ההפגנה באוניברסיטה העברית. ארכיון
ההפגנה באוניברסיטה העברית. ארכיוןצילום: באדיבות המצלם

בראיון לערוץ 7 מתייחס יו"ר התאחדות הסטודנטים, אלחנן פלהיימר, לנתונים שפורסמו בימים אלה ולפיהם תלונות על הסתה באקדמיה כמעט ולא הובילו לענישה של ממש.

"אני לא מופתע. לצערינו חלק מראשי המוסדות האקדמיים חושבים שהסתה לטרור היא חופש ביטוי, אז לצפות שהם יענישו או יפעלו נגד נגד אנשי סגל או סטודנטים שתומכים במחבלים ובטרור זה אבסורדי", אומר פלהיימר ומזכיר את דבריה של ד"ר ענת מטר ששיבחה את ו'אליד דקה, המחבל שחטף ורצח את החייל משה תמם הי"ד כמקור השראה, "מבחינת אוניברסיטת תל אביב מדובר בחופש הביטוי".

עוד הוא מזכיר את דבריה של פרופ' נדירה שלהוב קבורקיאן שהתכחשה למעשי האונס שבוצעו בשביעי לאוקטובר ורואה בציונות מחלה קשה שיש להיפטר ממנה, "דברים בלתי נתפסים ומבחינת האקדמיה הכול מאותרג תחת הגדרת חופש הביטוי".

"חופש הביטוי כבודו במקומו מונח, אבל הוא לא החופש להסית לטרור", אומר פלהיימר המזכיר את התגובה באקדמיה הישראלית לביטויי אנטישמיות באוניברסיטאות בארה"ב. ועד ראשי האוניברסיטאות הישראלי דרש מעמיתיו בארה"ב לטפל בתופעות הללו וקבע שחופש הביטוי אינו חופש הסתה נגד ישראל ואינו תמיכה בחמאס, אך כאשר הדברים מתרחשים כאן, בישראל, היחס הפוך לחלוטין. "איך אנחנו יכולים להתלונן על ההסתה והאנטישמיות ברחבי הולם כשבבית שלנו אנחנו לא מטפלים באירועים הללו".

לשאלתנו מה כן נחשב להסתה בעיני ראשי האוניברסיטאות בישראל, משיב פלהיימר ואומר כי על פי התנהלותם "נראה שמבחינתם הכול מותר ולתפיסתם לא הם צריכים לטל בזה אלא משטרת ישראל, אבל בתקנוני המשמעת של המוסדות האקדמיים יש סעיפי איסור לגבי עבירות תעבורה ואלימות, מעשים שעל פניו גם בהם המשטרה מטפלת, אז למה במקרים שכאלה האוניברסיטה מתערבת ובהסתה לטרור היא בוחרת לומר שהמשטרה צריכה לטפל? זו צביעות וזריית חול בעיני הציבור".

"לתפיסתם לסטודנט אסור להעתיק בבחינה, אבל מותר לו להסית ולתמוך במחבלים. זו האמירה שלהן ואנחנו אמרנו די. הגיעו עד נפש. קיימנו הפגנות, העברנו החלטות שיחייבו אותם לטפל בזה, אבל ועד ראשי האוניברסיטאות החליטו שהם לא מתכוונים לקיים את ההחלטה. על רקע כל האירועים הללו פנינו לחבר הכנסת אופיר כץ ויחד אתו הגשנו הצת חוק שתחייב את המוסדות האקדמיים לטפל באירועים הללו, ואם לא, תהיה עליהם סנקציה כלכלית".

בדבריו מדגיש פלהיימר כי מדובר בהצעת חוק לה חברו חברי כנסת מהאופוזיציה והקואליציה "כי זה לא עניין של ימין ושמאל. זה עניין לאומי. לא יתכן שבמדינת ישראל ילמדו מרצים שמסיתים לטרור ותומכים במחבלים", הוא אומר ומספר כי הצעת החוק מדברת על סנקציות משמעותיות שיושתו על מוסדות אקדמאיים שיבחרו להתעלם מתמיכה כזו בטרור. הוא מציין כי גם היום המועצה להשכלה גבוהה מחזיקה בסמכות לקיצוץ בתקציבי המוסדות במידה והם עוברים על כללי המל"ג, והצעת החוק תוסיף להם סמכות לעשות זאת גם בתואנה שכזו

"לא הגיוני שסטודנט שחזר מ-250 ימי מילואים בעזה ילמד בכיתה עם מרצה שחושבת שלגיטימי להרוג אותו כי זה חלק מהפעולות נגד הכיבוש. יש לנו מרצים שמלמדים את הסטודנטים הללו. למי זה נשמע הגיוני? ואם המוסדות האקדמיים לא לקחו אחריות ולא הבינו את גודל השעה אז אנחנו פועלים לקידום החקיקה שעברה בקריאה טרומית, בפגרה נקיים דיונים בועדת החינוך ואנחנו מקווים שבתום הפגרה נעלה את ההצעה לקריאה ראשונה ובהמשך לשנייה ושלישית ואין לנו ספק שזה יעבור, כי מדובר באירוע לאומי".

לזאת מוסיף פלהיימר ומציין גם מאבקים ומחאות בשטח שלפחות באחד המקרים הובילו להחלטתה של מרצה להתפטר מיוזמתה, אחרי שהמוסד בו לימדה הסתפק בנזיפה בתיק האישי, מה שלא הניח את דעתם של הסטודנטים.