי באוקטובר הם רואים את הקשר הישיר בין ביטחון ישראל לביטחונם בארה"ב, והמדיניות כלפי המאבק באנטישמיות שהאריס דוגלת בה, היא מדיניות הרסנית לזכויות האזרח, למעמד הכלכלי חברתי ולחירויות בסיסיות ביותר של היהודים הליבראליים, ואני מצפה מראשי הפדרציות והארגונים היהודים כמו הליגה נגד השמצה לבקר את ההחלטה שלה למנות אדם כמו אילן גולדנברג להיות השליח שלה לקהילות היהודיות ולסרב להיפגש איתו, להגיד שהם מצפים שהשליח שלה ישקף את הערכים של הקהילה שמתנגדת לעמדות שלו, עמדות שמנוגדות לאינטרסים הבסיסיים שלנו כיהודים אמריקאים".
מול האפשרות שהאריס תנצח, סבורה גליק כי המענה הישראלי חייב להיות ממשלת ימין יציבה ולא כזו שעשויה להתפרק. חשוב לדבריה שמבן גביר ועד אדלשטיין וגלנט יישארו בספינת הממשלה ולא ינטשו אותה, "שלא ילחצו אחד על השני על צעדים שנאלצים לעשות בגלל לחץ אמריקאי, כי אחד האינטרסים העיקריים של האמריקאים מאז כינון הממשלה הוא להפיל אותה, זה אחד היעדים שלהם. לא להפיל את חמאס אלא להפיל את ממשלת נתניהו או לפחות להפוך אותו למשועבד לשמאל כדי שלא ליפול. לכן הדבר הראשון הוא לשרוד ולא להתפרק ולא לאיים להתפרק. אסור לעזוב. שאף אחד לא יעזוב את הספינה הזו".
"מעבר לכך צריך להגדיל את היכולות התעשייתיות שלנו בתחום החימושים. התחלנו לעשות את זה, אבל את השקעות הממשלה במשק צריך לכוון בעיקר לייצור מערכות בסיסיות ללחימה, להגדלת צבא הסדיר והמילואים. צה"ל עושה את הצעדים וצריך לעשות אותם ביתר שאת. אנחנו צרכים צבא הרבה יותר גדול. אנחנו צריכים להכיר בכך שישראל הוא עם של שבטים והצבא צריך לאפשר את השבטיות הזו בשורת הלוחמים. להקים אוגדה חרדית וחרד"לית ושהשירות הזה יתאפשר באופן שמאפשר אורח חיים חרדי, ומנגד צריך גם את הבנות שתהיינה ביחידות משלהן. שכל מי שיוכל להילחם יוכל לעשות זאת, שהצבא לא יהיה דבר אחד, אלא ישקף את עם ישראל".
"אנחנו צריכים להיערך כחברה למלחמה סיזיפית עם הרבה תסכולים כשהניצחון המוחלט הוא היעד שמולנו. אסור לנו לוותר על שום דבר. בזמן הקרוב לא יהיה לנו ראש ממשלה אחר שיוכל לנווט את הספינה בזירה הבינלאומית כפי שנתניהו עושה. ממשלת הימין היא נכס אסטרטגי שאסור בשום אופן לפגוע בו. זה הולך להיות קשה מאוד", קובעת גליק ומוסיפה את המשמעות הדיפלומטית לעמידה ישראלית על ערכיה של ישראל במציאות בה במדינות המערב אנשים מוכנסים לכלא על אמירות שאינן תואמות את עמדות השמאל הרדיקאלי.
"צרכים להבין שהמערב מתאבד. עצם העובדה שקמלה הארידס, אישה נטולת הישגים שמביעה עמדות קומוניסטיות בכל מה שקשור לכלכלה ולנושאים אחרים והיא זו שמוצבת במקום שממנו היא יכולה להיות הנשיא הבא של ארה"ב, זה מחייב אותנו לתכנן את מערך יחסי החוץ שלנו בצורה אחרת, לפנות לאסיה ולהקדיש הרבה מאוד השקעות במשק בזירה המדינית והאסטרטגית, לחזק את הקשר עם הודו ולפעול מול בעלות ברית כמו דרום קוריאה, יפן ומדינות אחרות. אם המערב רוצה להתאבד אסור לנו להיות בספינה שלו".