פרופ' אביעד הכהן ממקבלי הפרס
פרופ' אביעד הכהן ממקבלי הפרסצילום: זיו קורן

נבחרו הזוכים בפרס הרב קוק לספרות תורנית מקורית ולספרות מחקר וספרי עזר תורניים מטעם עיריית תל אביב-יפו לשנת תשפ"ה הפרס בסך 18,000 שקל, יוענק לכל אחד מהזוכים.

ועדת השופטים של פרס הרב קוק לספרות תורנית מקורית החליטה להעניק את הפרס לפרופ' יונתן גרוסמן על ספרו "יוסף: סיפורם של חלומות", לפרופ' אביעד הכהן על סדרת ספריו "מחקרים במשפט העברי" ולרב יאיר אבידן על סדרת ספריו "אדרת אליהו – הגר"א מוילנא" וכן לרב יאיר אבידן על סדרת ספריו "אדרת אליהו – הגר"א מוילנא" (מוסד הרב קוק) וכן פרס לשם כבוד לרב דוד ברוך לאו על ספרו "משכיל לדוד".

על פרופ' יונתן גרוסמן כתבו השופטים: הכרך הרביעי בסדרת נעם של פרופ' גרוסמן עוסק בפרקי ספר בראשית שמוקדשים ליוסף ולחלומותיו, החל מפרק ל"ז פסוק ב ועד סופו של הספר, פרק נ. גרוסמן אינו מסתפק בהגדרת פרקים אלה כ'מחזור סיפורי יוסף' אלא מזהה את הכלול בהם כ'נובלה' שכדי להבינה ולהעריכה נכונה יש להסתמך לא רק על ה'דיאלוג רב השנים בין פרשנים לבין הכתובים' שמצוי במקורותינו אלא גם על הכלים שהעניק לנו המחקר הספרותי המודרני.

ואכן גרוסמן עושה שימוש מרשים ומושכל ביצירה היהודית המפכה מזה אלפיים ומאתיים שנה. הוא מעיין בחיבורים מימי הבית השני (כמשלי בן סירא), במדרשי חז"ל הקלאסים (כבראשית רבה), בדברי פרשני ימי הביניים (כרמב"ן, רד"ק, אבן עזרא), בדברי פרשנים מסורתיים מראשית העת החדשה (כרבי חיים אבן עטר) ובדברי הוגים בני זמננו (כרב ליכטנשטיין והרב ברויאר). ההבחנות והתמיהות שהביעו ראשונים ואחרונים, שימת הלב לדקויות ולפרטים המצויה בדבריהם, מעשירות את הניתוח הספרותי שגרוסמן מציע ושזורות בו. ובסיועם של מאמרים וספרים של חוקרים בני ברית ושאינם בני ברית גרוסמן חושף בפני הקורא, בלשון בהירה ומובנת מבלי לוותר על רמת הדיון ועל איכות החקירה, את יופייה של ה'נובלה', את ההיבטים הפסיכולוגים והחברתיים-משפחתיים שטמונים בה, ואת עומק המסר המצוי בתורה בשאלות של מוסר ושל תיאולוגיה.

"החלומות הגדולים יסוד העולם הם בעת אשר רק החלום החפשי מורד במציאות וגבוליה" קבע הרב קוק בספרו אורות הקודש (א, נג). קביעה זו בחר פרופ' גרוסמן להציב בספרו כמוטו. אין תמה אפוא שגרוסמן מאמץ את דרכו של הרב קוק ברוחב היריעה ובנכונותו לספוח אל יצירתו רעיונות ומתודות שמקום גידולן במחשבת האדם באשר הוא אדם.

על פרופ' אביעד הכהן על סדרת ספריו "מחקרים במשפט העברי" (שערי מדע ומשפט): חיבורו המונומנטלי של פרופ' אביעד הכהן, "מחקרים במשפט העברי", חובק פרקי מחקר בכל תחומי המשפט: משפט אזרחי ופלילי, משפט פרטי וציבורי, תורת המשפט וסדרי דין. החיבור מבוסס על מחקר שיטתי ועל ניתוח אנליטי של הסוגיות השונות, תוך שימוש מושכל בכלי עזר מדעיים, לרבות כתבי יד, קובצי תקנות והסתמכות על מקורות ראשוניים ומשניים. כל זאת תוך הדגשת החיבור האפשרי והרצוי בין המחקר העיוני למערכת המשפט הישראלית בימינו ובלשון בהירה התורמת להנגשת החומר ההלכתי לחוקרים, תלמידים ולציבור כולו.

הפרס מוענק לרב יאיר אבידן על ההדרה מקצועית, יסודית ומעמיקה של הסדרה "אדרת אליהו" לגאון מוילנא על חמישה חומשי תורה. הגר"א מוילנא נודע בגאונותו בכל חלקי התורה הנגלה והנסתר, וזה בא לידי ביטוי בספר "אדרת אליהו". מהדורה רחבה זו מעניקה נגישות לאחד הטקסטים החשובים של ארון הספרים היהודי תוך ביאורו והעמדתו ככלי עזר עיוני תורני לחוקרים, לתלמידים ולקהל הרחב באשר הוא.

פרס לשם כבוד יוענק לרב דוד ברוך לאו על ספרו "משכיל לדוד - אגרות ומכתבים" (מוסד הרב קוק): "חיבורו של הרב הראשי לישראל ונשיא בית הדין הרבני הגדול הרב דוד ברוך לאו שליט"א - הינו אסופת מכתבי הלכה ועניני השעה ובהם תשובות, הדרכות ועצות. ספר זה מכיל לקט מייצג של אלפי תשובות בעניינים שונים העוסקים בסוגיות הנוגעות לחיי היום יום בארץ ובעולם שנכתבו במענה לשאלות של אנשים 'מן השורה' ובבקשות לעצה והכוונה, ומיחידים וקהילות בעולם היהודי. בין השאר שאלות בענייני 'קורונה' ומלחמת 'חרבות ברזל'. כמו גם שאלות ציבוריות, בעלות אופי ממלכתי. מתוך התשובות ניתן לראות את היקף פעולתו ואחריותו של רב ראשי במדינת ישראל ועל המענה האישי לשואל. ספר עב כרס זה, ובו מאות מכתבים, מעיד לא רק על ידע מקיף בענייני הלכה ומנהג, ועל אחריות אישית וציבורית, אלא גם על גדלותו של מנהיג בזמינותו והיענותו לכל עניין מגדול ועד קטן".

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב- יפו: "הרב קוק, רבה של יפו ואזרח כבוד של העיר תל-אביב-יפו, עמד ביסוד היצירה התורנית והמחקרית בישראל ורוחו ממשיכה להוות השראה לאנשי רוח וליוצרים עד ימינו.

"פרס הרב קוק, המוענק על ידי עיריית תל אביב-יפו, משקף את המחויבות שלנו, כעיר העברית הראשונה בראשה זכיתי לעמוד, להוות עיר שהיא חלק מהמדינה היהודית והדמוקרטית, המברכת ומאמצת לתוכה מגוון דעות רחב ומטפחת גם ספרות תורנית ומחקרית שמחברת בין המסורת לעתיד. אני מברך את הזוכים בפרס על יצירותיהם המרשימות, אשר מעמיקות ומעשירות את עולמנו התרבותי והרוחני”.