ללמוד בבית מדרש ולקבל תואר שני
ללמוד בבית מדרש ולקבל תואר שניצילום: מכללת הרצוג

בשבוע הבא תיפתח אי"ה תכנית בית המדרש לתואר שני במכללת הרצוג, המתקיימת זו השנה השביעית. התוכנית מהווה מקום מפגש עבור קבוצה קטנה ואיכותית של ר"מים ומורים לגמרא, הנפגשת אחת לשבוע ללימוד משותף וחווייתי.

הרב ד"ר נעם סמט, ראש בית המדרש, מסביר את הייחודיות של התוכנית: "אנחנו מבקשים להעמיק ולהתחדש, להעמיק בלימוד התורה ובקשר שלנו אליה, להבין יותר טוב מה אנחנו עושים כמורים וכמלמדים. כל זה בחבורה בבית מדרש שבו לומדים יחד כקבוצה לאורך השנה."

התוכנית משלבת שיעורים בעיון ממרצים אורחים - מלמדי גמרא מובילים מישיבות שונות, וחושפת את המשתתפים למגוון שיטות וגישות בלימוד הגמרא המקובלות היום בעולם התורני.

לפרטים נוספים ולהרשמה לתוכנית >>>

בבית המדרש פועל גם אשכול מיוחד בשיתוף פעולה עם בית המדרש למורים 'עז לישראל', ללימוד והוראת התנ"ך לאור חז"ל. הרב מנחם שחור, מייסד ומוביל 'עוז לישראל', מסביר: "אנו מנסים להבין כיצד בנו חז"ל את ראיית העומק שלהם מתוך פשט הכתובים, כיצד מהוות מימרות האמוראים סיכומי עומק של תכני הפרק, ובאיזה אופן הם תרגמו תובנות אלו לאמירות מוסריות והלכתיות. העיסוק הזה בתנ"ך הוא משאת נפשם של רבים מהר"מים שלא תמיד מספיקים לגעת בו, וכאן זו הזדמנות מיוחדת ללמוד תנ"ך מתוך בית המדרש של חז"ל באווירה של חרדת קודש. לימוד זה משנה גם את לימוד הגמרא בכיתה וגם את לימוד האמונה, כשאנחנו לומדים ביחד איך להעביר את עומק הלימוד הזה לתלמידים."

לימוד משותף וחווייתי
לימוד משותף וחווייתיצילום: מכללת הרצוג

לצד העיסוק בהיבטים הלימודיים, מושם בתוכנית דגש מיוחד על פיתוח כלים פדגוגיים עדכניים והתאמתם להוראת הגמרא. ד"ר גלעד לנדאו, שותף בצוות ההוראה בבית המדרש, מסביר כיצד הפדגוגיה החדשה משתלבת עם הדרך המסורתית: "עולם החינוך שם דגש על הלמידה העצמאית של התלמיד והמעורבות שלו בתהליך הלמידה ולא רק על למידה פרונטלית קלאסית, וזה מתאים מאוד לדרך המסורתית של לימוד הגמרא בחברותות. הפדגוגיה החדשה מספקת כלים מדויקים ושיטתיים למה שנעשה עד היום באופן אינטואיטיבי, ומאפשרת לנו לשכלל את תהליכי הלמידה המסורתיים ולהפוך אותם לאפקטיביים יותר."

המשתתפים בתוכנית מעידים על החוויה המיוחדת והתרומה המשמעותית ללימוד ולהוראה. הרב גדיאל לש, ר"מ בישיבת לפיד מודיעין, משתף: "בכל שבוע כשאני חוזר מבית המדרש אני חוזר רענן. משהו שוב מניע את הגלגלים שלי גם בתור תלמיד וגם בתור מורה. כולנו מתגעגעים לרגע הזה ופה יש לך הזדמנות לבוא לשבת עם החברים מבתי מדרשות שונים, להריח את הגמרא, לעבוד בה, ליצור בה."

הרב אריאל בן דוד, ר"מ בישיבת דרך חיים, מדגיש את השילוב הייחודי בין אווירת בית המדרש לבין רכישת כלים פדגוגיים: "באמת יש פה אווירה של בית מדרש, של רצון ללמוד, וגם קיבלנו כלים בתורה שבעל פה, כלים של העברת שיעור, כלים של בניית סדר."

ניתן להצטרף ולהיות חלק
ניתן להצטרף ולהיות חלקצילום: מכללת הרצוג

התוכנית מתקיימת במשך שנה אחת במפגשים פרונטליים בבית המדרש בימי שלישי בשעות אחה"צ (כשחלק מהמפגשים בלימוד מרחוק), ובקורסים מקוונים משלימים.

לפרטים נוספים על התוכנית ולהרשמה >>>

התוכנית מציעה סיוע משמעותי בשכר הלימוד, כולל מלגות ייעודיות למשתתפים המתאימים. ישנה אפשרות למגוייסים לקחת חלק בתוכנית ולהשלים באמצעות הקלטות ומתווה מיוחד להשלמת המשימות בהתאם לאפשרויות.

הקבוצה לשנת תשפ"ה כבר התגבשה, אך עדיין ניתן להצטרף ולהיות חלק מהחבורה המיוחדת הזו ולהשתתף במסע לימודי מרתק.