בן גביר בחוף
בן גביר בחוףצילום: דוברות

גונדר משנה בדימוס וסגן ניצב בדימוס מנשה נחום מתייחס בראיון לערוץ 7 בחריפות לאירוע יידוי החול על השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, ולאדישות התקשורתית בה התקבל האירוע.

"בחברה דמוקרטית רשאי הציבור להביע את דעתו, אבל יחד עם זאת צריך לגלות אפס סובלנות לאלימות", אומר נחום. "לא יתכן שנבחר ציבור, ולא משנה מאיזו מפלגה, מגיע לחוף הים ויש מי שיזרוק עליו חול, שזו תקיפה לפי החוק הפלילי, ואחר כך להיכנס לים ולסרב לצאת כדי שהשוטרים ייקחו אותה לחקירה, זה נראה לי רע מאוד".

בדבריו מדגיש נחום כי "בעיקר מה שאכזב אותי בסיפור זה כלי התקשורת שבחרו להתייחס בדברים טכניים של הארכת המעצר, האזיקים, הבחירה בנווה תרצה למעצר, במקום לעסוק בתקיפה שהיא מעשה אסור בחברה דמוקרטית. המשטרה פעלה בנחישות וכך היא צריכה לפעול בחברה דמוקרטית".

"אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם החול הזה היה נזרק על מישהו אחר במפה הפוליטית. נניח שהחול הזה היה נזרק על מישהו במחנה השני, זה היה פותח מהדורות חדשות. היו חוקרים ומחפשים בעברה של הזורקת. כאן לא התעסקו בסיפור התקיפה, ולאט לאט הפכו אותה לגיבורה שנלחמת על הדמוקרטיה הישראלית ולא אתפלא אם יוצע לה מחר או מחרתיים תפקיד ציבורי, או שהיא תוזמן כגיבורה וכסמל לפאנלים השונים".

"במקום להתעסק בתקיפה עוסקים בזהות התוקף, ולפי זה מחליטים אם האירוע ראוי או לא. מדובר בשיקול לא נכון של העורכים. תפקידם לשקף את האמת וזה היה אירוע אלים ומיותר וחבל ששוב התקשורת לא עושה את תפקידה".

ועם זאת, אנחנו מזכירים, כי במספר כלי תקשורת נשמעות יותר מרמיזות לכך שבן גביר הגיע לחוף התל אביבי כניסיון לייצר פרובוקציה. מנשה נחום משיב: "בדקתי בגוגל ואין חוף ים ביהודה ושומרון ובתל אביב יש חוף ים, והוא רשאי להגיע לחוף הים בתל אביב. כדי להוציא אותו, הקרבן אשם, הם אומרים שהוא הגיע לשם כדי להכניס אצבע לעין. זה כמו לטעון שלבוש חושפני גרם לאונס, להבדיל אלף אלפי הבדלות. זכותו של נבחר ציבור ללכת עם הילדים שלו לים וחובתנו כחברה דמוקרטית לאפשר לו את זה, ואם מישהו בוחר לתקוף אותו חובת המשטרה לעצור לחקור ולמצות את הדין".

פן נוסף של הפרשה הוא הפן האבטחתי ואנחנו שואלים את מנשה נחום אם האירוע לא חושף ליקויים באבטחת אישים. נחום אומר שאינו רוצה להתייחס לסוגיה על מנת שלא לתת מידע מיותר לאויב, אך ברור שמערכת הביטחון מתוחה עד הקצה. "אנחנו מתחים עד הקצה. יש לנו הרבה יריבים מבחוץ וחבל להוסיף להם יריבות מבית. יחידות האבטחה עושות הכול כדי להגן אבל אי אפשר להיות בכל מקום ובכל רגע".

ומה באשר להכרעה הצפויה בבית המשפט? ידועים לא מעט מקרים בהם המשטרה טענת שהיא מבצעת את כל מהלכי האכיפה הנדרשים אך מערכת המשפט מתייחסת בסלחנות מקוממת ומשחררת עבריינים. האם גם במקרה שכזה יתכן אירוע שכזה? נחום מציין כי תיאור זה אינו רחוק מהמציאות ועם זאת הוא מעדיף להמתין ולא להגיב כל עוד אין פסיקה של בית המשפט. "אני רוצה לקוות שבגלל שזה נבחר ציבור השופט ירצה להעביר מסר לחברה הוא ינקוט בצעדים נגדה כדי שהיא תבין שלא לחזור על מעשיה". ואולי ענישה מוגברת תהפוך אותה לגיבורה? "אני מקווה שלא ורוצה להאמין שגם בית המשפט ינהג בנחישות כפי שגורמי האכיפה פעלו".