גדי גרוניך, ראש מטה נשיא 'ועידת רבני אירופה' ומנכ"ל קרן הועידה, משוחח עם ערוץ 7 ממינכן על התחזקות הימין הקיצוני בגרמניה בבחירות האחרונות.
"אנחנו לא מופתעים, זה היה די צפוי. אף אחד בגרמניה או בקהילה היהודית הופתע. זה מאוד מדאיג אותנו - למרות שלגורמים במדינת ישראל יש מחשבות אחרות בנושא והם רואים בעלייה של הימין הקיצוני בגרמניה או באירופה כיתרון יחסי. אנחנו בקהילה היהודית מודאגים מהמצב ומשדרים לפיכך מסרים מאוד ברורים בנושא למקבלי ההחלטות בפוליטיקה בגרמניה ובאירופה", אומר גרוניך.
כשהוא נשאל מדוע הוא רואה את הדברים באופן הזה, מסביר גרוניך, כי "הימין הקיצוני אמנם מתנגד לאסלאם הקיצוני אבל גם לא טוב ליהודים, לא היום, לא מחר ולא בעד שנה. צריך לזכור שהמטרה המרכזית שלהם היא נגד זרים ומהגרים. זה נכון שיהדות אירופה אינה מהגרת או זרה, אבל אני יכול להעיד קודם כל על עצמי. אני חי בגרמניה 32 שנים, מחזיק גם בדרכון ישראל וגם בדרכון גרמני, ובעיני השכן שלי אני עדיין זר".
"אז יכול להיות שבטווח הקצר עליית הימין הקיצוני יכולה לשרת את האינטרסים של מדינת ישראל - אבל אם מסתכלים לטווח הארוך - המטרה הבאה היא אנחנו היהודים. אני גם עדיין לא שומע מאותו ימין קיצוני מילה של הכרה או ברכה לקהילה היהודית", הוא מוסיף.
לדבריו, המצב גרמניה כלפי יהודים בעת הזאת, מתוח מאוד. "בשורה התחתונה, היום מסוכן להסתובב עם כיפה וסמלים ישראליים ויהודיים ברחוב. היהודים והישראלים חוששים להסתובב עם סממנים יהודיים. אנחנו מרגישים את המבט הזה, את השאלות בסגנון איך אנחנו עושים מה שאנחנו עושים, וההזדהות של הקהל היא יותר לצד הפלסטיני. יהודי גרמניה בפרט ואירופה בכלל - פשוט חוששים".
גרוניך מבהיר כי כל מי שחושב שבגרמניה, לאור עברה, לא יקרה שום דבר ליהודים טועה טעות גדולה. "אני חושב שביטוח כזה לא קיים. הרחוב והקהל בגרמניה מרגיש שאין לו ביטחון בפוליטיקה הגרמנית. הציבור חושש היום לביטחונו האישי ולכן קל לו יותר להצביע למפלגות הימין הקיצוני. לפני כמה ימים נסעתי במונית עם נהג שהיגר לגרמניה וחי בה הרבה שנים. בתור מהגר וזר, שאין לו דרכון גרמני, הוא סיפר שיצביע לימין הקיצוני. כששאלתי אותו למה הוא אמר שהוא חש בחוסר ביטחון ושאין הגנה על האזרח. לתחושה הזו שותפים אזרחים רבים בגרמניה".