ח"כ אריאל קלנר
ח"כ אריאל קלנרצילום: Yonatan Sindel/Flash90

חבר הכנסת אריאל קלנר מספר בראיון לערוץ 7 על חשיבות החוק אותו הוא מקדם לתיגמול אקדמי לחיילי מילואים יחד עם תנועת המילואימניקים 'דור הניצחון'.

קלנר מדגיש בפתח דבריו כי הטבות מגיעות למילואימניקים בעוד תחומים רבים, אך בחוק זה הוא מתמקד בסוגיה האקדמית ולחוק מספר סעיפים. הראשון שבהם הוא הקמת טריבונל שאליו יובאו טענותיהם של סטודנטים ואנשי אקדמיה שנפגעו בעקבות שירותם הצבאי. טריבונל זה יכלול גם נציגים של הפקולטה אך גם את נציגי הסטודנטים.

עוד מציין קלנר את הצורך באפליה מתקנת לטובתם של משרתי המילואים. "יש היום אפליה מתקנת לאוכלוסיות שלא משרתות וצריך לתת אפליה מתקנת למי שנותן. החקיקה מבקשת לתקן את נושא האפליה המתקנת בקבלה לתארים ראשונים ומתקדמים. הפקולטה תידרש להקצות אחוז מסוים של סטודנטים שמשרתים באופן קבוע". מתווה שכזה מאפשר גם את אכיפתו, שכן הוא לא תלוי בהסכמתו או באישורו של סגל אקדמי כזה או אחר, וכל מוסד אקדמי יחויב להציג נתונים המלמדים על האחוז שהוקצה לטובת המשרתים.

קלנר מוסיף ואומר כי בעוד מדובר רבות על סנקציות ושלילת תקציבים ממוסדות ישיבתיים שתלמידיהם אינם מתגייסים, יש לדאוג לכך שסטודנטים שלא שירתו בצבא או בשירות לאומי לא ייהנו מהסיבסוד שאותו מעניקה המדינה לכל סטודנט. בהקשר זה הוא מזכיר כי שכר הלימוד המשולם על ידי הסטודנט עצמו מכסה לכל היותר שליש מעלויות הלימוד והשאר מסובסד על ידי המדינה, "אני דורש שסטודנטים שלא שירתו בשירות צבאי או לאומי לא ייהנו מהסבסוד הזה של המדינה. אין סיבה שהמדינה תממן אנשים שלא מוכנים לשרת ותפלה לחיוב את מי שלא משרתים".

לשאלתנו מבהיר קלנר כי הצעת החוק אינה מפלה בין גברים לנשים וגם מנשים נדרש שירות לאומי על מנת לקבל את ההטבות המגולמות בהצעת החוק. "למדינת ישראל יש די דרכים לשירות לאומי ונשים רבות עושות זאת. מי שבוחר להתחיל חיים מקצועיים ואקדמיים מוקדם מאחרים, המינימום הוא שלא ידרוש מהמדינה לסבסד זאת עבורו".

עוד שאלנו את חבר הכנסת קלנר אם קידומה של הצעת החוק נתקל בשאלות או טענות מצד גורם ציוני כלשהו בכנסת, אופוזיציה או קואליציה, והוא משיב בשלילה, אך מעיר כי כמו בחקיקה שנועדה לסייע במאבק נגד הטרור בסיעות הבית הציוניות אין התנגדות וההסכמה רחבה, אך כאשר החקיקה מתקדמת המערכות המשפטיות השונות מתערבות ומשיקולי אג'נדה מציבות סייגים ומגבלות.

"אני מניח שכשנתקדם בתהליך החקיקה ייכנסו המערכות המשפטיות שיכניסו ערכים משפטים ותפיסות פרוגרסיביות שרואות באוכלוסיות מסוימות כילידיות, ולכן מגדירות אותן ככאלה שמצריכות אפליה מתקנת, כמו שאנחנו נתקלים בנושא הקצאת קרקעות לחיילי מילואים ועוד". מול התופעה הזו אומר קלנר כי אם אכן המערכות הללו יפעלו לסיכול החקיקה או הגבלתה הן תצטרכנה לתת לציבור דין וחשבון.

להערכתו כאשר הדברים יהיו גלויים וברורים ויתברר שהמערכת המשפטית מונעת חקיקה שמובנת ומקובלת על כלל הגורמים הציוניים בכנסת, אופוזיציה כקואליציה, הציבור יבין את הפגיעה שנגרמת לביטחון המדינה ובמשרתים למענה ומתוך כך תהיה למערכות הללו בעיה של ממש. עם זאת סבור חבר הכנסת קלנר כי גם במערכות המשפט מחלחלת ההבנה שיש להוקיר את חיילי המילואים ובני משפחותיהם, ובהתאם תהיינה פסיקותיה של המערכת הזו.

יצוין כי על הצעת החוק חתומים גם חברי הכנסת שרון ניר, שרן השכל, ויצחק קרוייזר.