זקן. אילוסטרציה
זקן. אילוסטרציהצילום: ISTOCK

מדענים מאוניברסיטת סטנפורד ואוניברסיטת נאניאנג בסינגפור טוענים כי בני אדם מזדקנים בצורה מואצת בשני שלבים בחיים: בגיל 4 ולאחר מכן שוב בגיל 60.

במחקר החדש, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Nature Aging, עקבו החוקרים אחר 108 בני אדם במשך מספר שנים על מנת לצפות בתהליכי ההזדקנות שלהם והשינויים במולקולות RNA, חלבונים ומיקרוביום של משתתפי המחקר.

הם מצאו כי הזדקנות האדם אינה מתרחשת באופן הדרגתי קבוע, אלא שבגיל 44 ולאחר מכן בגיל 60 מתרחשים תהליכי הזדקנות ושינויים מואצים במולקולות האדם. "אנו לא מזדקנים באופן הדרגתי קבוע. יש נקודות זמן חשובות במיוחד להזדקנות ולבריאות שלנו", אמר קשיואטאו שן, עוזר פרופסור לרפואת מיקרוביום באוניברסיטת נאניאנג בסינגפור, אחד ממובילי המחקר.

הוא סיפר כי היכולת לבצע חילוף חומרים של קפאין, לדוגמא, צונחת משמעותית בגיל 40 ולאחר מכן שוב בגיל 60. גם חילוף החומרים של אלכוהול פוחת משמעותית בגיל 40. מייקל סניידר, יו"ר המחלקה לגנטיקה באוניברסיטת סטנפורד שהיה שותף גם הוא במחקר החדש, אמר לרשת CNN כי "אנשים סובלים לעתים קרובות מפציעות שרירים וגם רואים את צבירת השומן שלהם מתגברת בשנות ה-40 לחייהם.

ההליך קשור למטבוליזם של שומנים. גם סרקופניה (איבוד שרירים) פוגעת באנשים בשנות ה-60 לחייהם. זה עניין גדול מאוד".

המחקר גם מצא כי משתתפים מגיל 60 ומעלה היו בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות לב, כליות וסוכרת מסוג 2. המדענים טוענים בסיכון המחקר כי "מציאת דפוסים כאלה יכולים לעזור באבחון ובמניעת מחלות".