![קיבוץ בארי](https://a7.org/files/pictures/781x439/1160814.jpg)
כמעט שנה חלפה מאז שבעה באוקטובר הנורא, חג שמחת התורה שהפך לאבל...היום שלמעשה חצה את חיינו לשניים, כאן במדינה שקמה לפני 75 שנים בדם יזע ודמעות...
וככל שהתבררו מימדי האסון, התמונות והסיפורים שחשפו את האכזריות הבלתי נתפסת שבה טבחו מחבלי הנוח'בה את אנשי הישובים העוטף, החיילים ואלה שרק רצו לרקוד במסיבת הנובה ע"י קיבוץ רעים ... וכל הזמן התנגן בראשי שורות מהפיוט "ונתנה תוקף" שעל פי המסורת חיבר רבי אמנון ממגנצא, שמאז ילדותי שמעתי בבית הכנסת בראש השנה. ותמיד הלכו עלי השורות הללו, פחד ומורא גדול....
....כַּמָּה יַעַבְרוּן וְכַמָּה יִבָּרֵאוּן
מִי יִחְיֶה וּמִי יָמוּת
מִי בְקִצּוֹ וּמִי לֹא בְּקִצּוֹ
מִי בַמַּיִם וּמִי בָאֵשׁ
מִי בַחֶרֶב וּמִי בַחַיָּה
מִי בָרָעָב וּמִי בַצָּמָא
מִי בָרַעַשׁ וּמִי בַמַּגֵּפָה
מִי בַחֲנִיקָה וּמִי בַסְּקִילָה
מִי יָנוּחַ וּמִי יָנוּעַ
מִי יִשָּׁקֵט וּמִי יְטֹּרֵף
מִי יִשָּׁלֵו וּמִי יִתְיַסָּר
מִי יַעֲנִי וּמִי יַעֲשִׁיר
מִי יֻשְׁפַּל וּמִי יָרוּם....
יאיר רוזנבלום מלחין את הפיוט בשנת 1990
הפיוט היפה הזה הצמיח כנפיים ואף המריא אל מחוץ לבתי הכנסת, והגיע לקהל החילוני בזכות המלחין יאיר רוזנבלום שהלחין אותו ב־1990 לטקס יום הזיכרון בקיבוץ בית השיטה שבו התגורר באותן שנים, לזכרם של 11 בני בית השיטה שנפלו במלחמת היום הכיפורים.
הנה כאן בביצוע חודר אל הלב של חנוך אלבלק, חבר קיבוץ בית השיטה שהיה חבר להקת "הגבעטרון".
ליאונרד כהן כותב את WHO BY FIRE אחרי מלחמת יום הכיפורים- 1974
אבל עוד לפני שהלחין יאיר רוזנבלום את התפילה כלשונה, נדרש הזמר ליאונרד כהן לפיוט "ונתנה תוקף", וכך נולד"who bye fire" הנה הסיפור: ב1973, משפרצה מלחמת יום הכיפורים נחרד המוסיקאי ליאונרד כהן מאד.
ארז מזוודה והמריא לארץ כי רצה להיות איתנו ברגעים הללו, לקטוף תפוזים בקיבוץ, או כל עזרה אחרת. בספרו "כניסת אומנים" מספר איש התרבות נועם סמל על פגישתו האקראית עם ליאונרד כהן בבית קפה בדיזנגוף ע"י משרדו של האמרגן המיתולוגי שמואל צמח. עד מהרה צורף ליאונרד כהן לצוות בידור עם מתי כספי, אושיק לוי, פופיק ארנון ואילנה רובינא- ויחד הם נסעו ממוצב למוצב והופיעו בפני החיילים.
סיפר מתי כספי: "במלחמת יום כיפור הופעתי ביחד עם לאונרד כהן במרחבי סיני. אני זוכר תמונה סוראליסטית בה אנחנו ברפידים ליד מסלול הנחיתה בשדה התעופה, ראינו מטוס הרקולס נוחת, ומתוכו יצאו עשרות חיילים. לשמע הפקודה, הם התיישבו על המסלול ואני ליוויתי את לאונרד כהן ששר את שירו 'כמו ציפור על חוט תייל'. בסיום השיר, על פי פקודה, הם עלו על משאיות שנסעו לכיוון תעלת סואץ. מיד אחר כך, נחת הרקולס נוסף והכל חזר על עצמו.
הם התיישבו על המסלול ולאונרד כהן שר את אותו שיר ומיד הם עלו על המשאיות שנסעו לכיוון התעלה. וכך כמו בסרט נע, עמדנו שם כל היום ולאונרד שר את השיר לחיילים הבאים שנחתו, ומיד עלו למשאיות. בסוף היום, בערב, הצטרפנו אל אחת מהמשאיות והגענו אל המובלעת מהצד המצרי, אותה כבש אריק שרון וחייליו שהגיעו במשאיות מרפידים. ושם באופן מוזר אך טבעי, מצאנו את עצמנו עוזרים לסחוב חיילים פצועים להליקופטרים. אלו אותם חיילים שהופענו לפניהם שעות מספר קודם לכן. אני פשוט זוכר בן אדם נחמד, שהסכים שאקרא לו אליעזר כי זה שמו בעברית."
מתי פרידמן כתב את הספר "מי באש" על הופעותיו של ליאונרד כהן בפני חיילים במלחמת יום הכיפורים והשפעתן על יחסיו עם שורשיו וזהותו היהודיים. אין ספק שריח העשן והמוות וקול הפצצות ששמע בימי המלחמה, ליווה את ליאונרד כהן גם כשחזר לביתו שבקנדה והוא כתב את WHO BY FIRE המבוסס על הפיוט "ונתנה תוקף". את השיר הוא שר עם הזמרת ג'ניס אייאן.
הנה הבית הראשון בתרגומו של קובי מידן:
מי באש?
מי במים?
מי לאור השמש?
מי בחשכת ליל?
מי בבית דין של מטה?
מי בישיבה של מעלה?
מי בפריחה החייכנית הזאת?
מי בדעיכה איטית מאד?
ומי, מי קורא בשמנו?
וזה השיר של ליאונרד כהן וג'ניס איראן, כפי ששרו אותו ב1974.
וצחי גצק כותב גירסה למלחמת "חרבות ברזל"- 2023:
בנובמבר 2023 הקליטו צחי גצק, תושב רמת השרון ובתו גלי את "מי באש" - גירסת שבעה באוקטובר.
וזו הגירסה המצמררת שכתב צחי:
מי בבארי מי בכפר עזה
מי בכיסופים מי בקיבוץ סופה
מי באופקים
מי רוקד ליד רעים
מי בנתיב העשרה מי במפקדת האוגדה,
מי ירחם עלינו?
מי בשדרות מי בבניין המשטרה,
מי בנחל עוז, מי בניר עוז הנצורה
מי בניר עם ,מי במושב פרי גן,
מי באזור זיקים, מי בצומת מפלסים
מי מי יגן עלינו?
מי באנדרטת "חץ שחור"
מי בכיתת הכוננות גיבור
מי בארז מי בעין השלושה
מי בניר יצחק מי במיגונית נדחק
מי באלומים, בנירים, במבטחים
מי מי יקרא בשמינו?
להקשיב ולהצטמרר שוב ושוב ושוב....
צחי גצק התראיין בתכנית "מה יהיה עם יואב גינאי" בגלי צה"ל והוא סיפר :
"את השיר הקדשנו לנעמי דגני, האחות מקיבוץ כפר עזה שנרצחה בשבעה באוקטובר. נעמי היתה בת דודה של חמותי ואשתי בלתה בילדותה הרבה ימים יפים בכפר עזה.
מאז שבעה באוקטובר, השיר של ליאונרד כהן ישב לי כמו גוש בגרון. הבנתי מהר מאד שזה השיר שאני חייב לעשות איתו משהו, כי בשבת הארורה הזאת ראיתי כל הזמן בעיני רוחי את סצנת הסיום של הסרט "החיים על פי אגפא" וברקע ליאונרד כהן... וזה התבשל אצלי. תוך שבוע החלטתי שאכתוב ואקליט. ואז עשינו תחקיר של כל שמות הישובים. היה לי ברור שצריך למנות את כל הישובים אבל בסידור המוסיקלי של משקלים, חריזה, פרייזינג.
לא הצלחתי להכניס את כל הישובים לצערי , למשל היישוב כרם שלום....וכל עבודת ההפקה של השיר הפכה לפרוייקט משפחתי: גלי בתי בוגרת מגמת מוסיקה בתיכון אלון שרה איתי, בתי הקטנה במגמת קולנוע צילמה, ואשתי אמרה שצריך כותרות עם ניקוד...וככה הגענו למוצר המוגמר. במקצועי אני איש הייטק אבל אני כיוון שאני מוסיקאי בנשמתי, מזמר ומנגן בגיטרה, יש לי אולפן קטן בבית שבו הקלטנו את השיר.
העלתי את השיר לפייסבוק והוא קיבל חיים משלו....
עד כאן על גלגוליו של הפיוט "ונתנה תוקף" דרך מלחמות ישראל...
מי ייתן ונכתב כולנו בספר החיים ונזכה לשנה טובה יותר.