על המשמעויות המעשיות למציאות שבה רמטכ"ל ושר ביטחון ישראלי לשעבר מגדיר את פעילות צה"ל כטיהור אתני שוחחנו עם עו"ד ניצנה דרשן לייטנר, נשיאת 'שורת הדין', ומדבריה עולה שאכן מדובר בסכנה של ממש, לא רק לנתניהו וגלנט, אלא גם לכלל חיילי צה"ל ולמדינת ישראל כולה.
"זה דרמטי ומסוכן לחיילי צה"ל ולמדינת ישראל. האמירה שצה"ל מבצע טיהור אתני בעזה משמעותה שצה"ל מבצע פשעי מלחמה ברצועת עזה", אומר דרשן לייטנר ומזכירה כי "צה"ל כמעט ועומד למשפט בבית הדין הפלילי וגם בית הדין הבינלאומי לצדק, ששניהם בהאג ושניהם דנים את מדינת ישראל ואת צה"ל בגין ביצוע רצח עם, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בעזה".
כשדרשן לייטנר אומרת שצה"ל כמעט ועומד לדין כוונתה שלפי שעה לא החל משפט באופן ממשי, ומשפט כזה יתחיל או כאשר יוסגרו לידי בית הדין נתניהו וגלנט או במידה ויוחלט שם על פתיחת משפט בהיעדרם. "גם בבית הדין הבינלאומי לצדק לא נכנסו לעניין, אבל הם החלו בדיונים וכבר הוצאו צווים, אבל עדיין לא נכנסו לנושא".
"מה ששני בתי הדין האלה צריכים כדי להוכיח שצה"ל מבצע פשעי מלחמה הוא אלמנט הכוונה. עד עכשיו הם התבססו על אימרות והתבטאויות פופוליסטיות של אנשי ציבור, אמנים, פוליטיקאים ואנשי תקשורת שדיברו על לשטח את עזה ועל לא לאפשר סיוע הומניטארי וכו', והנה מגיע רמטכ"ל ושר ביטחון לשעבר שאומר את הדברים אחרי יותר משנה. אין מסמר חד יותר מלסגור בו את ארון הקבורה של הדיונים על גלנט, נתניהו וצה"ל. זו אמירה מפורשת שלא נפלטה בעידנא דריתחא אלא בשיקול דעת של מי שנחשב יודע דבר והוא חזר עליה למחרת בבוקר, וזו הסכנה באמירה הזו".
ממשיכה דרשן לייטנר ומדגישה כי "טיהור אתני זה חלק מרצח עם, כי טיהור אתני מבצעים גם בגירוש וגם בשיטות אלימות יותר כמו רצח עם גירוש מאסיבי והרעבה. נושא הטיהור האתני ביגוסלביה עלה ב-94' כשרצו להוכיח שיגוטלביה מבצעת רצח עם בסרבים וזה הוכח דרך הטיהור האתני. לכן האמירה הזו של בוגי יעלון כל כך מסוכנת".
לשאלתנו מדגישה עו"ד דרשן לייטנר כי לא מדובר רק בסכנה לנתניהו וגלנט, אלא לכל קצין ולוחם ואף מעבר לכך, והיא מסבירה: "בית הדין לא יסתפק בצווים נגד נתניהו וגלנו. הוא ילך אחרי הרמטכ"ל, המפקדים והלוחמים. הוא כעת רק בתחילת החקירה ואנחנו לא יודעים איזה צווים יש באמתחתו. הדבר הזה מסכן את חיילי צה"ל וגם את מדינת ישראל בכלל. לדוגמא, כעת פנו 600 אמנים למוזיאון בלונדון בדרישה להפסיק כל קשר עם אמנים ישראלים עם ישראל, כי ישראל מבצעת פשעי מלחמה. המוזיאון עשוי היה לחשוב שזו דרישה מסוכנת כי מי קבע שיש פשעי מלחמה, אבל כשיש אמירה מפורשת של בכיר לשעבר שהיה רמטכ"ל ושר ביטחון שאומר שישראל מבצעת פשעי מלחמה וטיהור אתני, בוודאי שהוא צריך להחרים את ישראל". הדברים יבואו לידי ביטוי דומה גם כשמדובר בהחרמת האקדמיה הישראלית, התעשייה הישראלית ובוודאי רכישת אמל"ח כי "מי יתן נשק לפושעי מלחמה? זו הרי עבירה לשתף פעולה עם פושע מלחמה".
על היחס שהאירוע זוכה לו בעולם, אומרת דרשן לייטנר "הם עושים מזה מטעמים. העיתונים בארה"ב עוד לא נפתחו. התקשורת הערבית חוגגת בשעות שלנו, אירופה מתעוררת וארה"ב בהמשך. תהיה כאן חגיגה. זה יותר משורף אסמים".
בדבריה מזכירה דרשן לייטנר את החקיקה שמנסה ארגונה לקדם ברוח החקיקה האמריקאית להגנה על משרתי וחיילי ארה"ב מבית הדין בהאג, חוק הזוכה גם לכינוי חוק הפלישה להאג, מאחר והוא נותן לנשיא סמכות לשלוח צבא לבית הדין בהאג, להשתלט על בית הדין ולחלץ משם את אנשיו. חוק זה אוסר על כל רשות אמריקאית לשתף פעולה עם בית הדין, והחוק שדרשן לייטנר מנסה לקדם אוסר על כל אזרח או ארגון ישראלי לשתף פעולה עם בית הדין בהאג. המשמעות במקרה זה היא שיעלון לא יוכל להעיד בפני בית הדין כאשר יידרש לכך מבית הדין שינסה לאסוף ראיות פורנזיות לאשמתה של ישראל.
לפי שעה משום מה חקיקה שכזו מעוכבת על ידי גורמים פוליטיים כלשהם בישראל.
לשאלתנו מה ניתן לעשות מול תופעות שכאלה ללא החוק, שואלת דרשן לייטנר לאיזו קטגוריה יכולים דבריו של יעלון להיכנס על מנת שניתן יהיה לפעול למניעתם. לשאלתנו אם סיוע לאויב בשעת מלחמה יכול להיחשב ככזה, היא משיבה ב"אולי. אנחנו דנים בכך בקול רם, אבל זה הכיוון".