תוכנית 'אנשי חיל' להכשרת רבנים צבאיים פועלת זו השנה הראשונה במכון אריאל ובשיתוף הרבנות הצבאית ובימים אלה נערכים המיונים למחזור השני שלה.
למידע נוסף והגשת מועמדות – לחצו כאן כעת
הרב שלמה גליקסברג, ראש בית המדרש לרבנים ולדיינים של מכון אריאל ורב היישוב חשמונאים מספר על התוכנית הייחודית. "מכון אריאל, במשך הרבה מאוד שנים מכשיר רבנים ודיינים, ובמשך השנים חיפשנו אפיקים נוספים, מעשיים יותר, כדי לקלוט רבנים במסגרות שונות. התוכנית הזאת היא תוכנית ייחודית, נושאת בשורה של ממש, שמעבר לציר ההסמכה והלימודים העיוניים בעומק, אנחנו מוסיפים תכנים נוספים כדי שהרבנים יוכלו לכהן ברבנים צבאיים ולתת מענה לכל האתגרים ברבנות הצבאית".
הוא מוסיף כי "תלמידי תוכנית 'אנשי חיל' לומדים בבית המדרש שלנו לכל מבחני הרבנות ונבחנים בהן. הם משתתפים בשיעורי עיון ובקיאות, לומדים בחברותות וזה החלק הארי של התוכנית. הם מוסמכים על ידי מוסדות אריאל וגם על ידי הרבנות הצבאית. מעבר לכך אנחנו מוסיפים את לבנת הרבנות הצבאית הכוללת היכרות עם הרבנות הצבאית, עם הצבא, עם הסוגיות ההלכתיות של צבא והלכה, עם העשרה אמונית. זה מסלול שבעבר הצטמצם למסגרת של חודש וחצי בקורס רבנים צבאיים ועכשיו נפרס על פני יותר מארבע שנים. כך לדוגמה, אם אנחנו עוסקים בהלכות שבת, במסגרת המכון למנהיגות נוסיף גם שיעורים והרצאות שיעסקו בנושא של הלכה וטכנולוגיה ומציאת פתרונות הלכתיים שונים לאתגרים למצבים מורכבים שונים".
"לצד זאת יש קורס למנהיגות שבו משלבים ייעוץ, ייעוץ זוגי ומשפחתי, גישור, אימון אישי, שפת גוף ונאום, כל הדברים הללו הם מעטפת הכרחית, כדי שהתלמיד שלנו, יוכל, בעזרת השם, להיות רב בישראל. בוגרי התוכנית יכולו לשאת בכל תפקיד בגאון, ולעשות אותו בצורה המדויקת ביותר", מציין הרב גליקסברג.
רב סרן במילואים, הרב יעקב טבצ'ניק, לשעבר רב חטיבת גולני, אומר כי "בעבר וגם היום יש קורס בקיץ לרבנים גדודים במילואים ומתוכם בוחרים רבנים לשירות קבע. הייחודיות של התוכנית הזו היא שמדובר בתוכנית ייעודית להכשרת רבנים בקבע. צריך לזכור שהליבה של הצבא זה אנשי הקבע. לכן רב צבאי בקבע הוא שמביא את רוח הלחימה היהודית לצבא - נדרש מאוד".
הרב טבצ'ניק מדגיש כי "רב צבאי זה אחד התפקידים המרתקים ביותר בעולם הרבנות. הוא נותן פסקי הלכה, כשרות, עונה לשאלות של שבתות וחגים - אבל מעל הכל הוא נמצא עם כלל ישראל. כשהייתי רב חטיבת גולני הגיע קצין חימוש והתחיל לדבר איתי על זוגיות וחתונה. מדובר היה באדם ללא רקע ביהדות, אבל עצם זה ששנינו במדים, איפשר לייצר את החיבור הזה בתוך כלל ישראל. בנוסף, אנחנו בליבת העשייה של מדינת ישראל, בליבת העשייה של צה"ל, בכל רגע. אם מישהו רוצה להשפיע - זה המקום".
הוא מתאר דילמה הלכתית בה נתקל במהלך שנות שירותו הרבנות בתפקיד רב צבאי. "בשנים האחרונות לוקחים בני ישיבות שכבר סיימו צבא והם מעבירים ליל סדר בכל מיני בסיסים. זו יוזמה של הרבנות הצבאית. כרב חטיבה עלה לי רעיון אחר: במקום שנביא בני ישיבות מבחוץ, אקח את מחלקת בני הישיבות שנמצאת באזור. הם יגיעו לבסיסים לפני החג ורכב שבכל מקרה נוסע יחזיר אותם. ביקשתי להתייעץ עם אחד מגדולי הדור שהתיר. אבל אז התקשרתי לראש מדור הלכה הרבנות הצבאית לשאול לדעתו והוא אמר בשום פנים ואופן לא לעשות זאת. הוא הסביר את ההשלכות של זה ושזו תהיה הליכה לאחור. זו ראייה של רבנות צבאית".
"זה דבר שלא מובן מאליו, שהצבא ומשרד הביטחון מכירים בעבודה ובחשיבות של רב צבאי, שהוא כחלק מהכוח מוביל את הלחימה ומוביל את רוח הלחימה וזו ברכה גדולה. כל מי שיצטרף לתוכנית הזו יקבל כל כך הרבה כלי וידע שיהפוך אותו למרא דאתרא של היחידה שלו", מסכם הרב טבצ'ניק.
למידע נוסף והגשת מועמדות – לחצו כאן כעת
הרב גליקסברג מספר על המחזור הראשון של התוכנית. "המחזור הראשון של 'אנשי חיל' נבחר בקפידה מתוך מועמדים רבים. עשרה תלמידים החלו בזמן אלול במוטיבציה גדולה ובהתמדה גדולה. אבל אז החלה המלחמה ורוב התלמידים שלנו גויסו - כחלקם כלוחמים - וחלקם למחנה שורה. כעת הם חוזרים לאט לאט ומשתלבים בלימודים וניגשים לבחינת הרבנות הראשונה שלהם".
וכעת, כאמור, נערכים המיונים למחזור השני. "המועמדים צריכים להיות בוגרי ישיבות שלמדו כמה שנים לימוד ישיבתי וגם בוגרי שירות קרבי. מעבר לזה, מי שיש לו מוטיבציה ורצון להנהיג ולהתמסר לכלל ישראל, ולפעול ולעשות, להיות רב צבאי ולהיות רב בכלל, מוזמן אלינו".
למידע נוסף והגשת מועמדות – לחצו כאן כעת