יושב ראש מפלגת 'הציונות הדתית', שר האוצר בצלאל סמוטריץ', סבור כי הוצאת המשלחת הישראלית לשיחות המשא ומתן בדוחא היא שגויה ותביא תוצאה הפוכה.

"כולנו מאוד רוצים לראות את כל החטופים בבית, בריאים ושלמים, כמה שיותר מהר", פתח סמוטריץ' את דבריו בראיון לערוץ 7.

לגבי המשלחת לדוחא אמר: "אני סבור שההתנהלות הנוכחית שלנו, כולל ההוצאה של המשלחת הישראלית עכשיו לדוחא, תביא תוצאה הפוכה לחלוטין".

"תראה איזה אבסורד", הוסיף סמוטריץ' ואמר: "חמאס לא שולח אפילו נציגות, ואנחנו כביכול מתחננים, רק גורמים לסינואר, לטפס עוד יותר על העצים, לעלות את המחירים ולהתרחק מעסקה".

לדבריו, "אנחנו צריכים עסקת כניעה, שהיא לא כניעה שלנו, שהיא כניעה של סינוואר, שבה הוא מרים ידיים, מחזיר לנו את כל החטופים וגולה עם המעט שנשאר של חמאס בעזה".

סמוטריץ' הדגיש כי יש להמשיך בלחץ הצבאי בעזה. "אסור בשום פנים ואופן למסמס את כל הישגי המלחמה שנקנו בדמים מרובים, שלמנו מחירים כבדים מאוד, בכל המישורים, על הישגים הגדולים האלה. אסור לצאת מציר פילדלפי ולאפשר לחמאס לחזור להתעצם. אסור לצאת מהמסדרון של נצרים ולאפשר למחבלים לחזור לצפון הרצועה, לשקם מאוד מהר את היכולות שם לחזור לתקוף את תושבי הדרום".

"אסור לאפשר לחמאס להתקיים, להשתקם ולהמשיך להיות זרוע של התמנון האיראני שרוצה להשמיד את מדינת ישראל", הוסיף. "לא יכול להיות שהמלחמה הזו אחרי כל המחירים האדירים ששילמנו, עם כל הגבורה והנחישות והערבות והרוח הגדולה שהעם הזה גילה, לא יכול להיות שהדבר הזה הופך בסוף לעוד איזשהו סבב, ובעוד כמה שנים נפגשים עם חמאס שוב. המלחמה חייבת להימשך עד להשמדה המוחלטת של חמאס, צבאית ואזרחית, וזו הדרך הטובה ביותר להשיב את החטופים".

סמוטריץ' ביקש בראיון לשלוח חיזוקים לראש הממשלה בנימין נתניהו שנתון לדבריו ללחצים אדירים. "אני מאוד מקווה שראש הממשלה יעמוד איתן, ואני שולח חיזוק גדול כי הוא עומד בלחצים אדירים. לחצים מבית ומחוץ, לחצים של האמריקאים ושל האירופאים, לחצים של מערכת הביטחון הישראלית, שבעיניי טועים מאוד בהתנהלות שלהם, לחצים פוליטיים, לחצים של תקשורת מוטה ומגמתית. אני אומר לראש הממשלה, תעמוד איתן, מאחוריך עם ישראל, מאחוריך אחריות היסטורית בתקופה היסטורית, במלחמה היסטורית שחייבת להסתיים בניצחון, גם בעזה, גם מול חיזבאללה וגם מול האיראנים, לא שניה אחת קודם".

בהמשך הראיון פירט סמוטריץ' את הקווים האדומים והסביר מדוע הוא מתנגד לעסקת חטופים במתווה הנוכחי. "אנחנו לא מוכנים לעצירת המלחמה, אנחנו לא יוצאים מפילדלפי, אנחנו לא מאפשרים למחבלים לחזור לצפון הרצועה. אני חושב שלשחרר מאות מחבלים רוצחים עם דם על הידיים שיחזרו לרצוח יהודים ובונים את ההנהגה הבאה של ארגוני הטרור ביהודה ושומרון ובעזה, הדבר הזה יעלה בדמים מרובים".

הוא הסביר: "אנחנו רוצים לשחרר חטופים, אנחנו לא יכולים להתאבד בשביל זה, אנחנו לא יכולים לסכן את קיומה של ישראל, אנחנו לא יכולים לשחוק את ההרתעה, אנחנו לא יכולים לאפשר לחמאס להשתקם, אנחנו לא יכולים לשחרר מחבלים שיחזרו וירצחו חלילה פי כמה וכמה מאלה שנחזיר עכשיו. אנחנו לא יכולים לסכן את כל יהודי העולם שיהפכו ליעד לחטיפה כי זו הדרך לנצח את מדינת ישראל".

עם זאת הוא הדגיש: "אנחנו צריכים להחזיר את החטופים, אבל בכוח, במאמץ צבאי, בניצחון. אני שומע בזמן האחרון, 'הניצחון השלם זה החזרת החטופים', בלי להנדס מושגים, ניצחון זה להשמיד את האויבים, נקודה. צריך להחזיר את החטופים, זה חלק בלתי נפרד ממטרות המלחמה, אנחנו מחויבים לזה ובכל מעודנו רוצים לעשות את זה. ניצחון זה להשמיד את חמאס, ניצחון זה לנצח את חיזבאללה, למחוק חלק גדול מהיכולות שלו ולאפשר לתושבי הצפון לחזור הביתה בבטחה. ניצחון זה לפגוע באיראנים, זה ניצחון, על תערבבו מושגים".

סמוטריץ' לא מתרשם מהתדרוכים והכתבות נגדו על כך שהוא מפעיל לחץ פוליטי ומונע מנתניהו להשיג עסקה מחשש להפלת הממשלה. "אני קודם כל מתרשם שזו עמדתו של ראש הממשלה וכפי שאמרתי, אני מחזק אותו לעמוד איתן אל מול לחצים שדורשים ממדינת ישראל להיכנע ולעצור את המלחמה בלי להשמיד את חמאס ולזה אסור לנו להסכים בשום פנים ואופן".

על הביקורת הוא ענה: "אני שחקן פוליטי ואני ראש מפלגה וקיבלתי אמון מהציבור, אני מבטא את הערכים ואת העמדות שאותם נשלחתי לבטא, ואני עומד איתן בממשלה, בקבינט, בשיחות שלי עם ראש הממשלה, באמירות ציבוריות חד משמעיות שלצד המחויבות להשבת החטופים שמות על השולחן את המחויבות לניצחון השלם, שמות על השולחן את המחויבות לביטחון ישראל הרבה מאוד שנים קדימה, להרתעה שלנו, למקום שלנו במזרח התיכון וליכולת של מדינת ישראל לצאת מהמלחמה הזאת מחוזקת לחזור למסלול של צמיחה ושגשוג ופיתוח, לשקם ולהפריח ולהצמיח הרבה יותר את הישובים גם בדרום וגם בצפון, זה חלק מתמונת הניצחון".

"כל הדבר הזה", אמר סמוטריץ', "נשען קודם כל על ניצחון כי בלי ניצחון לא יהיה ביטחון ובלי ביטחון לא תהיה כלכלה. זו חובתי לומר את הדברים, להתעקש עליהם ולהפעיל את כל כובד משקלי כדי שכך יהיה".

בנוגע לגבול הצפוני והחשש מתגובת איראן וחיזבאללה לחיסול הבכירים הזכיר סמוטריץ' כי "כבר לפני כמה חודשים אמרתי שאנחנו חייבים להיות הרבה יותר התקפים והרבה יותר יוזמתיים בצפון. חשבתי לפני למעלה משלושה חודשים שהגיע העת להעתיק את המאמצים מהדרום אל הצפון. להמשיך בדרום את מה שהצבא עושה עכשיו, אבל להעתיק את עיקר המאמץ המלחמתי אל הצפון, לכבוש את רצועת הביטחון, להעביר את רצועת הביטחון מהשטח שלנו אל השטח של חיזבאללה".

הוא סבור כי "צה"ל יכול מהר מאוד באופן יחסי לשלול את הרוב המוחלט של היכולות של חיזבאללה, להכות את לבנון בתשתיות שלה בצורה שבה 20 ו-30 שנה לבנון תצטרך להשתקם מהדבר הזה. כך ננצח את חיזבאללה, כך נשקם את ההרתעה שלנו, כך נחזיר את הביטחון לתושבי הצפון ונאפשר להם לחזור הביתה בצורה מסודרת. המציאות הנוכחית בעיניי לא סבירה, אני חושב שהצבא צריך היה להיות הרבה יותר נחוש פה. אני חושב שראש הממשלה ושר הביטחון היו צריכים להיות פה הרבה יותר החלטיים, להורות לצבא לצאת למלחמה מול חיזבאללה ובעזרת השם לנצח".

הסכם מדיני לא בא בחשבון? "אני לא רואה מציאות של הסכם מדיני", אמר סמוטריץ'. "אני גם לא רואה תושב אחד בצפון שחוזר הביתה רק בגלל שנסראללה מטוב לבו נצר את האש והוא יכול לחדש אותה בכל רגע שהוא רוצה. למלחמה בצפון יהיו מחירים עכשיו, אבל זה כמו בנדל"ן, היקר של היום הוא הזול של מחר".

סמוטריץ' קרא: "בואו נעשה את המלחמה עכשיו, נשלם את המחירים, עם ישראל מוכן לזה מנטלית מבין את זה, צה"ל ערוך לזה, הכלכלה ערוכה לזה, שילמנו כבר את כל המחירים בעשרת החודשים האחרונים, בואו נשלים את המלאכה ונביא שקט וביטחון לאזרחי ישראל להרבה מאוד שנים קדימה".

על הביקורת בארצות הברית נגדו הוא ציין: "אני סובל מסע השחרה, כמו בחלקים גדולים של התקשורת בארץ גם בארצות הברית, אני ברמה האישית מוכן לשלם כל מחיר כדי לשרת את העם שלי ואת המדינה שלי ולעשות את מה שאני מאמין שנכון וחשוב".

"אני חושב שנקודת הוויכוח המרכזית של ממשל ביידן איתי - משימת חיי זה למנוע הקמת מדינה פלסטינית שתסכן את קיומה של מדינת ישראל. אני עושה עוד הרבה מאוד דברים בפוליטיקה, אבל זאת המשימה המרכזית. בתפקידי במשרד הביטחון אני פועל כדי שזה יקרה: בהקמה של יישובים, בהסדרה של יישובים, בבנייה, בתשתיות בהיקפים חסרי תקדים וממשל ביידן לא אוהב את זה".

סמוטריץ' לא נבהל מהביקורת והמתקפות נגדו. "אני גאה במה שאני זוכה לעשות בקדנציה הזאת ולחולל את השינוי הדרמטי ביהודה ושומרון, אני מוכן לשלם על זה מחירים".

לסיום התייחס השר להורדת דירוג האשראי. "המלחמה הזאת קרתה במשמרת שלי ואני שר האוצר שמנהל את הכלכלה הישראלית באחת התקופות הכי מורכבות שלה, אנחנו במלחמה הארוכה ביותר והיקרה ביותר בתולדת מדינת ישראל וזה אירוע מאוד מורכב".

הוא עבר לפרט את ההוצאות הרבות של המלחמה אך ציין כי "השקל שומר באופן יחסי על עוצמתו והבורסה עולה והרבעון האחרון היה הטוב ביותר להייטק הישראלי זה שנתיים. אנחנו רואים את הצמיחה והצריכה, אנחנו רואים את שוק התעסוקה מאוד חזק. יש לנו אתגרים, המלחמה הזאת מייצרת אתגר גדול מאוד לכלכלה הישראלית. אני משוכנע שיחד אנחנו יודעים לצלוח את האתגרים, אנחנו יודעים לנצח את המלחמה, אנחנו יודעים לנהל נכון את הכלכלה".

הוא הוסיף התייחסות לתקציב המדינה לשנה הבאה. "יש לי אתגר גדול מאוד על הכתפיים בתקופה הקרובה, להעביר בעזרת השם תקציב לשנת 2025 שיתן מענה לצרכי המלחמה, אבל גם יהיה אחראי מאוד לשמור על המסגרות, יתחיל לכנס חזרה את יחס החוב לתוצר למגמת ירידה".

"המספרים לא משקרים", הוסיף סמוטריץ', "אני משוכנע שאנחנו עושים את זה טוב ונכון. יש לצערי לא מעט גורמים שמסיבות פוליטיות רוצים לתקוף את הממשלה ומוכנים על הדרך גם לפגוע בכלכלה. אני מזכיר, לפני המלחמה הייתה תנועה שלמה שניסתה לפגוע בכלכלה כדי להיאבק בממשלה. לצערי, גם בתקופת המלחמה הם לא מצליחים להתאפק, אבל אני חושב שאנחנו עושים את זה טוב. הורדת הדירוג היא טבעית".

בשביל הכלכלה צריך לנצח כי בלי ניצחון לא יהיה ביטחון ובלי ביטחון לא תהיה כלכלה. כשננצח בעזרת השם, כל המציאות הגיאופוליטית תשתנה, הסיכונים יירדו דרמטית, והמשק הישראלי יחזור למסלול צמיחה מואץ וגם הדירוג יעלה".