רוחמה, אימו של רס"מ יוסי הרשקוביץ ז"ל שנפל במלחמה בעזה וניהל את בית הספר אורט פלך בנים בירושלים, התארחה באולפן ערוץ 7 וסיפרה על דמותו המיוחדת ועל הדרכים להנצחתו.
"ליוסי היה חשוב מאוד נושא החינוך וההנצחה של הנופלים. הוא היה לוקח את התלמידים להר הרצל, מעביר להם שיחות. היתה לו אהבת העם והארץ ולכן גם בגיל שלו, גם כשהיו לו מספר אפשרויות לא ללכת לצבא, הוא אמר שהוא הולך עבור ארץ ישראל ועם ישראל. הוא גם הלך כי ציין שהיה ארבע שנים בשליחות בחו"ל ואני רוצה להחזיר אותן. השנה האחרונה הייתה השנה הרביעית מתוכן ולצערנו בה הוא נפל", מספרת הרשקוביץ.
היא מתארת כיצד ממשיכים להגיע עוד ועוד סיפורים של תלמידיו על גדולתו של יוסי ז"ל. "החינוך היה הדבר הכי קרוב לליבו ולכן הוא היה מנהל בית ספר. היה מאוד חשוב לו היחס לתלמיד. הוא לא ויתר על אף אחד. סבא וסבתא של אחד התלמידים שלו סיפרו לנו שהוריו של אותו ילד הפכו להיות חרדים, אבל הילד לא רצה לאמץ את אורח החיים הזה ומרד בהם. הסבא והסבתא מאוד חששו שהוא ילך לאיבוד ואימצו אותו. הם חיפשו לו בית ספר ולא היה לו רקע של לימודי ליבה. אף בית ספר לא הסכים לקבל אותו עד שהגיעו ליוסי. הוא זיהה את הפוטנציאל בילד הזה וקיבל אותו. הוא לא ויתר על אף ילד. כל אחד נגע לליבו".
"לפני כמה שבועות בעלי עלה לקברו של יוסי והוא נתקל בבחור שהגיע עם שני ילדים בוכה על הקבר. הבחור סיפר שהביא את ילדיו לראות את קברו של מי שהציל אותו. הוא ציין שיוסי היה הראשון שהאמין בו ועזר לו לעבור בגרות ובזכותו הוא היה בצבא, למד הנדסה, עוסק במקצוע והקים בית ועל זה הוא עולה לקבר מדי שבוע לומר ליוסי תודה", היא מוסיפה.
ההנצחה המרכזית שקידמה המשפחה לזכרו של יוסי ז"ל היא בהקמת בית מדרש קהילתי. "יוסי חלם שיהיה בית מדרש קהילתי, זאת אומרת שהקהילה תהיה שותפה לבית הספר, ואנשי הקהילה ילמדו יחד עם התלמידים. הוא החליט לנסות להריץ את זה והחלום נגדע באיבו. עכשיו, יחד עם אשתו הדס ועיריית ירושלים, יש תוכנית והפרויקט יוצא לדרך".
"בנוסף, לפני שלוש שנים, אפרת הבת שלי שהיא מורה יזמה יחד עם חברה, הקמת פרוייקט שנקרא אמץ נפל. שבכיתה ו' התלמידים יכירו נופל וילוו את משפחתו עד יום הזיכרון. זה פשוט החייה את המשפחה. אפרת סיפרה על כך ליוסי והוא רצה גם כן לקחת חלק בפרוייקט. בשנה שעברה יוסי עשה פרוייקט דומה לנופל שאחיינו לומד בבית הספר. השנה יוסי ואפרת נפגשו עם עיריית ירושלים והחליטו להעביר את הפרוייקט לכל בתי הספר בירושלים. אחרי נפילתו של יוסי אפרת לא ויתרה ויחד עם חברתה הם עשו על משפחה. בני המשפחה אמרו לאחר מכן: 'פעמיים דפקו לנו בדלת. פעם אחת כשהודיעו שהוא נפל, והפעם השנייה כשהחייתם אותנו אחרי שחשבנו שכולם שכחו ממנו'", היא מסכמת.