המזרחן והפרשן צבי יחזקאלי, מגיש תוכנית "הערביסטים" בערוץ I24NEWS ומחבר הספר "אמרתי לכם, זה ג'יהאד" וספר הילדים "השקט שלפני המבול" התארח באולפן ערוץ 7 והסביר מדוע כיום הוא נאלץ לומר בכל הקשור לטרור הפלסטיני 'אמרתי לכם'.

"כל מי שחי את הזירה הפלסטינית מהצד הערבי בוודאי ידע לאן הכול הולך. מספיק לקרוא את אמנת חמאס, לקרוא את מה שקרה ברצועת עזה, להבין לאן סינוואר לקח את עזה מאז שהשתלט עליה. את אותו דבר אנחנו רואים ביהודה ושומרון. יש שם עכשיו 'אופנת' מכוניות תופת. בטובאס, שכם, טול כרם, חברון, אין רשות פלסטינית. הפתח' מצטרף לפיגועים. ברור שהחינוך הפלסטיני, גם ביהודה ושומרון וגם בעזה, לא משלים עם קיומה של ישראל והג'יהאד הוא האופציה המועדפת עליהם", פותח יחזקאלי.

להערכתו המצב הוא כמעט בלתי אפשרי לשינוי. "אני לא חושב שאפשר לדון על זה כיוון שהפלסטינים חלק מהאסלאם. כשאני טענתי שיש התנגשות בין תרבויות לפני 12 שנים באסלאם באירופה, אמרו שאני מגזים, והיום כולם מבינים שזה המצב. אני חושב שאי אפשר להוציא את הפלסטינים מההוויה של האסלאם כולו. התנועה הלאומית הפלסטינית מבוססת בראש ובראשונה על זכות השיבה ולא גבולות 1967. חמאס אומר את זה בגלוי, אבו מאזן אומר את זה פחות בגלוי, אבל הם מסכימים על כך".

יחזקאלי אומר שלא הופתע ממתקפת חמאס אלא דווקא מהגילוי עד כמה ישראל נרדמה בשמירה. "אני לא הופתעתי, כי כשראיתי את הזירות של הפיגועים בהם נרצחו בני משפחות פוגל והנקין הי"ד, כשראיתי עריפות ראשים וגרזנים כולל בפיגוע שהיה בבית הכנסת בהר נוף, ידעתי לאן זה הולך. הדבר היחידי שהפתיע אותי הוא כמה אנחנו נרדמנו. עד כמה הכפכפים והמצ'טה ניצחו את ההייטק ואת מערכות ההגנה הישראליות. אנחנו במערב נורא מזדעזעים מהאכזריות. המחבלים חונכו שהם באו למגר את הרע שהוא היהודים וכך הוא בעצם עושה טוב לעולם. הזעזוע המערבי נובע מכך שאנחנו לא מבינים מה באמת חושבים בצד השני".

לגבי החטופים והאפשרות לשחררם הוא מציין כי "הדינמיקה היא שהחטופים הם קלף מיקוח וזו חגורת ביטחון שמקיפה את סינוואר. זה הסיפור של המלחמה. הוא יהיה מוטרד יותר אם נתקרב לחטופים מאשר אם יחריבו עוד בית בעזה. המלחמה הזו יצאה בשני קווים מקבילים, בלי שקלטנו את האירוע מההתחלה, על העניין הזה של מה עושים קודם. נשאבנו לאירוע הזה במהירות ואז ניסינו לגשר בין שני הקווים הללו של איך אתה נלחם ובכל זאת נשאר עם החטופים. בהתחלה הלחץ עשה את זה אבל סינוואר הבין שאין לו שום אינטרס ללכת לעסקה".

"מצד אחד אנחנו לא מפעילים מספיק לחץ עליו, מצד שני הוא מחזיק את החברה הישראלית עם החטופים, אתה מתוסכל, וגם אם זה יהפוך למטרת המלחמה שלך אי אפשר לעשות כלום כי הוא לא עושה משא ומתן. סינוואר יכול רק לחכך את ידיו בהנאה. הדיון בישראלי אינו ענייני כי זה לא באמת תלוי בביבי. הוא לא יכול לתת להם מה שהם רוצים ולגמור את המלחמה. במצב כזה גם לא תקבל את כל החטופים, גם תשאיר את חמאס וגם תפסיד את המלחמה. יש כאן מילכוד קשה מאוד", הוא מוסיף.

לדבריו, חלק ניכר ממערכת הביטחון עדיין לוקה בקונספציה המדוברת, בכל הקשור לחמאס בפרט ולפלסטינים בכלל. "אנחנו במלחמה שהפתיעה אותנו, נתפסנו במערומינו, הקונספציה פושה בכל מקום החל מראש הממשלה והקבינט ושר הביטחון וכלה ברמטכ"ל. אני מדבר עם קצינים והם עדיין לא מבינים את האירוע".

"הרי חצי שעה לפני שנרצחו שלושה שוטרים השבוע פתחו את מעברי אידנא ותרקומיא לתנועת פלסטינים. הם עדיין לא מבינים שיש אוכלוסייה שתומכת בטרור ועדיין מדברים במונחים של להפריד אוכלוסייה מטרור. האוכלוסייה אומרת 'אנחנו תומכים בשבעה באוקטובר'. עכשיו נעשית בחירה עצומה של הפתח' להיכנס לפיגועים. אבו מאזן, הרשות שלו מתפוררת, ואנחנו עוד הוזים שיש איזה סוג של שקט מדומה ביהודה ושומרון".

את ספרו כתב כדי לאפשר לציבור להעמיק ולהכיר את "השכונה" כהגדרתו וכך באמת להבין לאן נושבת הרוח. "אני חושב שההתעוררות היא דבר מאוד אישי לכל אחד. אני לא ראיתי מישהו שמשתכנע מהאולפנים. כשנכנסים להיסטוריה וליסודות של הבנת התנועות האסלאמיות והאסלאם הפוליטי, כל מי שמתעמק בזה, מתחיל לעשות השינוי. ברור לי שבאולפנים ההתפכחות תהיה אחרונה".

"בספר אני סוקר את שורשי הכשל. הוא קודם כל תרבותי ומדיני סביב העניין של 'אנחנו ככל העמים' ו'יהיה פה שלום'. גם אני חונכתי והאמנתי בזה עד 2007. אחר כך הכשל הצבאי קשור לצבא שלא עובד מול כוונות אלא רק מול יכולות, שזה מגדל את הטרור ומנשים אותו - וגם מודיעין שנסמך על המודיעין האלקטרוני ולא על המודיעין האנושי כדי להבין מה רחשי הלב. אבל היה גם כשל תקשורתי. הרי אמרנו את הדברים אבל לא לקחו אותנו ברצינות. הבעיה היתה במסגור של המזרחנים", מדגיש יחזקאלי.

בגבול הצפון, להערכתו, לא יהיה שקט עד שתתפרץ מלחמה של ממש. "הכל קשור בכל, אנחנו במלחמת איראן השנייה או השלישית. עושים לנו כל יום חורים בהרתעה וחורים בהגנה האווירית וכשמשהו אחד יסתיים זו תהיה נקודת פתוחה לעימות הבא. בלבנון יש ארגון שעשר שנים, כשאתה הלכת לישון בצימרים, הוא התחמש וחיכה ליום הזה, ולא יהיה מנוס ממלחמה שם. לא תוכל להחזיר את התושבים בתחושת של ביטחון כשהם יושבים מעבר לגדר".

לצד הספר למבוגרים הוא הוציא כאמור גם ספר ילדים. "זה הספר הראשון שכתבתי לילדים ואני חושב שצריך להשקיע בהם כי הם אלה שיילחמו בעזה בעוד כמה שנים. הורה שקרא את זה אמר שזה ספר חשוב שמסביר לילדים את 'השכונה' על רקע השבעה באוקטובר. הוא אמר שהוא עצמו לא הבין את המצב. עלינו לחנך את הדור הבא להבין הכול".