11 חודשים חלפו ועדיין לא הועמד לדין גם לא מחבל נוח'בה אחד. ח"כ טלי גוטליב זועמת על המצב הזה בשיחה עם ערוץ 7 ומאשימה את היועצת המשפטית לממשלה במצב הנוכחי.
"אזכיר שתפקידה השני של היועמ"שית הוא לעמוד בראש מערך הפלילי בישראל מונתה למרות שהנשיא גרוניס אמר עליה שהיא לא כשירה ולא ראויה לתפקיד, כי אין לה ניסיון בפלילים ואין לה הבנה בדין הפלילי. אבל זה לא מנע את המינוי שלה, אלא להיפך", מאשימה גוטליב.
"זו בדיוק הסיבה שבגללה היא מונתה לעמוד בראש מערך התביעה הפלילית. כי מולה התמודד רז נזרי, שהיה המועמד הטבעי כמשנה ליועמ"ש בעניינים פליליים, אבל חטאו הוא שהוא העז לתת עמדת איפכא מסתברא במשפט נתניהו וקבע לפני הגשת כתב האישום שחומר הראיות לא מבסס עברה ואין להגיש כתב אישום. לאור התפתחות משפט נתניהו וקביעת בית המשפט על חולשת הראיות, היה חשש שאם הוא ימונה להיות יועמ"ש הוא עלול לעשות תפקידו נאמנה ולהוביל לסגירת התיק. לכן היא מונתה. כי היה ברור שאין סיכוי שהיא תתערב בתיק", הוא מוסיפה.
לדבריה היועמ"שית "עד כדי כך בורה בדין הפלילי שכשבית משפט נתן החלטה שהוא לא מתקן את כתב האישום היא הוציאה הודעה שהיא תשקול לערער על ההחלטה, אלא שהיא שכחה שבפלילים אין ערעור על החלטות ביניים".
"המערכת רוצה שימונו רק מי שאוחזים בדעה ששומרת על המערכת כשולטת, בניגוד לנבחרי ציבור שהם בבואה לרצון העם. אנחנו לומדים את זה גם מההקלטות שפורסמו ובהם אומר מנדלבליט שמי ששלט במערך הייעוץ המשפטי היא דינה זילבר שכתבה בספר שלה שצריך להגיע למצב שבו לא רוב העם קובע אלא שפקידי השלטון הם שיתוו את הדרך. הם רוצים שם את מי שישמור על הכוח הבריוני שלהם ועל בג"ץ, ואיך הם שומרים על בג"ץ? יעוץ משפטי מייצג את המדינה בעתירות נגד המדינה ונגד חוקים של הכנסת והיועמ"שית פורעת את השטר וכך בכל העתירות נגד חוקים של הכנסת היא מתייצבת לצד העותרים נגד המדינה ואומרת שלבג"ץ יש סמכות לפסול חוקי בשביל זה היא מונתה".
בהתייחס למשפטם המתמהמה של מחבלי הנוח'בה קושרת חברת הכנסת גוטליב בין הדברים ורואה את הדברים כרוכים זה בזה. "כבר תקופה ארוכה אנחנו דנים על כך בועדת החוקה. אני אמנם לא חברה בועדה אבל מגיעה לדיונים החשובים. על המחבלים שהצבא שלנו בעוז רוחו הביא לכלא בזמן המלחמה, לא חלה עליהם אמנת ז'נבה כי הם לא צבא. חל עליהם חוקי כליאת לוחמים בלתי חוקיים, כך הם מוגדרים, ואגב יש הצעת חוק שלי לשנות את ההגדרה שלהם למחבלים. החוק הזה מגדיר את תנאי המעצר שלהם".
"יש חשיבות בהעמדתם לדין כי חשוב לספר את סיפור התופת והזוועות ולהביא את הראיות, כדי להביא להרשעה ולהוצאה להורג ואת מיעארה זה מטריד מאוד. היא תביא עכשיו לקדמת השיח את מה שקרה בשבעה באוקטובר? היא מעדיפה להשאיר בשיח את נתניהו. הרי אם היה כתב אישום יהיו בו התיאורים הקשים, יהיה צורך לסקר את המשפט ויצטרכו לייחד לזה בית דין ושופטים וזה יזכיר לעולם את אכזריות המרצחים. למה לתת לזה במה ואז נפספס את העיסוק במיטוט ממשלת הימין. זה נקראה שימוש לרעה בכוח שיש בידה. אי הגשת כתב אישום היא הפרת אמונים של חובת מיעארה כלפי נרצחינו וכלפי כבודה של המדינה".
לשאלה מדוע לא ניתן להגיש בגץ שיחייב את הגשת כתבי האישום, אומרת גוטליב כי "היא תבוא לבג"ץ, החברים שלה, ותגיד שאנחנו צריכים את העדויות וצריך עוד לחקור ושאר תירוצי בית ספר. אזכיר למיעארה שיש מי שמכירים את שפת הדין הפלילי, לדוגמא אני, והחוק אומר שאם שני אנשים יצאו לבצע שוד ואחד ירה והרג את הנשדד שניהם יעמדו לדין על ביצוע עברה בצוותא, כלומר שכל מחבלי הנוח'בה חייבים בצוותא על הרצחם של בני עמנו ואינוס בנותינו ובנינו והתעללות טבח ושריפה של אזרחי מדינת ישראל".
לזאת ניתן להוסיף ולהזכיר שגם המשטרה קובעת שהיא השלימה כמעט לחלוטין את החקירה, וגוטליב מבהירה כי גם אם לא הייתה אמירה שכזו מצידה של המשטרה ניתן היה להתקדם להגשת כתב אישום כי הראיות והעדויות נאספו, "אבל למיעארה יש דברים חשובים יותר לעסוק בהם".
שאלנו את חברת הכנסת גוטליב אם לא יתכן שמאחורי העיכוב בהגשת כתב האישום נגד מחבלי הנוח'בה עומד חשש מכך שלא יהיה מנוס מפסק דין מוות, ואולי בתקופה בה חטופים מוחזקים בידי חמאס לא נכון להביא לתוצאה משפטית שכזו.
גוטליב דוחה את האפשרות ואומרת שאולי יכולה הייתה לקבל הערכה שהיועמ"שית לא רוצה להגיע לגזר דין מוות מסיבות שונות, אך לתלות זאת בחטופים תהיה טענה מופרכת שהרי לא רק שהדיון בתיקים יסתיימו כעבור זמן לא קצר, אלא שהוצאה להורג אף פעם לא מתבצעת באופן מהיר. תמיד ישנם ערעורים ובנוסף ניתן גם להקפיא את ביצוע גזר הדין עד להשבת החטופים. "לבית משפט יש אפשרות לעכב גזר דין. לכן מה שאמרתי בתחילת הדבירם הוא האמת. הכול נועד למיטוט ממשלת הימין גם בזמן מלחמה".