ח"כ עמית הלוי
ח"כ עמית הלויצילום: ערוץ 7

לאחר שבישיבה הקודמת של ועדת החוץ והביטחון החליטה הפצ"רית שלא להגיע למרות הזמנת היו"ר, ביום ראשון הקרוב היא צפויה להגיע לדיון, וחבר הכנסת עמית הלוי נערך עם סדרת שאלות ובירורים עליהם הוא מספר בראיון לערוץ 7.

"השאלה הראשונה היא למה לא הגעת בפעם הקודמת", אומר חבר הכנסת הלוי ומזכיר את חובת משרתי הציבור להופיע בפני נבחרי הציבור כאשר אלה קוראים להם בשם הציבור להופיע ולתת תשובות. "הם חייבים להתייצב. כל דבר אחר הוא ביזוי פומבי של הדמוקרטיה. ראינו את זה כלל חברי ועדת החוץ והביטחון בחומרה רבה וטוב שהיא מגיעה, גם אם מאוחר. כמו כל פקיד היא צריכה לתת דין וחשבון לציבור".

לשאלתנו, מה להערכתו הביא את הפצ"רית להחליט להגיע לישיבה המתוכננת ליום ראשון לעומת זו הקודמת, מעריך חבר הכנסת הלוי "שההבהרות שהועברו ללשכות שר הביטחון והרמטכ"ל שהכנסת לא תעבור על כך לסדר היום, עשו את שלהם. יש גבול למה שהציבור יכול לספוג. הרי כל הכוח של פקידי הציבור נובע מתוך הציבור והם אמורים לעבוד למען העם".

הלוי מזכיר כי הציבור דורש תשובות גם לגבי אופן מעצרם של החיילים כאשר הבאים לעצור אותם רעולי פנים ופורצים לבסיס צבאי, לגבי הבחירה לנקוט בדרך זו בעיצומה של מלחמה, כאשר מתברר שחמישה מהם משתחררים ללא צורך בהארכת מעצרם באופן שאין עליו מחלוקת. "איך יכול להיות שפצ"רית מאשימה עשרה אנשים במעשים מהסוג הזה ופתאום חמישה מהם משתחררים. כל אלה הם דברים חמורים מאוד ולתת דין וחשבון על כך זה הדבר הכי בסיסי".

הלוי מזכיר ומעיר כי בפרלמנטים אחרים היו מוציאים צו הבאה נגד הפרקליטה הצבאית. בהתייחס לגופם של דברים הוא אומר תוך שהוא "שם בצד" את הסוגיות שכבר נדונו בישיבה הקודמת על מעצר החיילים באור יום תוך פריצה לבסיס כאילו היה מדובר בעבריינים קשים:

"מדובר בפעילות מבצעית ויש כללים בישראל לפעולה מבצעית בצה"ל שהיא קודם כל מתוחקרת מול המפקד ולא במעצר בשום פנים ואופן, וזה עוד לפני הדלפת הסרטון שמשחיר את חיילי צה"ל בעולם ואת תדמית מדינת ישראל בעולם. זה עושה נזק בינלאומי. מדובר באלופה בצה"ל", הוא מדגיש ותוהה "איפה שיקול הדעת?".

הלוי מדגיש כי בסרטון עצמו לא רואים דבר מפליל, ועם זאת הבחירה להדליף את הסרטון מהפרקליטות הצבאית לעיתונאי ולפגוע בישראל פגיעה אנושה בזירה הבינלאומית, מחייבת בירור. "אני מציע לכם לעבור על כל האתרים האנטישמים והערבים ולראות איך כולם הפכו את חיילי צה"ל לאנסים. זה בלתי מתקבל על הדעת שאין שיקול דעת בסיסי אצל אלופים בצה"ל. אין לה אחריות? גם אם היא רצתה לעצור בפעילות מבצעית, למרות שאנחנו יודעים במי מדובר ובמה מדובר, את לא מבינה איזה נזק בינלאומי ייגרם? את לא מבינה שתמונה כזו תעבור מיידת ל-ICC. אין שיקול דעת באמצע מלחמה? גם אם רק נדון בשאלת העיתוי, אין שיקול דעת? באמצע מלחמה להפוך את כל חיילי צה"ל לאנסים ורוצחים? הרי היא יוצרת בפועל סימטריה מעוותת ומתועבת בין האנסים והרוצחים הברבריים ביותר, אלה שעקרו איברים, שרפו ילדים לעיני הוריהם וערפו ראשים, לבין חיילי צה"ל. זה מה שהיא גרמה בפועל. זה לא התפקיד של פרקליטות צבאית בזמן מלחמה".

"כמפקחים על הרשויות ובכלל זה צה"ל והפרקליטות הצבאית, נדרוש תשובות. כיוון שלא מדובר באירוע ראשון, אנצל את נוכחותה לבקש תגובה להחלטה שערורייתית נוספת שלה להגן על אזרחים עזתיים שהשתתפו בטבח ולהגדיר אותם כאזרחים מוגנים מסיכול. גם זו החלטה של הפצ"רית. היא לקחה את בג"ץ הסיכולים הממוקדים של אהרון ברק, את הפרוטוקול הראשון של אמנת ז'נבה ופרשה אותו באופן הכי רדיקאלי ומעוות מול אנשים שחטפו ילדים והיו שותפים לטבח והגדירה אותם כאזרחים מוגנים מסיכול. מרשיעים את הצדיקים ומצדיקים את הרשעים".

האם היא תהיה חייבת להגיב לשאלות הללו? חבר הכנסת הלוי משיב ומודה שמצבה של הדמוקרטיה בישראל אינו בשיא ולכן "קשה לומר שהכנסת היא בראש משולש הרשויות כשבית המשפט לוקח לעצמו סמכויות ועושה כרצונו והייעוץ המשפטי נוטל לעצמו סמכויות ומוציא חוות דעת מחייבות, כך שלא ניתן לומר שאי אפשר להתעלם מחברי כנסת, אבל עמוד הקלון הציבורי והפרהסיה הציבורית חשובים מאוד. לכן הייתי מעדיף שהישיבה הזו תהיה פומבית ואבקש זאת מהיו"ר. היא צריכה לתת דין וחשבון לכלל הציבור. אם יש פרט חסוי יסגרו את הישיבה ויעשו חלק ממנה חסוי, אבל היא צריכה לתת דין וחשבון לציבור כולו והוא שישפוט באיזה סמכות פועלים כאן".

מוסיף חבר הכנסת הלוי ומזכיר כי "יש עוד צעדים שנוכל לעשות. אנחנו לא חייבים לאשר כל דבר שצה"ל מביא לפתחנו. האלופה ירושלמי לא קובעת את מדיניות הביטחון, אבל היא משפיעה עליה באופן מכריע, גורמת לנזקים עצומים בתוך צה"ל, גורמת נזקים למורל החיילים, גורמת נזקים מדיניים ובינלאומיים. היא תוביל את החיילים הללו ואחרים לבית הדין בהאג בפעולות הללו".

עוד מזכיר הלוי כי "הפעולות האחרונות שלה היו אמורות להיות מאושרות על ידי שר הביטחון שהיה צריך לקרוא אותה אליו ללשכה ולהעמיד אותה לסדר ואת זה נעשה ביום ראשון בוועדת החוץ והביטחון".