בראיון לערוץ 7 מתארת שגרירת ישראל בבריטניה, ציפי חוטובלי, את פעילותה ופעילות השגרירות על רקע המלחמה הישראלית מול ארגוני הטרור ולקראת פעולה ישראלית נגד איראן.
רבים לא יודעים, אבל ליבת היחסים בין המדינות היא שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן, אומרת חוטובלי, "ושיתוף הפעולה הזה שבמשך הרבה שנים היה חשאי ומאחורי הקלעים הפך בשנה האחרונה להיות מאוד פומבי בגלל האירוע האיראני".
לדבריה הבריטים שותפים לעמדה הישראלית אודות כוונות האיראנים ובשבוע האחרון ראש המקבילה הבריטית לשב"כ הכריז בנאומו שאיראן היא אחד האיומים הקיומיים לאזרחי בריטניה, תוך שהוא מציין שהיו בשנה החולפת עשרים ניסיונות איראניים לפגוע באזרחים בריטיים.

"ב-14 באפריל בריטניה שלחה כוחות וחיל האוויר הבריטי פעל לצד הקואליציה שכללה מטוסים אמריקאים וכוחות ממדינות ערב. זה היה אירוע היסטורי כי בפעם הראשונה בהיסטוריה של יחסי המדינות הייתה פעילות צבאית בריטית כחלק מברית הגנה עם ישראל", אומרת חוטובלי ומדגישה כי היחסים הללו נשמרו על אף חילופי השלטון בלונדון. שר ההגנה הבריטי הגיע השבוע לשגרירות והביע תמיכה פומבית בזכותה של ישראל להגן על עצמה והבהיר כי בריטניה תמשיך לתת תמיכה כדוגמת זו של ה-14 באפריל במידה וישראל תהיה תחת מתקפה.
"שיתוף הפעולה הזה הוא אחד האלמנטים החשובים. עובר מידע רגיש בשבועות האלה, יש כאן נציגות של אגף המודיעין בצבא, יש כאן נספח צבאי ויש כאן למעשה מחלקה רחבה שעוסקת בתחומי הביטחון. אנחנו שגרירות שהתחום הביטחוני הוא מאוד מרכזי בפעילות שלנו", היא אומרת.
בדבריה מסרבת השגרירה חוטובלי לקבל את הגדרת יחסי המדינות כרכבת הרים ומדייקת את הקשרים הללו כמשתנים בין יחסי הממשל הבריטי לישראל לבין יחסי התקשורת הבריטית לישראל. כך גם הפער בין עמדת הרוב הבריטי למפגינים הבריטיים. המחוייבות של הממשל הבריטי לתמיכה בישראל קיימת ונמשכת על אף חילופי השלטון בלונדון, גם אם אופי היחסים שונה בשל הפער בין השמרנים ללייבור.
"עשינו השבוע כמה אירועים בולטים בשגרירות לציון השבעה באוקטובר, הייתה עצרת בהיידפארק הבריטי והגיעו עשרים אלף איש לתמוך בישראל. באירוע דיבר פצוע צה"ל ואם לחטופה. היה כאן אירוע בפרלמנט שאליו הגיעו מאה חברי פרלמנט בריטי כדי להביע סולידריות עם ישראל ובנוסף לשגרירות הישראלית הגיעו כמעט כל חברי הקבינט הבריטי והרבה נציגי אופוזיציה וראשי ממשלה לשעבר. הייתה עלייה לרגל לשגרירות כדי לחתום על ספר התנחומים של השבעה באוקטובר ועצם העובדה שהם הגיעו מעידה על החשיבות שהם מייחסים לתמיכה בישראל בשעה הקשה הזו ולכך שהם מבינים שהנושא האיראני נוגע גם להם".
חוטובלי מבהירה כי אין בכוונתה לטשטש את האתגרים בלונדון, את ההפגנות הפרו פלשתיניות ואף את שלטי התמיכה בחיזבאללה שנישאו בבירה הבריטית, "יש כאן בעיות של הקצנה בשמאל הקיצוני, אבל במקביל יש יותר פעילות אכיפה של המשטרה שעוצרת את מי שמביע תמיכה פומבית בטרור ויש הרבה יותר סולידריות בקהילה היהודית שהרבה יותר תומכת בישראל, אירחה משפחות של חטופים, קיימה כנסים והיא מאוד פעילה ונותנת תמיכה וכוח".
חוטובלי בראיון ל-BBC:
על הדגש שהיא שמה על זירת התקשורת הרשמית בבריטניה אומרת חוטובלי כי מדובר במלחמה של ממש, בעיקר במציאות בה כמעט כל כלי התקשורת המערביים מציגים את הסיפור הפוך האמת. מהמסוקר שם לא ניתן להבין שישראל הותקפה במשך שנה שלמה, אזרחיה בצפון מפונים והיא זו שאיפשרה לשליח האמריקאי לנסות ולקדם מהלך מדיני, תוך שהיא עושה הכול כדי להימנע מעימות, אך כעת היא משיבה מלחמה כפי שכל מדינה סבירה הייתה עושה. שם הביקורת היא על כך שישראל תוקפת ופועלת בלבנון, ותפקידה של חוטובלי הוא לספר את הסיפור מהתחלה למי ששכחו את השבעה באוקטובר ואת שאלת הצד שפתח במערכה. "זה חלק מהמלחמה שלנו וחלק מהיכולת שלנו לקבל לגיטימציה מהממשלה".
את הפגנות התמיכה בחיזבאללה שהתקיימו בלונדון רואה חוטובלי כמבטאות שוליים קיצוניים בלבד ומול אירועים שכאלה תפקיד השגרירות הוא לייצר דה לגיטימציה להם ולמוביליהם מתוך הבנה שבפועל מדובר בהפגנות המתנגדות גם לבריטניה עצמה, על רקע ההיסטוריה הקשה של בריטניה מול הארגון הרצחני שפגע גם באנשיה שלה.
"יש כאן בלבול ערכים, אנשים לא מבדילים בין רע וטוב, אין כאן בהירות מוסרית וכשאנחנו מדברים עם הבכירים הבריטיים אנחנו אומרים להם שהם חייבים להוכיח בהירות מוסרית. יש כאן רע מול טוב, מדינה דמוקרטית מול טרור, מדינה שמגינה על אזרחיה מול ארגוני טרור שמשתמשים באזרחים כדי שישראל תישא באשמה. צריך להזכיר לכולם כמה אכזרי הארגון שאנחנו מתמודדים מולו. דברים שמובנים מאליהם לישראלים לא מובנים מאליהם לעולם ואנחנו נלחמים בשיח הרגשי שרואה את ישראל כתוקפן ומחזירים אותם לשבעה באוקטובר ולהבהיר שתפקידנו להגן על האזרחים שלנו".
"התפקיד שלי הוא גם להציג שאין מחלוקת פוליטית לגבי המלחמה הזו. כולם מבינים שבלי הפעילות של צה"ל בלבנון תושבי קריית שמונה לא יוכלו לחזור הביתה. להציג שלא מדובר בתפיסה של ימין או של נתניהו אלא להבהיר שמדינת ישראל חייבת להגן על עצמה כדי לחיות בביטחון וכדי שזה יקרה אנחנו צריכים מזרח תיכון בלי ארגוני טרור", אומרת חוטובלי ומציינת כי כעת היא ואנשיה בונים לגיטימציה לפעילות הישראלית הצפויה נגד איראן אחרי שנתניהו הבהיר שתהיה פעילות שכזו.