הבמאי אברהם שפירא
הבמאי אברהם שפיראצילום: באדיבות המצלם

איגוד הבמאים והבמאיות, המאגד אנשי הקולנוע והטלוויזיה בישראל, שלח היום (רביעי) יחד עם הפורום הדוקומנטרי מכתב לשר הביטחון יואב גלנט על רקע מעצרו של הבמאי אברהם שפירא מיצהר.

במכתבם מתחו חברי האיגוד והפורום ביקורת חריפה על המעצר שלדבריהם עלול להיות קשור בחופש הביטוי, והדגישו את קיומו של חופש היצירה גם במקרים הכוללים ביקורת נוקבת על גופים ממשלתיים כאלו ואחרים.

"שפירא, יוצר סרטים ובמאי, עצור כבר שבועיים במעצר מנהלי. כידוע, מעצר מנהלי הינו כלי חריג וקיצוני במדינות דמוקרטיות, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במעצר העלול להיות קשור בחופש הביטוי ובביקורת על הגוף העוצר", כתבו באיגוד.

עוד הוסיפו כי "לטענת השב"כ, סיבת המעצר היא מידע הקושר אותו לפרעות בכפר ג'ית בהם נהרג תושב הכפר, אך מאידך, נטען ששפירא מעורב כעת ביצירת סרט המבקר את השב"כ ודרכי פעולתו, ושהמעצר מיועד להניא אותו מעבודתו העיתונאית".

בהמשך מכתבם הדגישו באיגוד כי "חופש היצירה והביטוי הם יסודות הדמוקרטיה גם כאשר הביטוי אינו מוצא חן בעיני גוף כזה או אחר במנגנוני הביטחון או הממשל. לכן אנו פונים לשר הבטחון, יואב גלנט, ומבקשים לפעול בהליך כדין, הכולל את בירור העובדות. יש לפעול בדרך זו ולסיים את המעצר המנהלי. אין אזרח העומד מעל החוק, ומנגד אין לגורמי הביטחון והאכיפה זכות לדרוס את החוק".

בתחילת השבוע פרסם העיתונאי שמעון ריקלין כי בחודשים האחרונים עבד עם שפירא, במאי שביים שורת סרטים דוקומנטריים מצליחים, על סרט דוקו שעוסק בעלילות השב"כ.

לפני שבועיים נעצרו העבודות על הסרט לאחר שבמאי הסרט נעצר בשעת בוקר מוקדמת בעת שהיה בדרכו לצילומים, ושם הוצג לו צו מעצר מנהלי שהוצא נגדו לתקופה של חצי שנה.

עם חשיפתם של הדברים יצאו חבריו לתעשייה של הבמאי בקמפיין תחת הכותרת "משחררים את הבמאי" וכן "דוקומנטרי זה לא פשע", בו הם דורשים את ביטול המעצר שהוצא לטענתם במטרה להשתיק את הסרט שעליו הוא עבד.

משב"כ נמסר בתגובה: "אברהם שפירא הינו פעיל אלים וקיצוני המעורב בהכוונת נערי גבעות וצעירים לביצוע פעילות אלימה באזור השומרון. שפירא נעצר לחקירת משטרה בחשד שלקח חלק באירועי הטרור בכפר ג'ית ב-15 באוגוסט, במהלכם נרצח פלסטיני והוצתו ארבעה בתים, מחלקם אף חולצו תושבים ע"י כוחות צה"ל מתוך הלהבות. במהלך חקירתו לא שיתף פעולה, ובהעדר חלופה פלילית הוחלט על מעצרו המנהלי עקב המסוכנות הרבה מהמשך פעילותו. מעצרו והמודיעין שבבסיס המעצר נבחן על ידי בית המשפט המחוזי ואושר למלוא התקופה. הטענה השקרית כי שפירא נעצר בשל היותו 'במאי סרטים', משוללת כל יסוד, והרקע למעצרו הוא המסוכנות הנשקפת ממנו, בפרט בעת הזו".