עו"ד אמי פלמור, יו"ר עמותת נט"ל, זכתה ב"אות אהבת העם והארץ" של קרן קהילות, וסיפרה בשיחה עם ערוץ 7 על ההתמודדות של הארגון עם הטראומה הקשה שחוו ישראלים רבים בשבעה באוקטובר.
"נט"ל מתמקדת בנפגעי טראומה על רקע לאומי ובמשך 26 שנים שאלו במי אנחנו מטפלים והתמקדנו בטיפול בנפגעי טרור ובנפגעי מלחמה. בשבעה באוקטובר היינו מוכנים עם כלים שאחרים לא היו ערוכים להם, אבל גם אותנו המתקפה תפסה בהלם, כמו כל עם ישראל. אף אחד לא יכול היה להעלות על דעתו שבשש וחצי בבוקר בשבת יתקשרו אלינו מתוך הממ"דים והמתנדבים שלנו ואנשי הטיפול ייצטרכו לשמוע מצבים קיצוניים כל כך של חרדה ושל מצוקה", פותחת פלמור.
"נערכנו עד מהרה לתת את כל מה שאפשר ואז גם לתמוך במשפחות המילואימניקים, בהורים של שורדי הנובה, בקברנים, בעובדים במחנה שורה, מנעד גדול מאוד של אנשים ומורכבות שלא היתה כדוגמתה ונמשכת כבר עשרה חודשים", היא מוסיפה.
לדבריה, המלחמה הביאה רבים להתמודד עם פוסט טראומה ועם טראומה נפשית. "קודם כל, זה נורמלי להיות במצב קשה, במקום הקיצוני הזה שמדינת ישראל נקלעה אליו. בנוסף, הרבה שנים רבים לא הירשו לעצמם לדבר בכלל על טראומה נפשית. העבודה שלנו הייתה לתת שם לאותה 'פציעה שקופה'. יש אנשים שמאז מלחמת יום הכיפורים לא טיפלו בעצמם, השתיקו והתכחשו ולא הבינו בכלל את מצבם ופנו אלינו במהלך המלחמה".
פלמור מציינת כי המטרה של חמאס היתה לערער את החוסן החברתי. "אני חושבת שסינוואר כיוון לפגיעה בחוסן שלנו הישראלים ושל העם היהודי בכלל - באופן שהכל צולם ושודר בזמן אמת ברשתות החברותיות - במטרה לערער אותנו. מדובר בערעור לאומי, כי זה לא רק פחד של אדם מסויים, אלא שכל דבר שקשור למדינה הזו הם רוצים לחסל. הדבר הזה דווקא נותן כוח, כי זו אמנם טראומה לאומית, אבל אני לא לבד, אני חלק מקהילה, מדינה ועם, חלק זהות וחלק מההיסטוריה. זה גם מוביל לעוצמה של שיקום וצמיחה מהפוסט-טראומטית. במלחמה הזו הבנו מה משמעות הפגיעה בזהות הלאומית שלנו".
לדעתה, אזרחי ישראל לא צריכים להיחשף לתמונות קשות מהטבח וחשיפה כזו עלולה לפגוע בהם, אך בכל הקשור לזירה הבינלאומית יש להפיץ אותן כמה שיותר. "צריכה להיות הבחנה בין הידע של האדם הפשוט לבין הצורך להשפיע על מקבלי ההחלטות. לאדם הפשוט מוטב היה לראות כמה שפחות ולא להיחשף. החשיפה הזאת מסוכנת ויש לה השלכות קשות".
"לגבי מקבלי ההחלטות בעולם זה מצב שונה. הרי מי היה מעלה על דעתו שהאויב תיעד ושידור הכל ושבוע אחרי נצטרך להתמודד עם הכחשה של האירועים? זה הרי מאבק על התודעה. אתה אמור להוכיח, שלמרות שהתמונות שודרו על ידי האויב עצמו, הכל אמיתי. ולכן צריכים לחשוף דברים, גם אינטימיים לפעמים, כדי שיבינו בעולם את הדברים. עם זאת, יש עדיין רוב רציונלי בעולם, שרואה את הדברים ומבין שהם משקפים בדיוק את מה שקרה", מדגישה פלמור.