שריל סנדברג בצילומי הסרט
שריל סנדברג בצילומי הסרטצילום: רן מנדלסון

האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה הכריזה היום (רביעי) על העולים לשלב הגמר במירוץ לטקס פרסי אופיר שיתקיים בעוד כחודש.

עיון ברשימה מגלה כי השפעות המלחמה ניכרות היטב על הקולנוע הישראלי: 3 מתוך 5 הסרטים התיעודיים הקצרים (מתחת ל-60 דק') עוסקים באירועי ה-7 באוקטובר. והם:

'אביגיל' (קשת 12) - בן שני עוקב אחר אביגיל בת ה-3, השבויה הצעירה ביותר ששוחררה משבי החמאס ,והתאקלמותה בחיק משפחתה החדשה לאחר ששני הוריה נרצחו.

'זעקות ואז שתיקה' - הסרט הדוקומנטרי בהובלת שריל סנדברג, שחשף את הפשעים המיניים שביצעו מחבלי החמאס. הסרט מביא עדויות מפי חטופות משוחררות, שורדות וניצולים שהיו בזירות הטבח השונות בשבת השחורה.

'#נובה' - הסרט התיעודי על הטבח שאירע בפסטיבל "נובה". סרטו של דן פאר נוצר מקטעי וידאו ואודיו של ניצולים שצילמו והקליטו עצמם בזמן אמת. הוא זכה לנתוני צפייה גבוהים והתברג ברשימת הסרטים התיעודיים הנצפים ביותר ב-2023.

בנוסף, יהב וינר ז"ל, יוצר, שחקן, מפיק וצלם קולנוע, שנרצח ב-7 באוקטובר בכפר עזה והוא בן 37 במותו, משאיר אחריו ירושה אמנותית עם העמדת "הילד" בקטגוריית הסרט העלילתי הקצר הטוב ביותר.

מדובר בסרט סטודנטים בכיכובם של יורם טולדנו ונמרוד פלג, שהופק כסרט גמר במסגרת לימודיו של וינר במנשר לאמנות. הוא תוקצב באמצעות מימון המונים וצולם בכפר עזה ומוקדש לזכרו של ג'ימי קדושים, חבר הקיבוץ, שנהרג מפגיעת פצמ"ר בשנת 2008 בזמן שעבד בגינתו.

נציגות בולטת נוספת היא לקולנוע הישראלי החדש, ושני יוצרים חדשים מעמידים סרטי ביכורים בקטג' הסרט העליליתי הטוב ביותר: תום נשר, ויוסף אבו מדיעם.

תום נשר, (28) בת לאצולת קולנוע ישראלית, מובילה את הטקס עם 12 מועמדויות עם סרט הבכורה שלה "קרוב אליי". הסרט שמרפרר כצפוי לטרגדיה המשפחתית עם מותו של אחיה ארי נשר, קטף בפסטיבל טרייבקה האחרון את הפרס היוקרתי בתחרות Viewpoints . בישראל, קטפפה נשר 3 פרסים בפסטיבל ירושלים וביניהם את פרס סרט הביכורים הטוב ביותר ואת פרס השחקנית הטובה ביותר. תום למדה תסריטאות ב"סם שפיגל" בירושלים.

יוסף אבו מדיעם, (36) מרהט, הינו הבדואי הראשון שמביים סרט עלילתי ישראלי באורך מלא. "עיד", מציג 8 מועמדויות בפרסי אופיר זכה בפרס הסרט הישראלי העלילתי הטוב ביותר בפסטיבל ירושלים האחרון וקטף במסגרת זו גם את פרס השחקן הראשי . אבו מדיעם מרהט, למד קולנוע באונ' ת"א וסרטו מביא את סיפורו של גבר צעיר מרהט, שהותקף מינית בילדותו ושחלומו ליצור תיאטרון. לאחר שהוריו מבשרים לו ששודך בניגוד לרצונו הוא יוצא להילחם על חירותו ועל התקווה ליצור בתוך החברה שבה הוא חי.