רס"ן במיל' יוסי לוי, מנכ"ל עמותת 'נצח יהודה' הפועלת לשלב חרדים בצה"ל, מתארח באולפן ערוץ 7 ברקע סערת חוק הגיוס ומפרט כיצד אפשר לגייס חרדים ומסביר מי לדעתו לא פועל מספיק בנושא.
"קודם כול, צריך רצון לגייס חרדים, והרצון קיים במערכות מסוימות, כמו בצה"ל ומשרד הביטחון", פותח לוי ומשבח את המהלכים של המערכות בנושא.
את הביקורת הוא מפנה לעבר ממשלות ישראל בשנים האחרונות, לדבריו מימין ומשמאל, שלא עשו מספיק כדי להכין תוכנית עבודה להביא לשילוב חרדים בצה"ל. על כך אומר לוי: "לא ייתכן לעולם לגייס חרדים אם הממשלה לא רוצה לגייס חרדים. כמו שעשו בשילוב חרדים באקדמיה, בנו תוכנית ממשלתית עם תקציב, עם משאבים, עם יעדים, עם מדדים, אותו דבר צריך להעתיק מודל דומה לסוגיית גיוס חרדים".
לוי מספר כי לקח על עצמו להפריך את התירוץ המשמש חרדים רבים על אי גיוס בכך שצה"ל לא רוצה חרדים. ראשית הוא מסביר את האמונה החרדית לפיה "אנשים שלומדים תורה מבוקר עד ליל, אנחנו מאמינים שהתורה מגינה ומצילה והתפילה מגינה, לא צריך לפחד לומר את זה".
אפשר לדבריו לגייס עשרת אלפים חרדים מאחר ואינם לומדים אלא יצאו לשוק התעסוקה. "יש לפחות עשרת אלפים חרדים שאפשר היום לגייס אותם, שעובדים, שנמצאים באקדמיה, פשוט לא הגיוני שהם לא משרתים, לא מתקבל על הדעת. כשאני בא לאותם חרדים ומדבר איתם בקבוצות ונמצא כל הזמן בדיונים, יש רצף של תירוצים הזויים בכל קנה מידה ל'למה אנחנו לא משרתים בצה"ל'. זה מתחיל ב'הצבא לא צריך את החרדים'".
את התירוץ הזה חשוב ללוי להפריך והוא מפרט: "אי אפשר לתפוס שגדוד סדיר אחד חרדי שווה לעשרה גדודי מילואים, שווה לחיסכון של מיליארדים, כבר לא מיליונים". הוא מוסיף מהניסיון האישי שלו: "כשאתה מגייס את הגדוד שלי, 600 חיילים, אתה תופס 600 אנשים שהם בכירים במשק, מנכ"לים, עובדי הייטק, הכל, וגודע ביום אחד את כל היכולת שלהם לתרום למשק הישראלי, וזה פעם אחר פעם. אם אתה לוקח גדוד סדיר חרדי אחד, אתה מונע גיוס של עשרה גדודי מילואים. כמה פשוט זה בשביל להבין שיש צורך בלוחמים בצה"ל".
היכן הם אותם עשרת אלפים חרדים? מדוע צה"ל לא שולח להם צווי גיוס? לוי מסביר: "צה"ל שולח צווים, רק שהיום כשצה"ל שולח צו, הבעיה היא לא שלי - כל החרדים באותה בעיה. כולם כרגע משתמטים, אין חקיקה, אין הסדרה, אין כלום. הצו נקרע והולך לפח, זו המציאות".
בדבריו מביע לוי תמיכה בחקיקת חוק גיוס, אך שיכלול סנקציות אישיות. "אם אנחנו רוצים שזה יהיה אפקטיבי צריך חקיקה. האם היא תהיה טובה לחילונים? לא, כי החילונים רוצים לגייס את כל החרדים. האם היא תהיה טובה לחרדים? צריך שגם לא". הוא מדגיש: "היא צריכה לאפשר לימוד תורה בישיבות, אבל לא הגיוני שכולם יקבלו פטור, ולכן היא לא טובה לאף צד. היא צריכה להיות סבירה לכל צד. סבירה לחילונים, סבירה לחרדים".
הוא מבקש לדייק: "חקיקה שיהיו בה יעדים, גם אם יהיה עשרת אלפים, איך מממשים את היעדים? שים בחקיקה מה שאתה רוצה, עשרים אלף בשנתון. אף אחד לא יכול לממש אותם. חוק הוא לא תוכנית עבודה, זה לא רלוונטי. כשמדברים על שלושת אלפים בחקיקה, צריך להצמיד לזה תוכנית עבודה רצינית".
בעיית הגיוס מתחילה לפי לוי בכך שאין בממשלה כיום תוכנית עבודה לגייס חרדים. "אין, לא קיימת, לא כתבו מעולם. אומר את זה אלוף רוני נומה, לא אני. מעולם לא נכתבה תוכנית לשילוב חרדים בצה"ל רצינית, לא מומשה זה ודאי ולכן זה לעשות צחוק מהעבודה".
"אם אתה רוצה לעשות את זה רציני, לדעתי, צריך להתמקד באוכלוסיות שלא לומדות תורה. אתה יכול לקרוא לזה גם הנושרים, גם העובדים. כל מי שלא לומד, צריך להתגייס. ברגע שכל מי שלא לומד יתגייס, לא החילונים ירצו את חרדים בצה"ל, ולא צה"ל יצטרך עוד".
הוא קורא להשקיע את המשאבים באוכלוסיה החרדית שלא לומדת ולהתמקד בה. להפריד, בין ציבור חרדי לומד תורה, לציבור חרדי שלא לומד תורה". נגד הלא לומדים הוא קורא לפעול עם "סנקציות אישיות, עם הכלים הדרושים כדי לאתר אותם. ללכת ללמ"ס, להוציא את כל הנתונים על החרדים באקדמיה, זה לא יפגע בכלכלה - חרדי בוגר צבא, עושה תואר יותר טוב מחרדי לא בוגר צבא, משתלב באזרחות יותר טוב מחרדי לא בוגר צבא, יש לו כלים, יש לו אחריות, יש לו מנהיגות, הוא מחושל, הוא מגיע הרבה יותר מוכן לחיים האזרחיים, כל הכלים האלה מאפשרים לו להשתלב טוב יותר".
בנושא הזה חשוב ללוי להדגיש שוב: "צריך להבין שאין פה פגיעה בכלכלה, יש פה אמירה ברורה, אין תרחיש בעולם שאדם שלא תורם, לימוד תורה זה תרומה, אדם שלא תורם שהוא נמצא במשק בלי לתרום, אין דבר כזה".
כיום מתגייסים לצה"ל בשנה 1200 נערים המוגדרים חרדים, שהם 9% משנתון. היכן השאר? לוי מותח ביקורת על התנהלות משרדי הממשלה השונים שלא פועלים בנושא. הביקורת שלו מופנית כלפי המפלגות החרדיות והדתיות, אך הוא מבקש לשבח שרים ממפלגת ש"ס שמסייעים להם בנושא. "אף מפלגה לא עוסקת בנושא הכי חשוב במדינת ישראל. לצערי הרב, לא ממשלת שמאל של לפיד ובנט וגם לא הציונות הדתית, אף אחד. אין בממשלה עיסוק בגיוס חרדים, לא בחקיקה ולא ביישום".
הוא מספר בנושא: "אנחנו עובדים מאוד קשה מול האוצר כן ליישם תוכנית ממשלתית, עבדנו על זה מאוד קשה, כרגע כלום לא התקדם, אני מקווה שכן יקרה משהו". צה"ל לעומת הממשלה כן פועל ומראה רצינות לקלוט חרדים, כך טוען לוי שמתעסק בתחום ואומר כי "מי שאמון להביא את החרדים לצה"ל זו ממשלת ישראל על כל אגפיה - אבל בתוכנית ממשלתית. ולא בתוכניות עקרות. זה ליבת העניין".
נער חרדי שבחר להתגייס משלם מחיר כבד חברתית וקהילתית. "צריך לומר ביושרה שהמחיר של חרדי שמשרת בצה"ל הוא גדול עשרה מונים מכל המגזרים, נכון, אי אפשר להשוות, המגזר הציוני דתי רואים מה הוא משלם בתקופה הזו, והמגזר החילוני משלם וכולם משלמים. לצערי המגזר החרדי משלם מחיר מאוד מאוד קטן במלחמה הזו וזה צריך להגיד ביושרה. אבל כחרדי שמשרת בצה"ל, אנשים לא מצליחים להבין איזה מחיר גדול שילמה התאומה שלי בשידוכים שלה כי אח שלה ב'נצח יהודה'. הם לא תופסים את זה. אח שלה בצה"ל זה כבר פוגע בשידוכים של התאומה שלמדה בסמינר מצוין. המחירים יהיו בשידוכים שלי עצמי, המחירים יהיו במחיר קהילתי, ואיפה אני אשלח את הילדים שלי? זו המציאות, צריך להבין את זה - לא מבינים את זה מספיק, המחיר הוא גדול".
עמותת 'נצח יהודה' לקחה על עצמה "לצמצם את המחיר הזה, להפוך את השירות ליוקרתי". לוי מספר על תלמידי ישיבות הסדר חרדיות שמגיעים לצה"ל אחרי לימודי תואר ומשתלבים ביחידות היוקרתיות. "הם יוצאים כאריות למשק ואנחנו עוזרים להם להתחתן, יש לנו תוכניות שידוכים, ועוזרים להם בתעסוקה איכותית ועוזרים להם אחרי הצבא כדי שהם יהיו בוגרים לדוגמה ותפארת וזה קורה. היום לאט לאט כל הפערים מצטמצמים".
לסיום מנסה לוי להסביר איך בכל זאת מביאים חרדים לצבא. "כדי באמת להצליח בגיוס חרדים לצה"ל, צריך לפעול במישורים רבים. מישור אחד זה מכינות וישיבות הסדר, שאף אחד לא משקיע בו, רק בתוך התקנות, עכשיו משרד החינוך מנסה לעזור לנו, עדיין אותן תקנות מינוריות שלא מסייעות לסיפור".
הוא מביא דוגמה לדבריו. "היום יש מאה מסגרות אפורות חרדיות, תיכונים חרדיים, שם אחוז הגיוס מאוד מאוד נמוך, למה? איך אדם שעושה בגרות מלאה לא מגויס לצה"ל? צריך לעשות שם עבודה, להעלות את אחוז הגיוס במסגרות האפורים האלה לחמישים אחוז ואפשר! הרבנים תומכים בזה. יש מלא בני נוער שכבר לא מגיעים לצה"ל כי אתה פוגש אותם בגיל 18 כצבא - זה לא רלוונטי. הם בגיל 16 וחצי התלבטו, 16 וחצי כבר נשרו. למה? לא צריך לנשור? תמנע נשירה. תתפוס אותם בגיל 16 וחצי. לכו לישיבות הסדר, לכו למכינות, תלכו לתיכונים חרדים, בסוף התיכון תלכו לצה"ל, אבל עם נתיב נכון שמאפשר את השילוב הזה".
לוי קובע כי מדובר ב"חלק מהתוכנית השלמה שהגשנו לממשלה במשך שש שנים ברציפות לכל ועדת חוץ וביטחון, לכל משרד האוצר, לכל כמעט פקיד במשרד האוצר, לכל בעל תפקיד, עד היום שום דבר מהתוכנית הזו לא מומש. אפס".