סגן הרמטכ"ל לשעבר, ראש המל"ל לשעבר, האלוף במילואים עוזי דיין, יו"ר עמותת 'מבטחי', מנתח בראיון לערוץ 7 את מהלכי המלחמה בצפון ומעריך את הצעדים הנדרשים להמשך על מנת להגיע להכרעת חיזבאללה.
"יש לנו כאן הזדמנות. חיזבאללה קיבל מכה די קשה גם אם לא אנושה, גם בשרשרת הפיקוד שלו וגם בכוח הרקטי שלו", אומר דיין המציין כי "המספר של 150,000 טילים בידי חיזבאללה הוא מופרך מיסודו. המספר נמוך בהרבה". לדבריו על מנת להגיע למספר זה "הם סופרים גם טילי נ.ט. פצצות מרגמה ו-RPG, זה כמו שנגיד שיש לנו חצי מיליון מטוסים ופצצות".
באשר למה שנראה כמו מתקפות הדדיות בלתי פוסקות בין ישראל לחיזבאללה, אומר דיין כי "מה שמעניין הוא מה שקורה בגוש דן, למרות שבסך הכול מדובר בטיל קרקע קרקע שיורט . האם זו תחילתה של מערכה חדשה וכעת הרבה יותר טילים יירו לאזור המרכז, או שזה בלון ניסוי של חיזבאללה, או שזה ירי שמאפשר להם לומר החרפנו צעדים אבל זה מתחת לרף התגובה הישראלית". מול כל האפשרויות הללו "אנחנו צריכים להמשיך ולתגבר הגנתית והתקפית".
על ישראל, אומר האלוף במיל' דיין, "להמשיך ליירט מקסימום רקטות וטילים, ובעיקר טילי שיוט, להמשיך לשמור על משמעת מבצעית שמצילה חיים ולהמשיך ולהגביר את השמדת יכולת הירי של חיזבאללה. יש לנו כאן הזדמנות חשובה מאוד להרחבת המלחמה. מה שקרה עד עכשיו משקם ברמה מסוימת את ההרתעה הישראלית ומוכיח להם שאנחנו, החנונים, יודעים לתת מכה בין העיניים, והשאלה לאן הולכים מכאן". על שאלה זו משיב דיין ואומר כי כעת "מאוד חשוב להגביר את ההתקפה ולהיכנס קרקעית ללבנון".
הכניסה הקרקעית של צה"ל ללבנון נדרשת על מנת לפגוע בחיזבאללה ובכדי לאפשר לנו להשיב את התושבים לבתיהם ושדותיהם. "כניסה קרקעית עד אחרי הליטאני מנטרלת את היכולת של טילי הנ.ט אל מעבר לקו הראיה שלהם ולא מאפשרת לכוחות רדואן לתקוף אותנו, לחצות את קו הגבול ולנסות לעשות את השבעה באוקטובר שלהם".
"זה לא מנטרל את כל הרקטות והטילים, אבל מאפשר לנו למסד רצועת הגנה בדרום לבנון, רצועה שאני מגדיר כ'תחום מוות' כמו שהאמריקאים עשו בין דרום קוריאה לצפון קוריאה. באזור הזה אין כפריים ואין תושבים וכל מי שנכנס דמו בראשו". לשם כך יש לבצע תיקוני גבול הכרחיים על מנת למנוע מהחיזבאללה להתייצב במרחק עשרות מטרים ממשגב עם ועל הרכס השולט על מטולה וישובים אחרים. מתקפה קרקעית בלבנון, אומר דיין, צריכה להימשך עד הרגע בו הצד השני יבקש הפסקת אש ותמורתה יהיה מוכן לקבל את הכללים שישראל תכתיב.
לזאת מוסיף דיין וקובע כי במידה וכל הצעדים הללו לא יניבו הפסקה של הירי ויסתבר שירי הטילים נמשך מצפון לבנון, הרי שאז "לא תהיה ברירה אלא לכבוש עד את כל לבנון". להערכתו איראן תלחץ להפסקת אש לאחר שאיבדה את המוצב הקדמי שלה בדרום, קרי חמאס, ולא תרצה לשלם גם במחיר איבוד המוצב הקדמי שלה בצפון. "לכן יש לזה סיכוי טוב אבל הוא מחייב צעדים התקפיים בדרום לבנון ובבקעה".
בניתוח גיאופוליטי אזורי אומר דיין כי ככל שההסלמה המבצעית מתקדמת מאבדת ארה"ב את היכולת לפעול ולהשפיע באמת מול חמאס, קטאר וגורמים דומים. למעשה ארה"ב מאבדת את כוחה, "היא יכולה לפעול מדינית או למנוע אספקה. היא הרי לא תשלח את המארינס להילחם כאן ואנחנו גם לא דורשים את זה ממנה". במציאות שכזו ישראל יכולה להבהיר לאמריקאים שאין לה ברירה אחרת אלא לפעול בדרך התקפית מול חיזבאללה, ואם ארה"ב חושבת שבכוחה להגיע להישגים של שקט בגבול הצפון בדרך אחרת, היא מוזמנת לנסות ולהוכיח זאת. האמריקאים מבינים ויבינו שמשמעותו של ציות ישראלי לתכתיבים מסוימים הוא התעצמות איראנית במרחב כולו.
אנחנו שואלים את דיין אם מה שעשתה ארה"ב בקוריאה, קרי אותה רצועת מוות, אכן יכול להתבצע על ידי ישראל. האם מה שמותר למעצמה מותר גם למדינה קטנה? האם לא נזמין עלינו לחצים בינלאומיים לאפשר את שובם של האזרחים הלבנונים לבתיהם ואדמותיהם? דיין סבור שאכן כן, זו אפשרות, אך יש לתת את הדעת להבדל שבין העברת אוכלוסיה מאורגנת ומסודרת לבין מציאות שבה התקפה צבאית גורמת למצב של העתקת האוכלוסיה צפונה. במציאות שכזו, בה האוכלוסייה הדרום-לבנונית מצפינה, "נצטרך להתעקש ולהראות את הדוגמא של דרום וצפון קוריאה ולהסביר שאנחנו לא חותמים על הסכם עם אף אחד, אלא רק עם צה"ל שיבטיח ביטחון".
"כדי לעשות את זה נצטרך לכידות. אומר בזהירות שהמצב במשולש ראש ממשלה רמטכ"ל ושר ביטחון הוא הרבה יותר טוב מכפי שהיה לפני שבועיים ורואים את ההשפעות של זה. לכן אני קורא לאופוזיציה, בואו לקואליציה בלי תנאים מוקדמים ותגידו שאתם רוצים לשבת ולגבש יחד קווי מדיניות בלבנון ומדיניות להחזרת החטופים. יש כאן פתח לשיתופי פעולה".
עוד שאלנו את האלוף דיין אם מתקפת הביפרים לצד תקיפות חיל האוויר בלבנון אינן יכולות להחליף כניסה קרקעית של צה"ל ללבנון, והוא משיב: "אין קיצורי דרך והקלות כאלה. אין ניצחון בשלט רחוק בצורת המלחמה שאנחנו נמצאים בה. הלוואי שהיה. לדעתי אין אפשרות כזו", הוא אומר ומספר: "שלשום הייתי בראש פינה ונפגשתי עם קבוצה גדולה של מפונים מקרית שמונה שנמצאים במלון בראש פינה. הם מאוד רוצים לחזור ומוכנים למלחמה מתוך ידיעה שזו מלחמה של ממש ויש בה נפגעים. הם מודים בעיקר לציונות הדתית שהיא מרכיב מאוד חשוב בתפיסה שאומרת שצריך לעשות סדר לטווח יותר ארוך ויודעים שיש לזה גם מחיר של נפגעים".