בתפר שבין אישור התקציב בממשלה לדיונים בועדת הכלכלה והאישור בכנסת, שוחחנו עם שר האוצר, יו"ר 'הציונות הדתית' בצלאל סמוטריץ', על הקיצוצים, האתגר הכלכלי והמחיר שהוא משלם או לא משלם על כהונתו כשר אוצר.
בהתייחס לטענות שעלו סביב הפגיעה בשכבות חלשות ובמשפחות שכולות מזכיר השר סמוטריץ' כי "ברגע האחרון הוצאנו את המרכיב של הקפאת הצמדת הקצבאות למדד, כך שכל הקבוצות הללו לא יפגעו. אני לא שלם עם זה עד הסוף כי המשמעות היא שהנטל ייפול על האוכלוסייה העובדת. חשבתי שכולם צריכים להיכנס מתחת לאלונקה כולל האוכלוסיות האלה".
עוד הוא מדגיש כי כחלופה לביטול הקיצוצים הממוקדים הללו "יצרנו חלופה של חצי מיליארד שקלים לאוכלוסיות שחיות רק על הקצבאות וייפגעו מאוד", אומר השר ומזכיר כי ישנן אוכלוסיות מבוגרות שיכולות להסתדר היטב גם ללא קצבת הזקנה או בלי התוספת שניתנה לה, והמגמה הייתה לאתר את האוכלוסיות הזקוקות באמת לקצבאות הללו ולסייע להן דרך גורמי הרווחה השונים, "אבל עובדתית שותפיי בקואליציה חשבו אחרת".
"יש מלחמת קיום חשובה ומשמעותית שהיא המלחמה היקרה והארוכה בתולדות ישראל. יש לנו כלכלה חזקה שמצליחה לתמוך את המאמצים האלה וזה הדבר החשוב ביותר. אנחנו צריכים שהכלכלה תמשיך לתמוך את המאמצים בחזית ובעורף, כלומר לתת למערכת הביטחון את מה שהיא צריכה, לעטוף את המילואימניקים בחבילה מוגדלת בעוד תשעה מיליארד שקלים נוספים ויש לנו עוד הרבה דברים שצריך לממן את מכונת המלחמה הזו כדי שנגיע לניצחון, להשמדת החמאס, השבת החטופים והסרת האיום הנשקף מעזה, לפגוע קשות בחיזבאללה ובאיראן ולהחזיר את תושבי הצפון לבתים מתוך מציאות ביטחונית אחרת, ובאופן כללי לשפר את מצבה הביטחוני והגיאופוליטי של ישראל. הכלכלה מחזיקה את הצבא והביטחון שיחזירו בעזרת ה' לכלכלה תשואות גדולות מאוד ונהיה צפויים לשנים רבות של צמיחה ורווחה".
סמוטריץ' מדגיש כי כל הקיצוצים והשינויים נעשים אך ורק על מנת לאפשר את השלמתה של המלחמה ולשם כך "כולנו נכנסים מתחת לאלונקה. השתדלתי שהפיזור יהיה רוחבי. כולם מרגישים את זה. אף אחד לא כועס ולא מרגיש שחרב עליו עולמו. עשינו את זה בצורה מדודה בגרף עולה, ככל שמטפסים בעשירונים כך גדלה השותפות בנטל".
סמוטריץ' מדגיש כי מדובר אכן בתקציב קשה, לא כזה שבו מחלקים סכומים כפי ששרי אוצר אוהבים לעשות, אלא תקציב הנגזר מאתגרי התקופה המיוחדים לה, תקציב רחב מאוד משום שעלותה של המלחמה גבוהה מאוד. "אני מאוד מעריך את זה שרוב מוחלט של השרים הבינו את החשיבות, גילו אחריות והצביעו בעד התקציב. מצאנו את נקודות האיזון ההכרחיות והמדינה ממשיכה להתנהל, אבל הדגש הוא כעת במלחמה, ממש כפי שבמשק בית מפנים משאבים לאתגר ממוקד במידה ויש כזה".
באשר לשינויים בתקצוב הצבא עצמו מדגיש השר סמוטריץ' כי דרישתו לא הייתה לצמצם את תקציבו אלא שתוקם ועדה ציבורית שתבחן את האיומים והאתגרים בפניהם עומד הצבא, תמפה גם את המענה הנדרש ובהתאם יוגדר בניין הכוח של צה"ל ומאידך גם תקצובו. אכן הוקמה ועדת נגל והדברים נבחנים כעת. הוא עצמו סירב בימים חמישי ושישי שלפני ההצבעה על התקציב לאשר את התקציבים הנוספים שעליהם תחליט ועדת נגל, ולפי שעה מועבר לצבא התקציב השוטף שגם הוא כמעט כפול מהתקציב הקודם, 140 מיליארד שקלים. התקציבים הנוספים, שכרוכים בהחלטות על תיעדוף כזה או אחר, ימתינו לתום עבודת ועדת נגל. לדברי סמוטריץ' אין מקום לציפייה שהאוצר יעניק לצבא צ'ק פתוח ללא בקרה ודיון רציני.
ביקשנו מהשר לתאר את הלחצים שהוא עומד בהם במסגרת דיוני התקציב, ומענה לשאלה אם אכן מדובר בלחצים ענייניים מקצועיים מצידו של כל שר. "התפקיד של שר אוצר הוא תובעני וכפוי טובה גם בשגרה. הריי כשקורה משהו השרים לוקחים את הקרדיט לעצמם. כך זה כשסוללים כביש וכך זה כשבונים בית חולים. כשאין תקציב אומרים ששר האוצר לא נתן. אני לא נבהל מזה וניהול הכלכלה הישראלית בתקופת מלחמה הוא אתגר גדול. ברוך ה' אני מצליח למצוא את האיזונים הנכונים, איפה להרחיב ואיפה לצמצם. הובלתי מדינות אזרחית מאוד מרחיבה. נתנו מעטפת גדולה למפונים, לניצולים, למילואימניקים לעסקים בכל הארץ ובמקומות המפונים. ביקרו אותי ואמרו שאני מגדיל את הגירעון וטוב שכך. אין ברירה. זו התקופה לפתוח את המחסנים ולשחרר רזרבות כדי לתמוך בחוסן הלאומי ולתת את צרכי המלחמה כדי שהמכונה הזו תעבוד ונוכל ונצח. מצד שני, לא לנהוג בפופוליזם ולדעת איפה שמים את הגבול, אבל הלחצים גדולים".
בהתייחס ללחצים הללו אומר סמוטריץ' כי אכן השרים מעוניינים תיקצוב של דברים טובים וחשובים, אך לא תמיד ניתן ליישם זאת בעת כזו של מלחמה. דוגמא לכך הוא מעלה בויכוח הגדול מול השר בן גביר שדרש הכפלה של תקציב המשטרה על מנת להתמודד עם אתגרים רבים ומורכבים שסמוטריץ' מגדיר כמטרות טובות וחשובות, אך בתקופה שכזו בה כולם מקוצצים לא ניתן לממש אותן.
אין משרד שיוכפל תקציבו, גם לא בשנה רגילה, מציין סמוטריץ' ומספר כי משמעות הכפלת תקציב המשטרה משמעו עלייה של שלושה אחוזים במע"מ, וכחלק מהדיון עם השר בן גביר הונחה בפניו המשמעות הזו של דרישתו התקציבית. עם זאת הוא מדגיש כי בתקציב שאושר קיבלה המשטרה תקציבים משמעותיים לציוד, תקנים ותוספות שכר.
שאלנו את השר סמוטריץ' על דבריו החריפים של השר מיקי זוהר, שהצביע נגד התקציב, ולפיהם מדובר בתקציב שהורס את התרבות והספורט. "מחלוקות הן דבר לגיטימי. אנחנו לא סוגרים את התרבות וספורט, אבל האם בזמן מלחמה צריך להגדיל את תקציבי הספורט והתרבות? התשובה היא לא. יש את החיים עצמם שבהם אנחנו עוסקים כעת, וישנה איכות החיים. השר מיקי זוהר דרש תוספות מאוד גדולות של ממאות מיליונים לתרבות והספורט ואני לא חושב שזה נכון בזמן מלחמה. תפקידו כשר תרבות לדאוג לתקציבים הללו וזכותו להצביע נגד. אני חושב שמצאנו את האיזונים הנכונים במשרד שלו ושום דבר לא נסגר. הרבה יותר חשוב כעת להשקיע במילואימניקים, בצבא ובשיקום של חבל התקומה והצפון
לשאלתנו איפה ברמה האישית היה לו הכי קשה להכריע על קיצוץ, משיב שר האוצר: "הכול קשה, אבל תחושתי היא שכולם מבינים את זה ומגלים אחריות. לא רק ראש הממשלה והשרים. אנחנו עם הסכמות עם השלטון המקומי ועם ההסתדרות ועם נשיאות המגזר העסקי. עסקתי בזה הרבה בחודשיים האחרונים ואכן גם המעסיקים וגם העובדים מתחת לאלונקה. אנחנו מביאים שמונה מיליארד שקלים מדחיית פעימות שכר. כולם מבינים שזה לא זמן לפוליטיקה ומאבקים, זה זמן לגלות אחריות, להבין את האתגר הכלכלי ואת חשיבות החוסן הכלכלי וטומנים זרעים לצמיחה כלכלית גדולה בתקופה שאחרי המלחמה".
"רציתי לומר שכולם יחד, קואליציה ואופוזיציה, אבל לצערי זה לא עובד כך, אבל כל השחקנים השותפים שלנו בכלכלה נמצאים איתנו בעניין הזה. גם המעסיקים, גם העובדים, גם השלטון הכללי וגם השלטון המקומי". לזאת מוסיף השר סמוטריץ' ומעיר כי קיימות גם הגדולות תקציב כפי שיש בתקצוב הצבא, כך גם במערכת הבריאות ובריאות הנפש שקיבל משנה חשיבות סביב תוצאות המלחמה, כך גם במשרד הרווחה.
על הגמישות שיש או אין לקראת הדיונים בכנסת עד להצבעה, אומר השר סמוטריץ' כי אכן קיימת גמישות שכזו. "זה טיבה של דמוקרטיה. העברנו תכנית כלכלית בממשלה. יש עוד דברים שישתנו בעקבות הסכמות שנגיע אליהם עם שחקנים נוספים שמסביב כמו ההסתדרות. בכנסת תהיה הצבעה בקריאה ראשונה ואחר כך דיונים בוועדה. אין חוק ותקציב שיוצאים כמו שהם נכנסים. יש דיונים, שיח ודיאלוג. לתפיסתו חשוב מאוד לשמור על המסגרות הפיסקאליות, אבל יש צעדים שיצאו ובמקומם ייכנסו אחרים. זה חלק מהמו"מ הדמוקרטי והפוליטי שעובר עכשיו מהממשלה לכנסת".
את מבטו קדימה רואה השר סמוטריץ' מתוך תקווה גדולה ואמונה בזריעת הזרעים הכלכליים כיום לקראת צמיחה שתבוא בעתיד מתוך כך. "אנחנו מסתכלים על הכוחות הבריאים של עם ישראל, רואים איך הכלכלה מגיבה בשנת המלחמה הזו וזה פשוט נס, תראה את השקל, הבורסה, ההייטק, שוק התעסוקה וכל כך הרבה ווקטורים חיוביים בכלכלה, זה תוצר בעזרת ה' של הראש היהודי, היצירתיות, הדבקות, האמונה וכל מה שנבנה כאן בישראל במשך שנים והדבר הזה ימשיך בעזרת ה' וזה דורש מאיתנו ניהול נכון של הכלכלה".
בתום השיחה עמו שאלנו את שר האוצר, כמי שהגדיר את תפקיד שר האוצר ככפוי טובה במידה כזו או אחרת, אם הוא סבור שהוא משלם על משרתו זו בסקרים.
"יכולת ההשפעה בתפקיד הזה היא אדירה. תקציב משקף סולם עדיפויות של חברה, ואם הקב"ה שתל אותי בתפקיד הזה בתקופה הזו הסיבה היא שאוכל לומר לראש הממשלה ולרמטכ"ל ולכולם שהכלכלה מגבה אותם ושירוצו קדימה, מול קמפיין שקרי שמנסה לייצר תבהלה ותחושת קריסה כלכלית כשהמטרה שלו היא אחת, הפסקת המלחמה. הכלכלנים האלה מדברים פוליטיקה ורוצים לעצור את המלחמה. אני הודף את זה, לא נכנע לזה ונותן גיבוי מלא למלחמה, כמה שהיא תעלה וכמה זמן שהיא תיקח כדי שהיא תסתיים בניצחון מוחלט ותשים את ישראל במציאות ביטחונית אחרת לחלוטין".
מוסיף סמוטריץ' ומציין מהלכים דרמטיים שמתבצעים באפיקים נוספים כחלק משינוי סדרי העדיפויות, גם ביהודה ושומרון, שם הבנייה, הכבישים, מרכיבי הביטחון ועוד בתנופה "כי אני חושב שזה מה שנכון לעם ישראל ולמדינת ישראל, כדי שכפר סבא לא תהפוך לכפר עזה".
ומה באשר לפוליטיקה ולמחיר הפוליטי שהוא משלם? האם את כל המהלכים הטובים שהוא מתאר לא ניתן לשווק לציבור? "אני פשוט לא מתעסק בפוליטיקה", משיב סמוטריץ'. "מהיום הראשון של המלחמה הודעתי שאני לא מתעסק בפוליטיקה. כשהאחים הביולוגים שלי והאחים במובן הרחב יותר מוסרים את הנפש אני לא עוסק בפוליטיקה. אני מקבל החלטות, גם בקבינט וגם במשרד האוצר, אך ורק על פי מה שטוב ונכון לעם ישראל. יגיע הזמן ונשווק לעם ישראל את כל מה שעשינו ועם ישראל ישפוט, אבל לכל דבר העיתוי שלו. כעת צריך להדוף כל ניסיון לעסוק בפוליטיקה. אנחנו במלחמה קיומית על עתידו של עם ישראל ורק בזה צריך לעסוק".