הר חברון. ארכיון
הר חברון. ארכיוןצילום: Doron Horowitz/Flash90

אלירם אזולאי, ראש מועצת הר חברון, מספר בשיחה עם ערוץ 7 על מגמה מדאיגה של צירי תנועה וכבישים שנפתחים לתנועה ערבית, מה שמהווה סיכון ביטחוני ותעבורתי משמעותי לתושבי המועצה.

"מדובר באירוע מאוד מדאיג. מדובר בפתיחת צירים פיראטיים, שבילי עפר שמובילים מהכפרים לתוך הכבישים הראשיים אצלנו, וכך ביותר מארבעים נקודות יש פרצות שבהן הערבים יוצאים מהכפרים ונכנסים לכבישים הראשיים. זו בעיה ביטחונית, כי אף אחד לא יודע מי יוצא ומה עושה על הכביש, ויותר מכך בעיה בטיחותית. רק אתמול חווינו תאונה קשה בין משאית שיצאה מאחד הכבישים לרכב ישראלי. בכל יום יש כמעט ונפגע מישהו בנקודות האלה והדבר הזה מאוד מדאיג אותנו".

לצד אותן פתיחות של צירים פיראטיים ישנן גם פתיחות וסגירות של מעברים מוסדרים יותר, ואלה נפתחים על פי שיקולי הצבא. למעשה, מסביר אזולאי, כאשר הצבא סוגר את המעברים הרשמיים בשל שיקולי ביטחון עושים תושבי הכפרים הערביים שימוש באותן דרכי עפר פיראטיות המסכנות את נוסעי הכבישים.

מול התופעה הזו של מילכוד בין הצורך לסגור צירים משיקולי ביטחון לבין ההבנה שסגירה מביאה שימוש מסוכן תעבורתית בכבישים פיראטיים, אומר אזולאי כי יש לסגור את הצירים הפיראטיים באופן מוחלט ולחזור לשליטה ישראלית על היציאות והכניסות מהכפרים בהתאם לשיקולים הביטחוניים.

בנקודה זו של שיקולי ביטחון קיימים לעיתים חילוקי דעות בין ראשי ההתיישבות לצבא, אך על כך ניתן להתגבר תוך שיחות הדדיות ודיונים מפורטים המתקיימים וימשיכו להתקיים, אך לכלל הגורמים ברור שצירים פיראטיים מסכני חיים חייבים להיסגר, וסגירה זו "באחריות צה"ל", אומר אזולאי.

"פניתי למח"ט ולגורמי הצבא בבקשה לסגור קודם את הפרצות הפיראטיות, אבל נושא המעברים לא פחות מטריד כי יש הצטברויות של פקקים במעברים, מעבר מיתר, מעבר תרקומיא, ובפקקים האלה קל מאוד לפגוע בתושבים שלנו. את הדבר הזה אפשר לפתור. נתוני מנהלת הערבים מלמדים על מעל עשרת אלפים בדואים שעוברים מדי יום במעבר בדרך לשוק בדהרייה, מה שיוצר פקקים מסוכנים, וכל זה כדי שהם יוכלו להגיע מהנגב לקנות בזול. אף אחד לא יכול לפקח על מה שהם מכניסים לשם ומה שהם מוציאים משם, ולכן הדבר הזה מחייב מדיניות ברורה במעברים".

אזולאי סבור שלמעשה אין כל מקום לאפשר מעבר של מי שלא אמור להיכנס לשטחי A, כלומר שאינו חיילי צה"ל. "לא לתת להם לעבור במעבר".

לדבריו גורמי הביטחון והצבא מכירים היטב את הבעייתיות אך לפי שעה אין מדיניות ברורה. "אני רוצה לקוות שנגיע להסכמות. זה גם עניין של הצבא ואלוף הפיקוד, גם של משרד הביטחון ומשרד התחבורה, אבל צריך להבין שמדובר בעניין קריטי שחייבים לשים את זה על סדר היום. אם להיכנס ולצאת מהר חברון לוקח עוד עשרים דקות זה משפיע ביטחונית, בטיחותית וגם בהיבט של איכות החיים".