![מחאה מחוץ למשרד אונר"א בירושלים](https://a7.org/files/pictures/781x439/1150482.jpg)
הכנסת אישרה הערב (שני) ברוב היסטורי של 92 חברי כנסת את הצעת חוק להפסקת פעילות אונר"א בשטחי ישראל.
בהתאם לחוק שאושר, בעוד 90 יום תופסק פעילות אונר"א בישראל. החקיקה המנתקת את הקשר בין מדינת ישראל לאונר"א, סוכנות הסעד לפליטים פלסטינים, אושרה בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בתחילת אוקטובר.
על-פי ההצעה יהיה איסור על כל נציגי הממשלה באשר הם להיות בקשר עם אונר"א. הצעת החוק הוגשה על ידי חבר הכנסת בועז ביסמוט, יחד עם כמה חברי כנסת, ואליה מוזגה הצעת חוק של שרן השכל. ראש הממשלה בנימין נתניהו נעדר מההצבעות במליאה.
בהמשך הערב מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית כי רשות מרשויות המדינה לא תקיים כל מגע עם אונר"א או עם מי מטעמה. ח"כ דן אילוז מסר: "זהו חוק היסטורי. הקריאה לסגירת אונר"א היא קריאה לצדק ולשמירה על ביטחוננו ועל הערכים הדמוקרטיים המשותפים שלנו".
בכירים במשרד החוץ הזהירו בימים האחרונים כי אם החקיקה תעבור – ישראל תושעה מהאו"ם, מאחר שיש בכך הפרה של אמנת הארגון.
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר הגיב: "בריטניה מודאגת מאוד מהחוקים שעברו בכנסת נגד אונר"א. אנו קוראים למחוקקים הישראלים להבטיח שאונר"א תוכל להמשיך בעבודתה החיונית".
חבר הכנסת בועז ביסמוט מסר: "מחבלי אונר"א, הסיפור שלכם כאן נגמר - לאויבים אין זכות קיום במדינת ישראל". שי רוזנגרטן יו"ר תנועת אם תרצו ממובילות המאבק מסר: "רגע היסטורי למדינת ישראל, רגע חשוב מאוד לכנסת. מאז הקמת מדינת ישראל, אונר"א פעל בתור חממת הסתה לטרור במקום לדאוג לערבים באיו"ש ובעזה. כעת הכנסת סוף סוף מתקנת את המעוות. אחרי מאבק של שנה, סוף סוף הצדק נעשה, עם ישראל חי!".
קובי סמרנו, אביו של יונתן שנחטף בידי עובד אונר"א, מסר: "ברוך השם, אחרי מלחמה לא פשוטה ובעזרת אנשים ציונים טובים שאהבת הארץ אצלם במקום הראשון, הצלחנו להעיף את הגוף שהעמיק את הסכסוך הישראלי פלסטיני והיה לחממת גידול מחבלים, גוף שהשתתף בטבח הארור, בחטיפת אזרחים וגופות, אונס בנותינו, רצח ילדים וזקנים, החזקת חטופים בכפייה והתעללות בהם. זהו צעד קטן בניצחון של הטוב על הרע. זאת היסטוריה של ממשלת ישראל להעיף את האנשים שנהנו להשאיר אזרחים כפליטים 5 דורות. בע"ה נמשיך לנצח את אויבנו בכל החזיתות ונשיב את כל החטופים לשיקום ולקבורה, עם ישראל חי וקיים".
אונר"א הוקם בשנת 1949 במטרה לסייע לפליטים פלסטינים לאחר מלחמת העצמאות. מספר מדינות, בהן ישראל וארצות הברית, הוכיחו כי ישי קשר בין ארגון אונר"א (UNRWA) לבין ארגוני טרור. הארגון, כך נטען מנצל תשתיות הומניטריות לצרכי טרור.
בישראל נטען כי מתקני אונר"א, ובעיקר בתי הספר ברצועת עזה, משמשים לעיתים לאחסון נשק ולהעברת משאבים לארגונים חמושים. בנוסף, נטען כי תוכניות הלימוד במוסדות החינוך שמפעיל אונר"א כוללות מסרים המעודדים עוינות כלפי ישראל.
נציין כי ממשל טראמפ הפסיק את מימון אונר"א בשנת 2018, והעלה את הנושא לדיון ציבורי רחב יותר. ממשל ביידן חידש את המימון במידה מסוימת, אך מדינות רבות ממשיכות לדון באופי הסיוע ובפיקוח על פעילות אונר"א, כדי להבטיח שהמשאבים אכן מגיעים לידיים הומניטריות בלבד.