חגי לובר מייסד ומנהל תיאטרון אספקלריא התארח באולפן ערוץ 7 לשיחה על המחזמר "עוד נקום" שכתב כוכב הרשת והפובליציסט בן שפירו וההקשר המיוחד שלו בין ימי השואה לאסון ה-7 באוקטובר.
"פנתה אלינו הנציגה של בן שפירו בארץ, שהעבירה אלינו את התסריט של מחזמר שהוא כתב. אני קורא את המחזמר באנגלית, רואה שהוא על מרד גטו ורשה ושהוא ממש טוב, ומחליט ללכת על זה", מתאר לובר.
ואז הגיע השבעה באוקטובר והטבח הנוראי בעוטף עזה. "קודם כל אנחנו דוחים את מועד עליית המחזמר בגלל שחלק מהשחקנים מגויסים וגם בגלל שלא ברור אם למישהו יהיה ראש לראות דברים כאלה. במקביל, אנחנו קולטים, שלדבר עכשיו, אחרי מה שקרה, על השואה ועל מרד גטו ורשה, על לקום בתנאים קשים זה בדיוק צו השעה וזה מה שצריך לעשות.
בעיני, אנחנו בתקופה הזו שואבים את הכוח גם מההיסטוריה היהודית, וההיסטוריה הקרובה אלינו של השואה, מסמלת את העניין של לקום למרות הקושי העצום. ברור לנו לגמרי שהשואה שונה לחלוטין בהמון דברים והיא הרבה יותר גדולה ממה שהיה בשבעה באוקטובר, אבל רגשית אנחנו שם. שכול לא נמדד בשישה מיליון, אלא - ואני אומר את זה ממקום מאוד אישי לאחר שבני יהונתן הי"ד נהרג לפני עשרה חודשים, בכך שהוא תמיד ענק ואישי", מדגיש לובר בהקשר גם לאובדן האישי שלו.
לדבריו "כל המחשבות הללו גרמו לנו להבין איך המחזמר צריך להיות מוגש. לכן המחזמר מתחיל בכפר עזה, כשנכד של פליטת שואה, מגלה שסבתא שלו נחטפה באכזריות לעזה. הסיפור כולו צומח משם. ואז ההקשרים הרגשיים, של אובדן ושכול וייאוש - וגם של התקומה - מאוד בולטים. המחזמר הזה הוא מתוך הכוח שהשואה העניקה לנו, והוא כל כך נוגע בדברים שכולנו עברנו. זה מתכתב עם ימינו והקהל מבין את ההקשר בקלות".
על שיתוף הפעולה הבלתי שגרתי עם בן שפירו אומר לובר "כשאמרו לי שמדובר בבן שפירו אמרתי שאני מכיר אותו. הלכתי ליוטיוב ואני רואה מישהו שמתווכח בצורה גאונית עם סטודנטים אנטישמיים ואני תוהה מה לו ולעולם התיאטרון. אני קורא את המחזה והוא פשוט טוב.
זו היתה חוויה נפלאה, שאדם מאוד עסוק אבל המחזה כל כך חשוב לו, כי הוא מבין שחוץ מלעמוד מול קהל ולדבר, וחוץ מלדבר בפודקאסט, וחוץ מלעשות את כל הדברים הנפלאים שהוא עושה בסגנון הזה, עוצמה של מחזמר על הבמה, עם כל הדברים מסביב, עם תזמורת, עם שחקנים ששרים, זה נותן כוח. אני חושב שגם בן, כמו כולנו, הבנו שזו השליחות שלנו. לנחם את העם הזה ולתת לו כוח. אני מבטיח לצופים שכל מי שיבוא למחזמר הזה יצא עם המון כוח להמשך", הוא מוסיף.
מדובר במחזמר ברמה הגבוהה ביותר הכולל גם השתתפות של תזמורת סימפונית. "לפני השבעה באוקטובר, קראנו למחזמר 'ורשה' והרגשנו שזה קטן. בן שפירו הציע פתאום את השם 'עוד נקום' וזה התכתב לנו עם כל כך הרבה דברים במחזמר, שיש בו 12 שחקניות ושחקנים, שעומדים על הבמה, כולם זמרים ושרים וסוחפים. את המוסיקה כתב אבא של בן שפירו, דיוויד שפירו, שהוא בעצמו מלחין. לקחנו את התזמורת הסימפונית של באר שבע עם שלושים נגנים ומנצח על הבמה והשחקנים שרים איתם בלייב כשהתוצאה היא מרטיטת לב".
לפרטים נוספים והזמנת כרטיסים >>>
כשהוא נשאל אם מדובר בחלק מההנצחה של בנו עונה לובר "אני לא מכיר כמעט, בחיים שלי האישיים, את המילים 'למרות שיהונתן נהרג'. אני מכיר את 'מתוך שיהונתן נהרג'. מהרגע שהוא נפל, אני חושב שהרבה דברים הם חלק מהאישיות שלי, חלק ממי שאני, ודברים שאני עושה ביום יום, ובודאי שבפסגה כל כך חזקה של מחזמר, ברור שיהונתן נמצא ברקע. בן שפירו והבמאי הכניסו אותו באופן מרומז למחזמר ואני חושב שזה נותן המון כוח ותקווה. המוות, השכול והאובדן, שכולנו חווינו, הוא כואב מנשוא, והוא גם נותן לנו, את המצע שממנו אנחנו ממשיכים ועושים דברי נחמה כמו המחזמר 'עוד נקום'".