עוזי דיין
עוזי דייןצילום: ערוץ 7

האלוף במילואים, סגן הרמטכ"ל בעבר, עוזי דיין מתייחס בראיון לערוץ 7 לטענות הנשמעות באחרונה ביחס למדיניות הפשיטות הצבאיות ברצועת עזה והמחיר הכבד אותו משלמת ישראל בחיי לוחמים כשהיא לא נוקטת בפינוי אזרחים מצפון הרצועה וכיתור האזור.

דיין תולה את הסוגיה כולה בשאלת רמת השליטה הישראלית על השטח ואינו פוסל את תפיסת הפשיטות המבצעיות בשלבים שונים של לחימה. בדבריו הוא מזכיר כי ההצעה לשליטה ישראלית מרחוק, כזו שממנה יוצאים לוחמים לפשיטות לפי הצורך המבצעי, הועלתה כבר בראשית המערכה. לטעמו מדובר בהצעה לא ריאלית.

"אי אפשר לשלוט מרחוק, ולכן מה שצריך לעשות בעזה הוא להגביר את השליטה שלנו בשני מובנים, להחזיק בכוחות צבאיים רבים יותר בשטח ובמקביל לאכוף שם כעין ממשל צבאי, מעין מנהל אזרחי", הוא אומר ומבהיר כי לא מדובר במינהל שיעסוק בבריאות וחינוך, אך הוא זה שיעביר לאוכלוסיה האזרחית את המזון ואת המים ובכוחו יהיה לוודא שבתי ספר ובתי חולים אינם הופכים לקיני טרור חמאסיים.

מהלך שכזה, הוא קובע, נדרש גם לטובת הסיכוי להשבת החטופים. פשיטות מבחוץ לא יקרבו אותנו לחטופים, ולעומת זאת ההצעות לצ'יפר את מי שיעביר מידע על החטופים ישימות רק כאשר צה"ל שולט בשטח. לשם כך יהיה צורך לשלם גם מחירים הכרוכים באותה אחיזה אזרחית ברצועת עזה, אך לא רק למען החטופים מהלך שכזה נדרש, אלא גם על מנת שביום שאחרי מי שימסור את מפתחות השליטה על הרצועה לא יהיה חמאס או גורמים מטעמו, אלא צה"ל שיוודא שהקרקע אינה רוויה באמצעי לחימה שיופנו נגדינו.

המודל אותו רואה דיין לנגד עיניו כמודל ראוי לרצועת עזה הוא מודל גרמניה של שנת 45', כלומר הכרעה, שליטה בשטח ועשיית משפט בנאצים ובעוזריהם. במידה ולא ננהג כך נגלה שאיראן מסייעת לחמאס להשתקם ולהיערך מחדש.

עוד מוסיף באלוף דיין וקובע כי "אסור לנו לצאת מהגבול המצרי", ויש לשלוט בצפון הרצועה גם בעתיד. על צפון הרצועה הוא מעיר כי לא ברור לו עד היום מדוע נצרך היה פינוי הישובים שם גם לשיטת תומכי ההתנתקות. "לאורך כל הקו לא נוכל להשאיר מצב שבו אזרחים ניגשים לגדר בחופשיות. לכן צריכה לעבור תקופה של שליטה ממשית בעזה".

על החלופות לשליטה ישראלית מזכיר דיין כי "קטאר היא מדינת אויב. אפשר לדון איתה כדי לנסות ולשחרר את החטופים, אבל זו מדינת אויב". לטעמו בהתחשב במציאות הנוכחית אין גם מנוס אלא לדבר עם החמאס על מנת להגיע לחטופים. "מצרים משחקת משחק כפול. נוח לה שיהיה חמאס שפועל נגד ישראל כי לא רוצים שם את חמאס אצלם. נוח לתת את ערב הסעודית כאפשרות. אני לא מתלהב מכוחות דחליליים כמו יוניפי"ל".

לשאלת השיח על התיישבות לפחות בצפון הרצועה סבור דיין כי לעת הזו מדובר בשיח מזיק. לאחר תקופת השליטה על הרצועה וחלוקת הסמכויות בה תצטרך המדינה לדון ולהחליט גם בשאלה זו. "כרגע עצם הדיבור מזיק".

באשר לקריאה לבודד את צפון הרצועה, להוריד את האוכלוסיה האזרחית דרומה מציר נצרים, לכתר את הצפון עד להרעבת המחבלים שיוותרו בה, אומר דיין "אין לי בעיה מוסרית עם זה, אבל לדעתי זה לא ריאלי. בעולם של היום גם אם תראה את הסעיפים במשפט הבינלאומי, לא נוכל להרעיב אוכלוסיה ולגרש אוכלוסיה. חמאס לא יתנו לזה לקרות והתמונה שנראה היא ילדים רעבים ולא מחבלים נכנעים".

"הרעבת צפון הרצועה זו תכנית שלא מצליחה גם במספרים קטנים יותר ולא רק בצפון הרצועה. זו תכנית שבאה מלב טוב אבל היא לא מציאותית", האם המשמעות היא שאין מנוס מכניסה ויציאה שוב ושוב מאותם חלקים ברצועה, פעילות שגובה מחיר כבד? דיין שב וקובע כי הדברים כרוכים בשאלת השליטה על השטח והשיקולים הם צבאיים. "גם לשליטה בשטח יש תשלום כמו ששילמנו בדרום לבנון", הוא אומר ומזכיר כי ברצועת עזה "הבלתי מעורבים הם ערובה, גם מרצונם, לשלטון חמאס. לכן אני לא פוסל אפשרויות לצאת ולהיכנס לפי הצורך. לא הכול ניתן להחזיק בכוח של מטוסים וארטילריה". השיקול יצטרך להתמקד בשני פרמטרים, המחיר והשאלה מהו פרק הזמן הקצר ביותר להגיע אל היעד.