בית ספר
בית ספרצילום: ISTOCK

בעוד שבשבוע האחרון עמדנו בעיצומה של שביתת המורים בתיכונים, מסתבר שהתמונה המלאה מורכבת בהרבה. המורים שובתים, אבל לא באמת – רבים מהם מגיעים לבתי הספר כרגיל, אך בוחרים להימנע מלקיים שיעורים.

מדובר בשביתה איטלקית: המורים מחתימים כרטיס, יושבים בחדרי המורים, אבל לא מלמדים, מאחר והתלמידים עצמם כלל לא מגיעים ללימודים.

לערוץ 7 נודע כי תופעה זו מתרחשת בבתי ספר רבים ברחבי הארץ, לרבות ברשת החינוך "אמי"ת", שבה חלק מהמורים ממשיכים להגיע לעבודה, אך ללא כל פעילות חינוכית בפועל.

המורים נדרשים למלא נוכחות פיזית בבית הספר, אך אינם מכינים מערכי שיעור או מקיימים שיחות עם התלמידים, שנשארים בבית עקב השביתה המתמשכת.

הלחץ הכלכלי על המורים גובר

המשבר, שנמצא בעיצומו, מתנהל על רקע איומים כלכליים הולכים וגוברים מצד משרד האוצר. שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הודיע כי בכוונתו לנכות שכר ממורים שלא יגיעו ללמד בפועל, ולא רק יחתימו כרטיס נוכחות. איום זה, כך מסתמן, יוצר חשש גדול בקרב ציבור המורים, במיוחד כאשר חגי תשרי מתקרבים וההוצאות הכלכליות לקראתם כבדות.

אחד המורים שנפגע מהמצב אומר: "התחלנו להבין שהמשחק הזה עלול להימשך עוד זמן רב, אבל בינתיים אנחנו נלחצים כלכלית. המשכורות שלנו תלויות בנוכחות שלנו ובשיעורים שאנחנו מקיימים, ולא ברור עד מתי נוכל להמשיך ככה". החשש הכלכלי הגדול הוא לא רק אצל המורים, אלא גם בקרב משפחותיהם שצפויות להיפגע מההשלכות המידיות של אובדן הכנסה בימים הקרובים.

מאבק ציבורי שמעלה שאלות קשות

מעבר למתח הכלכלי, יש מי שמבקר בחריפות את התנהלות ארגון המורים. "אני שובר את השביתה הזאת. הארגון שמייצג את המורים פשוט פוגע בהם ובתלמידים, תוך שהוא מנוהל בעשרות מיליוני שקלים מהמדינה". לדבריו, השביתה הנוכחית אינה מובילה לשינוי חיובי עבור המורים או התלמידים, אלא מחמירה את המצב.

אותו גורם מציע פתרון רדיקלי למצב: "עם כמה מיליונים בקמפיין ממוקד, אפשר להגיע לכל מורה בישראל ולהראות לו איך הכספים המיועדים להם מנוהלים בצורה לא שקופה על ידי רן ארז. אפשר למלא את כבישי הארץ בשלטי חוצות עם פרצופיהם של חברי ההנהלה של הארגון, ולהראות את השכר המופרך שהם מקבלים על חשבון המורים. אפשר להריץ סרטונים של מורים אמיצים שמגיעים ללמד ולשבור את השביתה, ולהקים אתר שבו נראה כמה כסף הפסיד כל מורה בממוצע במהלך השביתה".

משרד האוצר ומשרד החינוך מנסים לצמצם נזקים

במקביל לשביתה, משרדי החינוך והאוצר מנסים לבלום את הלחץ הציבורי המתגבר על הממשלה. בתחילת השבוע הודיעו שר האוצר סמוטריץ' ושר החינוך יואב קיש כי יוקצו תקציבים לתוכניות אלטרנטיביות לתלמידי התיכונים במהלך השביתה. לפי ההסדר, התקציב יועבר לרשויות המקומיות בהתבסס על מספר התלמידים שבתי הספר שלהם לוקחים חלק בשביתה.

תוכניות אלה יאפשרו לתלמידים, שבינתיים יושבים בבית, להשתתף בפעילויות חינוכיות מקוונות או בפעילויות אחרות שיופעלו על ידי הרשויות המקומיות. משרד האוצר התחייב להעביר את התקציבים במהירות האפשרית, בתקווה להקל על חוסר הוודאות של הורי התלמידים והצוותים החינוכיים.

המאבק לא נגמר

רן ארז, יו"ר ארגון המורים, הודיע כי שביתת המורים צפויה להימשך עד להשגת הסכם חתום. "אנחנו נעמוד בשביתה הזאת לאורך זמן. יש לנו קרן שביתה שתוכל לתמוך במורים שזקוקים לכך". למרות הצהרות אלו, נראה כי ההשלכות הכלכליות של המאבק עלולות להיות כבדות עבור ציבור המורים, ומנגד גם הלחץ הציבורי והביקורת ממשיכים לגבור.

עם פתיחת שנת הלימודים והעיכוב המתמשך בלימודי התלמידים, רבים תוהים אם פתרון יצירתי או שינוי משמעותי אכן יגיעו בקרוב, או אם המאבק יתמשך עוד זמן רב, כאשר מי שבינתיים משלם את המחיר הם התלמידים והמורים עצמם".