"רק אחרי שנרגעו הקרבות, התחלתי לנסות ולעכל, ושם הרגשתי את עוז הרוח והגבורה שלכם שלפני 50 שנה מחלחלת לתוכינו. שנזכה להמשיך את שרשרת הדורות בצורה ראויה".
כך כתב יהודה כהן הי"ד, מ"פ בסיירת גבעתי, כמה ימים אחרי ה־7/10 בהודעה למנחם אנסבכר, קרוב משפחה שהיה מפקד הקרב בתל סאקי במלחמת יום כיפור. הודעה זו מהווה את תמצית של חייו ומותו של יהודה, שנפל לפני שנה בראשית הכניסה הקרקעית לרצועת עזה.
להנצחת שמו ולתרומה לחצו כאן>>>
יהודה, בן היישוב שדמות מחולה בבקעת הירדן, ובוגר המכינה בעלי, שירת בצבא במשך 6.5 שנים כלוחם וכמפקד. במשך שנות השירות, מדי שבת בה היה משתחרר הביתה, הוא היה מקפיד ללמוד בחברותא עם אחד מבני היישוב, ולשלב במקביל לשירות הצבאי האינטנסיבי קריאת ספרי מורשת, תחרויות שחמט ועבודת כפיים.
בשבת שמחת תורה לחם יהודה יחד עם חייליו בעוטף עזה והיה שותף בשחרור קיבוץ נחל עוז והצלת התושבים מבתיהם. "דפקתי על ממ"ד של משפחה אחת ואני צועק להם 'צה"ל, צה"ל'", סיפר יהודה בראיון ל-ynet אחרי השביעי לאוקטובר.
"הם לא האמינו לי. האישה אומרת לי 'אני לא פותחת'. אמרתי לה 'אנחנו סיירת גבעתי, באנו לחלץ אתכם'. היא אומרת לי 'תוכיח לי, תוכיח לי שאתה מצה"ל' ושואלת אותי באיזו שנה הוקמה המדינה? ואני עונה לה, ועוד שאלות כדי שהיא תדע בוודאות שאני לא משקר. ואז היא פותחת את הדלת ואני רואה אמא עם שני ילדים קטנים שפשוט קופצים עליי ובוכים. אביהם יצא להילחם ונהרג. באותו רגע הרגשתי כמו כל הדברים שגדלתי עליהם, כמו מבצע אנטבה". שבועות ספורים לאחר הריאיון נפל יהודה בקרב ברצועת עזה.
חייו היו מלאי בשילובים: בעוז ובענווה, בפשטות ובגבורה, חיי תורה עם עמל וצבא, אידאלים גבוהים עם חיי מעשה. הוא היה מחובר לארץ ומלא בנכונות לנתינה למען העם והמדינה, מתוך תודעה של זכות לשוב לחיות בארץ אחרי 2000 שנות גלות, ולהמשיך בה את שרשרת הדורות היהודית.
בחייו הקצרים הספיק לגעת בלבבות רבים, למלא תפקידים שונים בצבא, ולהוביל את חייליו בקרבות כשהוא מסתער בראש ומציל במותו חיי רבים.
בימים אלה משפחתו מקימה שני פרויקטי הנצחה לזכרו. התוכנית "עוז ליהודה", במסגרתה חיילים לומדים בחברותות בחופשות ובשבתות עם מתנדבים מקהילתם. הלימוד מעמיק ומחבר את הלוחם לעשייה מתוך עוז וגבורה, כפי שנהג יהודה כל שירותו, וכדבריו: "הלימוד עוזר לי להרגיש יותר מחובר, כחלק מעבודת השם היומיומית בצבא".
מלבד זאת, מתכננת המשפחה את הקמת "מצפור יהודה", בנקודה אסטרטגית באשכול היישובים הצפוני בבקעת הירדן, שמגבירה את האחיזה בחבל הארץ בו יהודה גדל. המצפור יכלול פינת צל והתרעננות למטיילים ויאפשר לעוברים ושבים לנוח, לצפות על המרחבים, ללמוד על ההיסטוריה של המקום ולשאוב אוויר ואווירה ייחודיים להמשך הטיול ובכלל לחיים.
תרומתכם תוביל בע"ה לתוכנית ארצית, בה יהיו שותפים חיילים ואנשים מכל רחבי הארץ. התוכנית תכלול רכזי שטח, רכזי מחוזות, כנסים, תוכניות לימודים, חלוקת ספרים ועוד...
הוריו של יהודה, דוב ותהילה, אומרים: "אנחנו מזמינים את עמ"י כולו להמשיך יחד איתנו את דרכו של יהודה, להכות עוד שורשים באדמת הארץ וליצור חיבורים עמוקים בין תורה לצבא ובין רוח למעשה".