הריסת בתים לא חוקיים במזרח ירושלים. ארכיון
הריסת בתים לא חוקיים במזרח ירושלים. ארכיוןצילום: דוברות

הדו"ח השנתי של האיחוד האירופי על הריסות מבנים ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים פורסם השבוע ומתוכו דולה מאור צמח, יו"ר 'לך ירושלים', הודאה אירופית של מימון אירופי למבנים פלשתיניים לא חוקיים.

"בכל שנה הם מפרסמים דו"ח על הריסת בתים בלתי חקוקיים ביהודה ושומרון בומזרח ירושלים. השנה זה פורסם עם ציון שאחרי השבעה באוקטובר יש יותר הריסות במזרח ירושלים, מה שנכון", אומר צמח ומוסיף כי הדו"ח שם דגש בביקורתו על הרס מבנים בג'נין וטול כרם וההשפעה של ההרס האורבני על הסביבה, "אבל הם לא מציינים שלא סתם יש שם הריסות, אלא מדובר בפעילות צבאית מלחמתית נגד קיני הטרור ביהודה ושומרון שנמצאים בג'נין וטול כרם, וחלק מהעניין הוא פגיעה במקומות המסתור שלהם".

"מזרח ירושלים מקבל התייחסות מיוחדת כי האיחוד האירופי רואה במזרח ירושלים מקום שבו ניתן להקים את בירת המדינה הפלשתינית. מציינים שיש עלייה במספר ההריסות ושנהרסו 140 דירות ומתוכן כמעט 80 דירות במימון האיחוד האירופאי ונהרסו. הם מודים שהם בונים דירות לא חוקיות במזרח ירושלים כדי לשמר את אופציית חלוקת ירושלים".

צמח מציין כי ארגונו לא מופתע מהדברים. "אנחנו פועלים עם עוד ארגונים והובלנו את החוק שאמור להציא את אונר"א ממזרח ירושלים, אבל אנחנו עם פחות אצבע על הדופק במה שנוגע לאיחוד האירופי שהוא הגורם החתרני המוביל במזרח ירושלים, יותר מטורקיה ויותר מאונר"א, נגד ריבונותה של ישראל בירושלים".

צמח מספר כי פעילות אירופית זו נאמדת במאות רבות של מיליוני יורו ומתמקדות בתמיכה במוסדות הרש"פ, פעילות במסווה חברתי וקהילתי תחת הנרטיב של חלוקת ירושלים. כל זאת בניגוד לחוק ירושלים הקובע כי פעילות לחלוקתה של ירושלים אסורה שכן מזרחה ומערבה של העיר הם יחידה אחת, בירת ישראל.

על החשש הישראלי להתמודד עם האיחוד האירופי, אומר מאור צמח כי גם מול אונר"א העדיפה ישראל להעלים עין, על אף שאין בפועל צורך בפעילות אונר"א במזרח ירושלים וכל תכלית פעילותו של הארגון היא הנצחת נרטיב הפליטות הפלשתינית. לטעמו הגיעה העת לומר בקול ברור שמאחורי פעילויות שנראות כחברתיות ומתמקדות לכאורה בקשישים או בנוער מקודם נרטיב חלוקת העיר ומתהווה קרקע פורייה לפעילות לאומנית בתוככי ירושלים.