טקס "מורשת הזיכרון והגבורה" התקיים הערב (ראשון) בשעה האחרונה בגל-עד ההנצחה במגרש המכוניות המרכזי שליד מושב תקומה במועצה האזורית שדות נגב. הטקס ביוזמת משרד המורשת בראשות השר עמיחי אליהו ובשיתוף החברה הממשלתית לתיירות בסימן שנה לטבח שמחת תורה.

אחד מהמקרים המורכבים עמם התמודדו הגופים בשטח הוא בזיהוי הנעדרת שני גבאי ז"ל שנרצחה במסיבת הנובה ברעים בה שימשה כסלקטורית.

מיכל גבאי, אמה של שני ז"ל שיתפה במהלך הערב בכאב: "שני הייתה האור גדול בחיינו, צעירה יפהפייה שידעה לשלב בין הנאות החיים הקטנות לבין מחויבות עמוקה לערכים ותמיד ידעה ליהנות מהחיים, אבל גם לדאוג לסביבה. 'החיים לא יהיו מסיבה אם לא תחגגו בלי סיבה' הייתה מאמירותיה המפורסמות, שהפכו לסמל שלה – 'לחיות כל רגע ולחגוג את החיים כפי שהם'. בשבת השחורה, שני עבדה ב'נובה', ולאחר מכן הצטרפה לזוג חבריה לחגוג. באותו היום, עברה שני גהינום ודקות ארוכות של פחד וחוסר ודאות, של בריחה וניסיון להינצל מהירי וההרס מסביב. מהמיגונית בצומת עלומים, עד ה-Safe zone, החפ"ק המשטרתי, ולבסוף אמבולנס המוות.

"למשך 47 ימים לא ידענו מה עלה בגורלה. הימים האלה היו ימים של כאב ותסכול, חוסר אונים וניסיון להבין את גודל הזוועה. ואז הגיעו האנשים האמיצים – מתנדבי זק"א שהייתם שם, בשטח, כשאנחנו היינו באפלה מוחלטת. אני לא יודעת איך להביע במילים את התודה שאנחנו חשים כלפיכם, על המחויבות, המסירות והאומץ להיות שם כשאחרים לא יכלו. בעלי יעקב היה שם איתכם בימים הראשונים, הייתם שם בשבילו והפכתם כל אבן כדי למצוא אותה ביחד.

"הכאב על האובדן של שני בלתי נתפס. שום דבר לא יחזיר אותה אלינו, אבל המורשת שלה ממשיכה לפעום בנו. בזכותכם, היא קבורה עם הכבוד שהיא ראויה לו, ואתם אפשרתם לנו להיפרד ממנה כפי שמגיע לה. יהי זכרה של שני ברוך, השם יקום דמה, ונמשיך להנציח אותה בדרכנו, בזכות ובכוח האור שהייתה בחיינו", הוסיפה.

שר המורשת עמיחי אליהו שבצל התקופה נבצר ממנו להגיע לאירוע לאחר שהתבשר שעות אחדות לפני האירוע על נפילת חברו הקרוב, סרן הרב אברהם יוסף גולדברג הי"ד, ציין בין היתר: "מגרש המכוניות הזה יכול להיות סמל של כאב, אבל הוא גם מקום עם סיפורי גבורה. הביטו מימין ומשמאל – כל מכונית כזו מספרת סיפור. היו אנשים שנכנסו וחזרו, שהלכו להציל את אחיהם, בידיעה שהם מסכנים את חייהם. אנשים שפעלו מתוך ערבות הדדית, בלי ימין, בלי שמאל, בלי בלי דתיים, בלי חילונים – אחים אנחנו. ואת תחושת האחווה הזו עלינו לקחת קדימה. המחבלים, המפלצות, הזכירו לנו שאנחנו אחים. והיום יש מי שמנסה להשכיח מאיתנו זאת. אם לא נדע לזכור היטב את שקרה לנו ולהיבנות מהדברים הגדולים של העם שלנו, נפספס. אך אתם כאן, משרד המורשת כאן, ואנשים מדהימים נמצאים כאן כדי שבדורות הבאים יזכרו זאת ויצמחו מכך. יזכרו מי היו המפלצות ומי היו האנשים הטובים, מהו העם שנושא את לפיד האור ומהו החושך. אנחנו עדיין בעיצומה של כתיבת המורשת, המלחמה עוד לא נגמרה. אנו מתפללים שהחטופים יחזרו, מתפללים על הפצועים, מתפללים על החיילים שינצחו. ריבונו של עולם, תן להם את הכוח לנצח. אנחנו נשתקם, בעזרת השם. עם ישראל חי"

מנכ"ל משרד המורשת איתי גרנק הוסיף: "כעם שזיכרון גבורת אבותיו טבוע בליבו, אנו מחויבים להנציח גם את גיבורי דורנו. כשם שלא זנחנו את זכר מורשתנו לאורך הדורות, כך לא נזנח את זכרם של אלה שנפלו באסון ה-7 באוקטובר. אירוע הזיכרון הזה מחבר בין העבר, ההווה והעתיד של עמנו, ומדגיש את חוסנה של החברה הישראלית ואת נחישותנו להמשיך קדימה תוך שמירה על ערכינו ומורשתנו הנצחית".

במהלך הטקס, שנערך בהנחיית אשת התקשורת אלמז מנגיסטו לווה בקטעי שירה של האומנים ישי ריבו ושיר דוד גדסי, הוענקו אותות הוקרה למתנדבי זק"א והיס"ר שפעלו ללא לאות לזיהוי חללים ובאיתור ממצאים מהשטח בעשרות זירות ברחבי עוטף עזה ויישובי הנגב המערבי. המלאכה הסבוכה של זיהוי החללים ואיסוף הממצאים נמשכה חודשים ארוכים וכללה שיתוף פעולה בין מספר גופים, ממשלתיים והאזרחיים, תוך מאמץ עילאי על כבודם וזכרם של הנופלים.

הערב נפתח במיצג אור-קולי מטלטל כשבמתחם שררה הלעטה מוחלטת ומספר אלומות אור חשפו יותר מ-1,500 מכוניות הרוסות ושרופות, עדות מצמררת לממדי הזוועה והיקף הנפגעים באסון ה-7 באוקטובר אשתקד.

מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות, רו"ח אלעד ארנפלד הוסיף בכאב: "תחת המשרד למורשת, נקראנו לדגל לביצוע פרויקט ההנצחה החשוב. הרכבים שנמצאים כאן הגיעו בצורה מפלחת לב, חלקם עם בוסטרים, בובות של ילדים, מוצצים וספרים. לכל אחד מהם סיפור כואב שאסור לנו לשכוח ותפקידנו לספר אותו כל יום מחדש. בימים אלו אנו פועלים להגדלת שטח המבקרים באתר ונמצאים בשלבי תכנון של פרויקט הנצחה בעזרת ברקוד לכל רכב שמספר את סיפורו האישי של בעל הרכב, ובנוסף פועלת להקמת מערך הסעות ארצי למגרש".

מנכ"ל זק"א דובי ויסנשטרן אמר כי "מתנדבי זק"א הקדושים היו שם בחזית ונכנסו לתוך החושך בלי היסוס, בלי פחד. עוד אחד ועוד אחד, עוד רכב לנקות ועוד משאית מלאה בגופות, לא ויתרו על טיפה של דם וחתיכה של אדם בימים ולילות שלא נגמרו. שום טיפול לא יצליח לרפא את שעיניהם חוו. פועלכם למען כבוד המת הוא מעשה גבורה שאין שני לו. אתם הסמל של מה שמייחד את עם ישראל - ערבות הדדית, חמלה ואומץ. אנו מצדיעים לכם על העבודה הקדושה והקשה, על המסירות ללא גבולות".

לצד זק"א פעלו ברחבי עוטף עזה גם צוותי היס"ר, יחידות הסריקה המטכ"ליות בצה"ל לאיתור חללים וחלקי גופות. אל"מ (במיל') הרב אייל מורדוך, מפקד המלב"ח (מפקדה לטיפול בחללים): "מאות אירועים וסיפורים, ואת הכאב של המראות והריחות הקשים אנחנו נושאים בצלקות ליבנו ונפשנו עד היום. אני רוצה להודות לאלפי החיילים והמתנדבים השקופים. אין כאן הסתערות הרואית, אין כאן כיבוש שטח, אלא עבודה קשה ומדויקת שמתבצעת מאחורי הקלעים. שלושה ימים מפרוץ המלחמה פגשתי את הרב שמואל אליהו ובקשתי ממנו ברכה לחיילי. הרב החזיק לי את היד ברוך הסתכל לתוך העיניים ואמר: 'המחבלים הארורים רצו להשפיל את עם ישראל את הקב"ה. הטיפול שלכם בחללים, בקדושי העליון, מחזיר את הכבוד לאומה, לעם ישראל'".

עוד השתתפו: ראש המועצה האזורית שדות נגב תמיר עידאן, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות רו"ח אלעד ארנפלד, מנכ"ל יד בן צבי יניב מזומן, וכן נציגים מרשות העתיקות, ארגון זק"א והיס"ר, יחידת הסריקה של צה"ל.