עו"ד אילן בומבך
עו"ד אילן בומבךצילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

עורך הדין אילן בומבך, מבכירי עורכי הדין בישראל, מתייחס בראיון לערוץ 7 להקלטות מנדלבליט שנחשפו אמש בחדשות 12 ומהם עולה תמונה מדאיגה על האופן בו הגיע אביחי מנדלבליט לכהונת היועמ"ש.

על חומרת הדברים שהתגלו בהקלטות, אומר בומבך כי מדובר ברמות רבות של חומרה. "אנחנו רואים כאן הליך של ועדה שממנה את האדם החשוב ביותר במדינה, ובמיוחד בשנה החולפת ראינו מה זה אומר להיות יועמ"ש. הוא יכול להיכנס לנעלי הממשלה ולהחליט מה חוקי ומה לא, מה היא חייבת לעשות, מה העמדה שתוגש לבג"ץ מה לעשות ואם להוציא את ראש הממשלה לנבצרות. זה תפקיד שמחייב ניקיון כפיים, והנה אנחנו מגלים שכל ההליך הזה היה הליך שאין מילים טובות לומר עליו. הוא היה ההליך הכי מושחת שאפשר להעלות על הדעת".

"כל הליך הזה היה ללא שום שיקול ענייני. אתה מצפה שיבחרו ליועץ משפטי לממשלה את המועמד המקצועי והישר ביותר ובפועל לא חיפשו את המועמד המתאים ביתר אלא כל ההליך נגוע באינטרסים. ראינו שחבר ועדה מעביר לו את השאלות מראש, ראינו שהוא מבין שבוחרים אותו לא כי הוא הכי טוב אלא כי המערכת רוצה אותו מחשש שייבחר מישהו אחר שהמערכת חוששת ממנו, פרופ' גיא רוטקופף, אדם מאוד רציני, אבל באים ואומרים שדיברנו עם השופטים והשופטים מבינים את האלטרנטיבה במקרה שחלילה מנדלבליט ייפסל בידי בג"ץ. כלומר שהרשות השופטת נכנסת לנעלי הרשות המבצעת".

"הרי השופטים שדנו בעתירה שהגישה תנועת אומ"ץ היו צריכים להחליט אם מנדלבליט מתאים או לא מתאים, בלי קשר לחלופות ובלי לבדוק מי יהיה אם הוא ייפסל. זו תוצאה מוטה. זה מאוד מטריד. רואים את ההתנהלות החמורה של הפרקליטות. היועמ"ש ופרקליט המדינה מחליטים להגן על המינוי מחשש לאלטרנטיבה לא כי הם חושבים שהוא הכי מתאים אלא כי הם חוששים שגיא רוטקופף ייכנס במקומו. לי, כמי שמכיר את המערכת מבפנים הרבה מאוד שנים, זה הותיר אצלי צל כי חשובה מאוד השקיפות".

האם בומבך עצמו הופתע? הוא משיב בחיוב ואומר שההפתעה מגיעה משום שסוג כזה של שיח מבטא את מה שהשניים מדברים באופן גלוי ופתוח. "פה זה שני אנשים בכירים ביותר במערכת המשפט, ראש הלשכה ויועמ"ש שמביע ביקורת נוקבת על המערכת שעליה הוא מופקד וקובע שהיא מערכת יהירה ופועלת בכוחנות שאין לו בה אמון. אם אתה שבראש המערכת אומר כך, מה אמור להבין האזרח הפשוט?".

מזכיר עורך הדין בומבך את השיח הציבורי הסוער סביב הרפורמה המשפטית לאורך חודשים ארוכים. "כולם נבהלו ונרתעו והגדירו זאת כהפיכה משטרית, כי המערכת לא אוהבת לבקר את עצמה, לא אוהבת גיוון ולא שמישהו מבחוץ מגוון אותה. ראינו את זה עם השופטת הילה גרסטל ואת העליהום שעשו עליה. רואים את החשש מביקורת השופטים על ידי נציב עצמאי שייבחר ברוב מוחלט של חברי כנסת והמערכת רוצה שהוא יבוא מתוך המערכת. חוששים מכל שינוי ומכנים בשמות של מהפכה וטלטלה לדמוקרטיה.".

"מה שצריך זו רביזיה עמוקה והקפדה על השקיפות", אומר בומבך ואנחנו שואלים אם שקיפות שכזו תמנע מאיתנו שיחות מהסוג הזה שתיעשנה בשעות שבהן השקיפות אינה קיימת, והוא משיב בשלילה אך אומר שרביזיה עם כללים ברורים שינתקו בין מועמדים לחברי הוועדה תועיל. בוודאי, הוא מדגיש, יש לאסור שיחות בין מועמד לראש לשכת עורכי הדין שמטבע הדברים הוא רווי באינטרסים. בהקשר זה הוא מזכיר את עמדתו ארוכת השנים בדבר הצורך להוציא מהועדה לבחירת שופטים את נציגי לשכת עורכי הדין, בשל אותם אינטרסים זרים.

עוד מוסיף עורך הדין בומבך ומציין כי היה מצפה לשמוע את זעקתה של הפרקליטות אחרי פרסום ההקלטות, אך קולה לא נשמע, כמו גם תגובת הנהלת בתי המשפט שלא נאמרה. עוד הוא מזכיר שהחומרים היו במשטרה ולא טופלו. "למה לא השתנו נהלים ולמה עוברים לסדר היום?", הוא שואל.

"יש כאן כמה דברים חשובים שצריכים להתבהר. ראשית התנהלות הפרקליטות. איך היא החליטה להגן בבג"ץ על המינוי ומאיזה נימוקים. הוא הרי חשש שהפרקליטות תתנגד. כל משפט בהקלטות הללו חמור ויש עוד אלפי שעות חמורות כאלה שעוד לא שמענו אותן ולמשטרה ולפרקליטות יש אותן וזה לא מטריד אותם. הדברים דולפים וזה לא מזעזע את המערכת מבחינתם עולם כמנהגו נוהג. כמי שמאמין במערכת משפט חזקה וכמי שמופיע הרבה מאוד בבית המשפט ובבית המשפט העליון, אני מוטרד מאוד מאיך שהדברים מתגלים. זה לא יכול לעבור לסדר היום".