העושים דרכם מירושלים לשפלה, או כאלו העולים דווקא לירושלים אינם יכולים שלא לשים לב בעיקול הדרך בשני מבנים מיוחדים משני צדי הדרך. האחד -בית הכנסת העתיק במוצא והשני גם הוא במוצא- מרכז המבקרים YVEL.

תחילה לבית הכנסת העתיק שהוא למעשה מוצא הערבות. ( אנחנו תכף בפתחו של חג הסוכות..).

מוצא תחתית ובאמצע בית הכנסת העתיק
מוצא תחתית ובאמצע בית הכנסת העתיקצילום: קובי פינקלר

אז מה הוא בית הכנסת המיוחד הזה? אגודת בני ברית רכשה במקום שתי משבצות אדמה. כדי ליישב את האדמה ובעיקר כדי לעבדה, הודפסה מודעה בעיתונות הקוראת לאיכרים להגיע לחלקות שאך זה עתה נרכשו "מבוקשים ארבעה פועלים המועמדים לאיכרות", פורסם באותם ימים.

ארבעה חלוצים נענים למודעה. הימים ימי אביב תרנ"ד (1894). יחיאל מיכל פינס שדאג לקיום חיי היהדות לאור ההלכה, סיפר על שנת השמיטה וקיומה על ידי אותם איכרים "בשנת תרנ"ד החלטנו להושיב פועלים מומחים בעבודת הכרמים להקצות לאיש ארבעים דונם אדמה על מנת שיטעו אותם על חשבון עצמם בתמיכה מועטת בתור מלווה אשר נמצא להם במשך השנים שבין תחילת הנטיעה עד מתן הפרי... ויהי בשנה הזאת ונבחר על פי התנאים האלה שני פועלים מומחים ונושיב אותם שמה... "

הנתונים מדברים בעד עצמם. רוב חברי ההתיישבות הראשונה במקום אכן הלכו בדרך היהדות, שמרו מצוותיה ואפילו כונו "חרדים" בפי מתיישבי האזור ובהם דוד ילין (שגם מרכז המבקרים הנמצא בסמוך שווה ביקור) אשר בנה את ביתו סמוך לבית הכנסת.

ואיך הגיע למקום ביה"ס? חאן עתיק ששימש בחלקו התחתון כאורווה לסוסים, אשר העלו את יושביהם לירושלים, ובחלקו העליון כבית קפה המנעים זמנם של האורחים הוסב בשנת 1871 לבית כנסת לתושבי האזור. חלקו העליון שופץ, הוכנס בו ריהוט המתאים לבית כנסת ומכאן שמו של בית הכנסת "בית הכנסת העתיק של מוצא".

אם נצא מחצר בית הכנסת ונפסע בשביל מערבה בדרך העולה לכיוון הקסטל, נבחין מיד בענפי הערבה הגדולים הגדלים כאן, כבר מאז ימי המשנה.

משם נעשה דרכינו לצדו השני של העיקול ונגיע למרכז המבקריםyvel

זהו סיפור היסטורי וגם סיפור אנושי. היסטורי משום שהמבנה המקורי שהיה יקב לפני 160 שנה עבר שחזור, שיפוץ והרחבה יסודיים כדי להפוך למרכז עיצוב מסוגנן. והאנושי שכן הוא הוקם מחדש על ידי אורנה ויצחק לוי בשנת 2010 כמאמץ פילנטרופי לשפר את איכות חייהם של עולי אתיופיה בישראל.

yvel- מרכז מבקרים
yvel- מרכז מבקריםצילום: קובי פינקלר

המרכז, מציע סיורים מאורגנים והוא כולל גם מיזם חברתי-עסקי מיוחד במינו- בית הספר לתכשיטנות "מג'מריה" שפירושו מבראשית.

כאן תראו סטודנטים בעת עבודתם ותוכלו לסייע להמשך קיום בית הספר על ידי רכישת התכשיטים המיוחדים העשויים בעבודת יד. אולמות התצוגה של התכשיטים מציגים קולקציות מגוונות של פנינים ואבני חן מפניני הים הדרומי ועד פניני מים מתוקים, ומיהלומים ועד אבני ספיר.

כרטיס כניסה לסיור במפעל ובחנות התכשיטים- בעלות של - 25 ₪ - תרומה למיזם החברתי.

הסיור כולל סרט וטעימות במרתף היינות העתיק- ללא תשלום. יש במקום גם בתשלום נוסף סדנאות לילדים (משחקי חשיבה, חומרים, השחלת פנינים ועוד) אשר יתרמו למיזם החברתי מג'מריה.

פרטים בטלפון .072-3944575 משך הסיור נע בין 45 דקות לשעה וחצי והוא נערך במגוון שפות.

בצמוד למרכז המבקרים- מוצאל'ה- בית קפה מיוחד עם סיפור אישי והרגשה ביתית. לא צריך להזמין מקום ואת המנות את אוסף בעצמך.

המקום הוא בית קפה כפרי באווירה ביתית ונעימה עם חצר קסומה כולל גינת תבלינים.

זהו סיפור של אישה, בת הרובע היהודי בירושלים ובת לאב מורה דרך אגדי- תמר שמה, שניחוחות המאכלים שספגה בבית סבתא של בן זוגה לשעבר ממשפחת יפת, למדה להכין מגוון מאכלים ממלוח מיוחד ועד לאוכל כורדי ואפילו סלט 'עמק הארזים' הסמוך.

כל המנות ייחודיות בשילוב לחוח שמוכן במקום. אחת המנות החיוך של רותם לזכרה של רותם שנרצחה בבארי עם החיוך המיוחד שהיה לה (גם הלחוח הוא בצורת חיוך..).

החיוך של רותם
החיוך של רותםצילום: קובי פינקלר

בנוסף תמצאו כאן ארוחות בוקר, קאדה, (תשאלו את תמר על המאכל הכורדי הזה) חומוס של שמנצקי, לזכרו של דניאל בן הרוש הי"ד שנפל בעזה כשיש אפשרות ללא גלוטן. חלומו ההיה לפתוח כשיגדל חומוס ואז הוא יהיה שמו ונקרא לו שמצקי.. טעים להפליא.

החומוס של שמנצקי
החומוס של שמנצקיצילום: קובי פינקלר

כל הטוב הזה מנוהל על ידי תמר מיורקס, שמגדירה עצמה אופה מקומית מבית זית, ואפילו מוכרת בסביבה בזכות מארזי הפיקניק המפנקים שלה. שמואל ברוזה 1 מוצא . טל. 054-2512712

בכלל, התפריט שלה משלב מאפים ומטבלים מיוחדים שלה, ובעיקר המון אהבה לאוכל ואנשים. לקינוח אל תחמיצו את עוגת הגבינה המיוחדת או את עוגת הפרג.

משם נסיעה של 10 דקות מערבה עד למתססה ב'יד השמונה'.

אז מה הסיפור? מתברר ש-20% מן התפוחים והאגסים נפסלים לשיווק במטע ובבית האריזה. המשמעות היא בזבוז משאבים אדיר – מים, שעות עבודה ודשנים לצד עליית מחירים על המדף בסופר.

ואז לקח לו בחור צעיר, יזם- תומר צור שעבד בענף החקלאות של קיבוץ צובה שבהרי ירושלים שראה את אלפי התפוחים והאגסים שנשארים במטע לאחר הקטיף ואת כמויות המיכלים שנפסלים לשיווק בבית האריזה והגה רעיון להשתמש בפירות שנפסלו לשיווק ולהכין מהם סיידר אלכוהולי תוסס וטעים לצד מוצרים רבים אחרים. כך נולדה המתססה.

הם התחילו עם ייצור מיצים טבעיים ומעדני פרי, ובהמשך אחרי למידה ממושכת והרבה ניסוי וטעייה, למדו להכין סיידרים אלכוהולים בתהליך ההתססה קפדני ואף מגוון חומצים.

במרכז המבקרים שהקים לא רחוק מבית האח הגדול בקצה יד השמונה, נערך סיור טעימות במפעל שבו מספרים את הסיפור וטועמים מגוון סיידרים אלכוהוליים קוקטיילים.וואטסאפ למספר 054-8987837.

המתססה
המתססהצילום: קובי פינקלר

לה ז'ואל- התאומות

כבר שעת צהרים ואחרי עוד סיפור של יזמות נפלאה 5 דקות נסיעה משם עד לקפה התאומות מבית נקופה. זה לא עוד בית קפה. זה סיפור על שתי אחיות תאומות ששילבו ידיים ורקחו מטעם שאין כמותו.

הנה לכם צמד מילים בצרפתית שיערבו לכם גם לחיך וגם לשפה. לה ז'ומל בעברית ו- Les jumelles בצרפתית.

הפירוש הוא אחד. התאומות. אז מי הן התאומות ומה עומד מאחורי המיזם הקסום שלהם?

קמו להם שתי אחיות תאומות מעין ורותם, הבוגרות מתוך משפחה של 7 אחים ואחיות כולם תושבי היישוב הקהילתי בית נקופה בהרי יהודה (ממש בכניסה לאבו גוש) והחליטו לנצל את כישוריהן.

האחת למדה קונדיטוריה, השני שפית , (שתיהן חברות אגב גם בכיתת הכוננות המקומית וזו עוד סיבה לפרגן) ופתחו לפני מספר שנים בית קפה ופטיסרי בניחוח צרפתי, עם אוירה ביתית שכולה צופה לעבר נוף קסום של הרי ירושלים ומטה יהודה.

וכך, מעיין הקונדיטורית ורותם השפית, החליטו לאחד כוחות ולהביא לאזור מטה יהודה ניחוח צרפתי. אמרו ועשו. והתוצאה מדהימה. טעים להפליא, איכותי מאד והכל באוירה הכי ביתית ומשפחתית שיש.

התאומות בבית נקופה
התאומות בבית נקופהצילום: קובי פינקלר

התפריט החלבי מביא חוויה מהנה. אפשר להתארח לארוחת בוקר, או בראנץ' ספיישל (המקום נסגר בשעה 4 אחה"צ) או לקפה ומאפה בעבודת יד.

מנה בתאומות
מנה בתאומותצילום: קובי פינקלר

בגזרת הקינוחים, זו הנמצאת בכניסה למוליכם תמצאו עוגות אישיות ועוגות גדולות שניתן לקחת הביתה.

הקינוחים שם כולם יצירתיים. למשל עוגת שמרים במרקם קפה( אין דברים כאלו) קרואסון חמאה ביתי בטוסטר עם גבינת שמנת, ועוד.

קרואסון קפה בלה ז'ומל
קרואסון קפה בלה ז'ומלצילום: קובי פינקלר

בימי שישי ניתן לרכוש גם עוגות ולהפוך את השבת ליותר ממלכה. ולא פחות חשוב ואולי יותר המקום כשר למהדרין. המייסדים 1 בית נקופה, 02-9309991. בסוכות תהיה במקום סוכה בבית הכנסת הצמוד לקפה.

טעימות ממטה יהודה.