יחזקאל מוסקוביץ', נכדה של צ'רנה שהלכה השבוע לעולמה ויחד עם בעלה המנוח אירווינג היו מבוני ותומכי העיר ירושלים בפרט וארץ ישראל בכלל, שוחח על דמותה עם ערוץ 7.

"סבתא הייתה אשת חיל. היא עמדה לימינו של סבי כל ימי חייה והייתה מסורה לכל האידיאלים שלו. היא הייתה מבוני ירושלים יחד איתו. הם פשוט פעלו יחד ודבקו אחד בשני בכל המובנים", מתאר מוסקוביץ'.

"הם עזרו לכל כך הרבה אנשים בלי שום כוונה לקבל תודה. הם פשוט מסרו את נפשם מכל הלב, מתוך אהבת ישראל, אהבת ארץ ישראל וירושלים", הוא מוסיף.

לדבריו, למרות שהשניים ספגו ביקורת בינלאומית על חלק מתרומותיהם, הם דבקו בעקרונות שהינחו אותם. "צריך להבין שמבחינת סבי וסבתי ירושלים הייתה תמיד בירת העם היהודי ומאוחדת. מבחינתם להגיד שיש לעם אחר זכות על בירתנו היה דבר מגוחך. במיוחד אחרי השואה, כשהייתה אנטישמיות כל כך גדולה, להגיד שיהודי לא יכול לגור בכל מקום בירושלים לא היה לגיטימי לדעתם".

הוא מספר עוד שלצ'רנה ואירווינג מוסקוביץ' ז"ל היה לב כה רחב שהיו מעורבים בכל עניין לעומק. "כל פרוייקט היה חשוב בעיניהם. אני זוכר שדיברתי עם סבא וסבתא והם תמיד אמרו שבלי החבר'ה שהם עובדים איתם לא הייתה להם אפשרות לעשות את כל העשייה".

"זה ממש לא היה בשביל כבוד עצמי", מדגיש מוסקוביץ'. "סבתי הסכימה לשים שלטים על פרוייקטים רק לאחר שסבא נפטר. גם זה כאב לה קצת בלב והיא אמרה שהיא לא עושה את זה בשביל שיראו את השם שלהם - אלא שיזכרו את מה שעשינו. כששאלתי אותה למה היא רוצה שיזכרו היא ענתה: 'כי אני מקווה שאנשים אחרים יעשו כמונו'. זו הייתה סבתא".

לשאלה האם יש מישהו שיכול להיכנס לנעליים הגדולות שהותירו אחריהם סבו וסבתו הוא משיב "אני חושב שיש המון אנשים שאני מקווה שישמעו על מה שסבי וסבתי עשו ויגידו שהם אמנם לא יכולים להיכנס לנעליהם, אלא לייצר נעליים חדשות דומות ולהמשיך לצמוח באותו כיוון".