תערכוה נלחמים על הבית
תערכוה נלחמים על הביתצילום: יח"צ

מרכז מורשת גוש קטיף ממשיך לשמר את זכר ההתיישבות בגוש קטיף ולהעביר את המסר לדורות הבאים, במיוחד בתקופה מאתגרת זו.

לאחרונה, המרכז קיים מספר אירועים משמעותיים לציון 19 שנים להתנתקות מגוש קטיף וצפון השומרון.

האירוע המרכזי היה 'כנס קטיף ה-10 לאחריות לאומית', שנערך בהיכל התרבות יד בנימין. הכנס היה בהשתתפות אישי ציבור בכירים, ביניהם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ יולי אדלשטיין, וראש המועצה האזורית אשכול לשעבר ח"כ חיים ילין שהתארחו בראיונות אחד על אחד. רגע מרגש במיוחד התרחש כאשר סמוטריץ' וילין נפגשו על הבמה והתחבקו, מחווה שמשקפת פוליטיקה אחרת, את הפוליטיקה של אחרי ה7/10. פוליטיקה שיש בה אחריות לאומית.

הכנס כלל מושבים מגוונים שעסקו בנושאים כמו תפקידם של ערכים יהודיים וציוניים בהסברה הבינלאומית, חוויות של חיילים בני גוש קטיף שחזרו לאדמת מולדתם, חזון ליום שאחרי המלחמה, והשלכות אירועי ה-7 באוקטובר על יהדות התפוצות. בסיום הכנס התקיים מושב מיוחד עם בני משפחות שכולות שבחרו להקדיש את מאמציהם לחיבורים בחברה הישראלית. בכנס השתתפו איריס חיים, חגי לובר, איתן צור ושירה שפירא.

עוד השתתפו בכנס: ח''כ עמית הלוי מהליכוד, סמנכ''ל משרד התפוצות יום טוב רענן, מנכ"ל יד ושם תא"ל במיל' צביקה פייראיזן, יו''ר תנועת הביטחוניסטים תא''ל במיל' אמיר אביבי, יו''ר המחלקה לחינוך בהסתדרות הציונית העולמית רועי אבקסיס, ראש המועצה האזורית חוף אשקלון איתמר רביבו, נשיאת ארגון 'שורת הדין' ניצנה דרשן לייטנר, פעילת ההסברה אשלי וקסמן בקשי, עפרה לקס, עמיאל ירחי ועוד.

במקביל, מרכז מורשת גוש קטיף הציג את תערוכת "נלחמים על הבית", המספרת את סיפורם המורכב של לוחמים בני גוש קטיף שחזרו להילחם באדמת מולדתם, 19 שנים לאחר ההתנתקות.

אירועי השבע באוקטובר הכו בתדהמה את עם ישראל והובילו לגיוס מילואים מירבי, בין המגויסים היו לוחמים שעבורם הכניסה לעזה יש לה טעם מריר-מתוק. להם הייתה זו שיבה למקום שלא ראו 19 שנים מאז נעקרו מיישובי גוש קטיף. אם לגור בגוש קטיף נבע מתוך בחירה של אזרחי מדינת ישראל, אזי לחזור להילחם באזור זה לאחר שנים שאינו בחזקת מדינת ישראל, היה עבור אותם לוחמים- תחושת שליחות. כשזכרונות ילדות ונעורים מציפים אותם הם מצאו עצמם נלחמים על הבית שהכירו, למען עם ישראל והשבת החטופים והחטופות.

תערוכת צילומים זו משלבת בין זיכרונותיהם מהימים בגוש קטיף ותקופת ההתנתקות לבין זיכרונות טריים מהלחימה באזור הזה, הקרבות על רקע הנופים המוכרים והתקווה לניצחון ותקומה..

בנוסף, התקיים השבוע "טקס הכיסופים"- המפגש השנתי של תושבי גוש קטיף שהוא בבחינת שבועת אמונים לאדמת הגוש ולטקס הגיעו מאות רבות של תושבי הגוש. את הטקס אירגן וועד מתיישבי גוש קטיף בשיתוף המרכז למורשת גוש קטיף ובמהלכו התקיים מעמד מרגש בו חולקה תעודות הוקרה לחיילים מבני גוש קטיף שלוחמים במלחמה.

את התעודות חילק הרב איציק אמיתי, שמשרת כחובש קרבי ברפיח סמוך לביתו שהיה במורג. הרב איציק היה מנהל תלמוד התורה בעצמונה, ובקול חנוק מהתרגשות סיפר באירוע כיצד פגש את תלמידיו- כלוחמים על אדמת גוש קטיף.

בין הדוברים הייתה נאווה לישה, נציגת המשפחות השכולות, אימו של החייל דביר לישה הי"ד שנפל בקרב בזיקים, בנוסף, ראש עיריית שדרות אלון דוידי השתתף באירוע ואמר: "אתם תושבי גוש קטיף מהווים השראה ליכולת העמידה מול הטרור ולגבורה מתוך אמונה גדולה ".

בסיום הטקס הופרחו בלונים כחולים, לבנים, כתומים וצהובים יחד עם תפילה לשחרור החטופים.

בנוסף, התקיים אירוע מרגש באריאל לציון 19 שנים להתנתקות. האירוע, שהיה בשיתוף עיריית אריאל ומועצה אזורית שומרון נפתח בהצגת התערוכה החדשה "נלחמים על הבית", והמשיך עם הקרנת בכורה של קטעי וידאו בנושא "עבר והווה נפגשים בציר כיסופים". הערב כלל גם קטע שירה מרגש מאת רועי כהן, ואת שיאו היווה המחזה "שביעי באוקטובר", בביצועו של חגי לובר, ששכל את בנו בקרבות עזה.

במסגרת אירועים אלו הופקו 3 סרטונים חדשים על בני הגוש ששירתו במלחמת חרבות ברזל על נאום משה דיין על רועי רוטנברג ועל מלחמת שמשון בעזה והקשר לימנו . סרטונים אלו זמינים באתר מרכז קטיף כמו סרטים רבים נוספים בנושא גוש קטיף

אירועים אלו ממחישים את המחויבות של מרכז מורשת גוש קטיף לשמר את הזיכרון, לחבר בין העבר להווה, ולהעביר מסר של תקווה ואחדות בתקופה מאתגרת זו.

איריס חיים בכנס קטיף ה-10
איריס חיים בכנס קטיף ה-10צילום: מאיר אליפור
טקס כיסופים בשדרות
טקס כיסופים בשדרותצילום: אביאל טוקר