נשיא צרפת מקרון
נשיא צרפת מקרוןצילום: OREN BEN HAKOON/POOL

קריאתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון בתחילת השבוע להפסקת משלוחי נשק לישראל המיועדים לעזה עוררה דאגה עמוקה בקרב הקהילה היהודית בצרפת.

ההצהרה, שניתנה ערב יום השנה לאירועי ה-7 באוקטובר, נתפסת כפגיעה בביטחונה של ישראל ובתחושת הביטחון של יהודי צרפת.

ארגון הגג של יהודי צרפת (CRIF) מתח ביקורת חריפה על הצהרת מקרון. בהודעה שפרסם הארגון נכתב: "ארגון ה-CRIF מצר מאוד על הצהרת נשיא הרפובליקה הקוראת להטיל אמברגו נשק על ישראל במלחמה נגד חמאס. הקריאה לשלול מישראל נשק אינה מקדמת שלום אלא משחקת לידי ומסייעת לחמאס וחיזבאללה."

הארגון הדגיש את חשיבות ההגנה העצמית של ישראל: "האמת היא שבמזרח התיכון אם חמאס יניח את נשקו, יהיה שלום. אם לישראל לא יהיה יותר נשק, לא תהיה יותר מדינת ישראל." ה-CRIF הזכיר כי חמאס הרג 48 צרפתים במתקפת הטרור ב-7 באוקטובר ועדיין מחזיק בבני ערובה.

יונתן ארפי, נשיא ה-CRIF, התייחס בראיון לעיתון "לה מונד" לתחושות הקהילה היהודית בצרפת: "השבעה באוקטובר גרם לתחושה פתאומית של חוסר ביטחון מסחרר ופגיעות עצומה. עבור יהודים ברחבי העולם, מדינת ישראל ממלאת מאז הקמתה תפקיד סמלי של הרגעה. באותו יום, מעבר לטראומה שחווינו כשראינו תמונות בזמן אמת מהטבח המתועב, גם תחושת הביטחון קרסה."

מאיר חביב, חבר הפרלמנט הצרפתי לשעבר, הצטרף לביקורת ואמר: "איזו בושה, איזו אכזבה! ערב אירועי הזיכרון של ה-7 באוקטובר, מקרון דורש מצרפת, וגם מהעולם החופשי, להפסיק את משלוחי הנשק לישראל המיועדים לעזה!"

הרב זמיר איסייב, רבה של הקהילה הספרדית-גיאורגית בבאקו, הוסיף: "זה דפוס, שאנחנו צריכים להתרגל אליו. ב-1940 ממשלת וישי שיתפה פעולה עם המשטר הנאצי של הגרמנים. בשנת 1967 הטילה צרפת אמברגו נשק על ישראל. כיום צרפת עושה את שניהם - תומכת באיראן ובשלוחותיה ומערערת את המאמץ המלחמתי של ישראל".

"לצרפת אין בעיה לשלוח את כלי הנשק החדשים ביותר לארמניה, שהופכת במהירות לפרוקסי איראני בקווקז. פריז לא מוטרדת מהעובדה שארמניה חתמה על עסקת נשק גדולה בשווי 500 מיליון דולר עם איראן. טהרן אמורה לספק לארמניה מל"טי תקיפה ומערכות טילי הגנה אווירית. אל מול זה, אזרבייג'ן ממשיכה להיתפס כבעלת הברית האמינה ביותר של ישראל באזור".

לדברי הרב, ישראל יחד עם אזרבייג'ן "ננזפה" על ידי הארגון הבינלאומי IOF – ארגון מדינות דוברות צרפתית (פראקופוניות) לענייני תרבות. לאחר מפגש של הארגון בפאריז ב-5 לאוקטובר הוא יצא בגינוי כנגד ישראל בדרישה לחזור ל גבולות 1967 – "גבולות אושביץ".

"באותה הודעה באקו הואשמה ב"עקירה בכפייה של 115,000 פליטים" מקרבך. מדובר בטריטוריה אזרבייג'נית מוכרת רשמית, שבמשך 30 שנה נכבשה על ידי הבדלנים הארמנים בסיוע הצבא הרוסי. הארמנים טיהרו את הארץ הזו מבחינה אתנית, והרגו 16 אלף אזרבייג'נים באותו אופן שבו חמאס הרג ישראלים בטבח ב-7 באוקטובר. בשנה שעברה שחררה באקו את האזור הזה, וקראה לאזרחים הארמנים להישאר ולהיות אזרחים. הם עזבו את המקום לפני שהכוחות האזרבייג'נים הגיעו. אבל זה עבר באופן חלק אצל IOF", אמר.

במקביל מומחים שצוטטו בעיתון העסקים 'גלובס' מצביעים על האינטרסים הכלכליים של צרפת בלבנון כגורם אפשרי למדיניותה.

"צרפת היא משקיעה משמעותית בתשתיות לבנון ואחת משותפות הסחר הגדולות שלה. בשנת 2022, הסחר בין המדינות הסתכם בכ-518 מיליון דולר. בנוסף, חברת האנרגיה הצרפתית טוטאל מעורבת בחיפושי גז באזור", לשון הדיווח.

גורמים בישראל צוטטו כמביעים חשש כי האינטרסים הכלכליים של צרפת באזור עלולים להשפיע על עמדתה בסכסוך.

בקהילה היהודית בצרפת הדגישו כי "דמוקרטיות חייבות לעמוד ביחד כשאחת מהן מותקפת", כלשונה והביעו תקווה כי הממשל הצרפתי יחזור לתמוך באינטרסים הביטחוניים של ישראל.