בספריה הלאומית בירושלים תפתח השבוע (רביעי) תערוכה מקיפה לציון 100 שנה למותו של פרנץ קפקא – מהסופרים המשפיעים ביותר על התרבות והיצירה במאה ה-20 ועד היום.
בין הפריטים הנדירים בתערוכה: כתב היד המקורי של "מכתב אל האב", מחברות העברית של קפקא בהן למד הסופר היהודי עברית וצוואתו המקורית - בה ביקש לשרוף את כתביו – כולם מאוספי הספרייה הלאומית.
בתערוכה מוצגים גם יצירות מקוריות שנוצרו בהשראת אוסף הרישומים של קפקא הנמצא בארכיונו בספרייה, לצד עבודות וידאו, סאונד ואנימציה וכן תיעודים היסטוריים של הפקות תיאטרון ומחול שנעשו בעקבות יצירתו.
"קפקא: גלגולו של סופר" הינה תערוכה חדשה שתיפתח בספרייה הלאומית ביום רביעי הקרוב.
התערוכה מסיימת את אירועי שנת המאה למותו של פרנץ קפקא ברחבי העולם. בתערוכה יוצגו בפעם הראשונה למעלה מ-80 פריטי מקור נדירים ובאמצעותם יסופר באופן מקיף סיפור חייו – האישי, המשפחתי והחברתי - מנעד יצירתו והקשר המיוחד שלו ליהדות, לציונות ולשפה העברית. בתוך כך יתואר סיפור גלגול עזבונו והוצאתם לאור של כתביו בידי חברו מקס ברוד והשפעתו על עולם הספרות והתרבות בכלל.
התערוכה תאפשר למבקרים בה להיחשף, בפעם הראשונה, לארכיונו העשיר של פרנץ קפקא השמור בספרייה הלאומית – ארכיון אשר הופקד בשנת 2019 , בעקבות פסיקת בית המשפט העליון, שקבע כי הארכיון הינו נכס תרבותי שראוי שישמר בספריית העם היהודי.
התערוכה משלבת גם יצירות מודרניות ועבודות עכשוויות המתכתבות עם מורשתו התרבותית של קפקא: עבודות איור מקוריות של שמונה מהמאיירים המובילים בישראל (מישל קישקה, ענת ורשבסקי, אדם יקותיאלי, מרב סלומון, סרגיי איסקוב, איתן אלוא, נינו ביניאשוילי ורוני פחימה) וכן עבודה חדשה של אמנית התיאטרון פטריסיה אודונובן, לצד עבודות וידאו המביאות פרשנויות מקוריות ותיעודים נדירים מהפקות תיאטרון ומחול שנעשו בהשראת יצירתו.
בצוות אוצרות התערוכה: ד"ר שטפן ליט, אוצר אוסף מדעי הרוח ומנהל ארכיון קפקא בספרייה הלאומית, אוצרת התערוכות בספרייה, נטע אסף והאוצרת קארין שבתאי ומעצב התערוכה ואוצר-שותף - הדס עפרת, חתן פרס ישראל.
"קפקא הצליח לבטא בכתיבתו החדשנית והייחודית תחושות אוניברסליות של ניכור, חוסר אונים ותסכול, שממשיכות להדהד גם מאה שנים אחרי מותו," אומר ד"ר שטפן ליט. "על אף שיצירתו נתפסת כחילונית ואוניברסלית, התערוכה חושפת לראשונה את מארג הקשרים המרתק בינו לבין העולם היהודי של תקופתו.
דמויות כמו חבריו הקרובים ב"חוג פראג" ובראשם מקס ברוד, והאדמו"ר מבעלז, שחשף אותו לעולם החסידות, היו חלק מרשת ענפה של אישים יהודים שעיצבו את עולמו הרוחני והיצירתי. השפעתו של קפקא על התרבות העולמית – בספרות, בתיאטרון ובקולנוע – נמשכת עד היום, והתערוכה מאפשרת לראשונה מבט מעמיק אל האדם שמאחורי היצירות האלמותיות", אומר אוצר התערוכה, ד"ר שטפן ליט.
התערוכה תנעל ביום שני 30 ביוני 2025.