המורדים בסוריה הפתיעו אפילו את עצמם. רגע אחרי הפסקת האש בין ישראל ללבנון הם פתחו במתקפה קשה על צבא אסד והתקדמו במהירות כשהם כובשים כל מה שבדרכם, כולל העיר חאלב שנחשבת לשנייה בחשיבותה ובגודלה.
את המרד מוביל ארגון 'היאת תחריר א־שאם', שהיה מזוהה בעבר עם אל־קאעידה, אבל שותפים לו גם גורמים שישראל פעלה עימם ואף סייעה להם במהלך מלחמת האזרחים בסוריה לפני כמה שנים.
המשטר הסורי מאשים בין היתר את ישראל בייזום המרד - אבל הסיבה האמיתית לפרוץ המרד היא זיהוי נקודות חולשה מצד המורדים. הפסקת האש, המכה הקשה שחטף חיזבאללה, ההיערכות מחדש של גורמים ושלוחות איראניות שחששו שייפגעו בלבנון וכמובן הרפיון של רוסיה, שהצילה את אסד במלחמת האזרחים, והעיסוק האינטנסיבי שלה במלחמה באוקראינה - כל אלה חברו כנראה לרגע אחד ולהרבה מאוד תוכניות מגירה שפשוט יצאו אל הפועל.
גם טורקיה הואשמה שהיא עומדת מאחורי היוזמה למרד, שכן חלק מארגוני המורדים מזוהים איתה. אגב, באותה מידה ארגונים אחרים שמובילים את המרד מוגדרים אצל הטורקים כארגוני טרור לכל דבר ועניין. הסיפור עם טורקיה הוא הנתק ששורר יותר מעשר שנים בינה לבין סוריה, על רקע מחלוקת בנוגע למיליוני פליטים ממלחמת האזרחים שהשתקעו בטורקיה. טורקיה מצידה רוצה שיחזרו לשטח סוריה, ואילו הנשיא אסד סירב לכך לאורך השנים.
המרד הנוכחי, לא רק בעיתוי אלא גם בתמונות שמגיעות ובכיבוש המוצלח עד כה, הוא מכה קשה גם לפטרון האיראני של אסד. איראן לא מתכוונת לשלוח כמובן את צבאה לאזור, אבל יש לה את ארגוני הטרור שסרים למרותה ויכולים לתגבר את צבא סוריה במאבקו נגד המורדים.
בינתיים זה לא קורה, ולצד ההשתלטות על חאלב והלחימה סמוך לאידליב המורדים מתקדמים לתוככי העיר חמה, שנחשבת מעוז חשוב מאוד לא רק של המשטר הסורי אלא גם של הכוחות האיראניים הפועלים במדינה.
ישראל בינתיים מביטה מהצד ומתערבת בעת הצורך. כך בשבוע האחרון מנע חיל האוויר משני מטוסי נוסעים איראניים לנחות בנמל התעופה בדמשק, בשל החשש שהם מובילים נשק ואמצעי לחימה. ראש הממשלה נתניהו הבהיר כי אם יהיה צורך, מערכת הביטחון ערוכה להתמודד עם כל תרחיש מסוריה.
עיניים לדרום הגולן
אלוף משנה במיל' ד"ר ז'ק נריה, יליד לבנון, קצין מודיעין בכיר לשעבר וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, אומר כי "אין ספק שזאת התפתחות דרמטית, שכרגע מאוד קשה לאתר את הסיבה שגרמה להתפרצות שלה. אנחנו יודעים שבתקופה האחרונה היה רצף של התקפות מצד חיל האוויר הרוסי וחיל האוויר הסורי על עמדות של המורדים באזור אדליב. אבל קשה להסיק שזאת הסיבה המיידית לכך".
נריה מעריך כי המורדים חיכו לרגע מסוים ואז פעלו. "מה שמסתמן הוא פשוט מהלך מתוכנן לפרטי פרטים שמזכיר את ההתפרצות שהייתה ב־2014 של 400 אנשי דאע"ש שכבשו את מוסול בעיראק. המורדים, שקשה לדעת מה היקף הכוח שלהם, פעלו והצבא הסורי התמוטט. אותה דיוויזיה 11 שהייתה אמורה להגן על מרחב חאלב וחמה לא עמדה בלחץ, והחטיבות הפנימיות שלה התפרקו כשהחיילים ברחו".
העיתוי היה מקרי לדעתך? פשוט ראו הזדמנות וניצלו אותה?
"בחירת העיתוי הייתה מאוד משמעותית. זה נעשה כשבשאר אסד היה במוסקבה, כשהרוסים עסוקים באוקראינה ואיראן עסוקה בשיקום חיזבאללה בלבנון. כל הנתונים הגאופוליטיים היו אידיאליים מבחינתם של המורדים, וכך הם הגיעו וכבשו את חאלב בכמה שעות, והם ממשיכים לכיוון חמה".
ולאן מכוונים המורדים? להשתלטות על כל סוריה?
"אם הם כובשים את חמה אז המטרה הבאה היא חומס, ואם העיר הזאת נופלת הדרך לטריפולי בלבנון פתוחה, וכך גם הדרך לדמשק. יכול להיות שהם יאמרו שהכיבוש הנוכחי מספיק להם, אבל יש גם סבירות שהם ימשיכו הלאה".
עד כמה המלחמה בתוך סוריה נוגעת לנו כאן בישראל?
"מה שחשוב לנו זה לדעת מה קורה בדרום רמת הגולן. יש שם מיליציות איראניות אבל בעיקר נוכחית דרוזית מסיבית, שהיא ערובה שמשהו רע לא יקרה מהאזור הזה. כל האזור מדמשק ודרומה מוגן על ידי דיוויזיה 4, שאותה מוביל אחיו של אסד וכנראה המורדים יתקשו לגבור עליה. זה אומר שתהיה יציבות בדרום רמת הגולן, כשעיקר הכוח שאמור לסייע לאסד במלחמתו נגד המורדים יגיע מעיראק ולא מלבנון. זאת כי חיזבאללה לא מסוגל להילחם בשתי חזיתות, מה גם שהוא צריך להיערך מחדש בגלל המכות שספג וכן שכל המפקדים שהכירו את הזירה הסורית חוסלו. הוא כרגע נערך למגננה ולא למתקפה.
"מבחינתנו, אי יציבות בסוריה היא תמיד דבר לא טוב, אנחנו מחפשים יציבות. השאלה היא מי נמנה עם המורדים. יש שם אנשי אל־קאעידה לשעבר מצד אחד, ומצד שני ארגוני מורדים שהיו בקשר עם ישראל. צריך לעקוב ולראות לאן זה מתפתח. יכול להיות שתתחדש מלחמת האזרחים".
סוכנות הידיעות רויטרס טענה השבוע כי ארצות הברית ואיחוד האמירויות דנו בחודשים האחרונים בקידום מהלך שמטרתו ניתוק אסד מאיראן ומחיזבאללה באמצעות הסרת הסנקציות שמוטלות על משטרו וסיוע כספי מסעודיה. הדיווח נשמע כחלום אמריקני יותר מאשר מציאות מזרח־תיכונית - שכן אסד כבול לאיראנים בעבותות, וגם אם היה רוצה הוא יתקשה מאוד להשתחרר מהן.
אסד בונה על איראן? היו דיווחים שלפיהם מנסים להרחיק אותו ממנה.
"לאיראן יש 52 בסיסים בתוך סוריה וחיילים שפזורים ב־471 מוצבים שונים. יש נוכחות מאוד מסיבית של מיליציות פרו־איראניות בתוך סוריה. הם לא מתכוונים ללכת לשום מקום.
"אז האיראנים לא ישלחו חיילים אלא בעיקר יועצים שחונכים את היחידות. יש להם קרוב ל־70 אלף לוחמים בעיראק שסרים למרותם, ומהם הם יבקשו לסייע לאסד".
"לא לעמוד כמשקיפים"
ד"ר יוסי מנשרוף, חוקר איראן, חיזבאללה ומליציות שיעיות במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית, חושב שהמורדים מכוונים גבוה. "כמו שאני מבין את הדברים, יש פה מאבק על המשך דרכה של סוריה עם דגש על המשך דרכו של אסד. ברור שהמורדים צפו במלחמה והתעודדו מאוד מהשחיקה המסיבית של חיזבאללה ומהפגיעות באיראן. צריך לזכור שבמלחמה פרט לחיסול נסראללה חוסל גם מפקד כוח קודס בלבנון, וכך המעמד של איראן בעיני המורדים נחלש. הם ניצלו את שעת הכושר שנפלה לידיהם ופתחו במרד ממש ביום של הפסקת האש".
לדעתו, האיראנים דווקא קראו את התמונה נכון. "באיראן הבינו כבר במחצית נובמבר שיש תוכנית לתקוע טריז בין אסד למערב, שעליה גם דווח בסוכנות הידיעות רויטרס השבוע ולפיה האמירויות והאמריקנים יסירו סנקציות מסוריה בתמורה לכך שאסד יקטע את ציר העברות אמצעי הלחימה מסוריה ללבנון. הניתוק בין איראן לסוריה גורע ממנה את היכולת להעביר אמצעי לחימה".
אז מה בעצם עשו האיראנים?
"באיראן יש חשש, גם אם אין לו אחיזה במציאות, לאבד את אסד כחוליית הזהב בשרשרת ציר ההתנגדות. לכן הם מנהלים קמפיין לשימור אסד, וראינו בכירים איראנים שמגיעים אליו כדי לשמר את הקשר, ואפילו העבירו לו מסרים שלפיהם הם אלו שהצילו אותו במלחמת האזרחים הקודמת, והם הזהירו אותו שלא יפנה את גבו למי שתמך בו כל השנים".
אסד יכול בכלל להתמודד עם המרד הזה?
"כרגע מוקדם להעריך, אבל אני כרגע רואה שהמרד מתפשט לאזורים אסטרטגיים, בראש ובראשונה למחוז דיר א־זור שהוא מחוז בעל חשיבות אסטרטגית, כי הוא העורף הלוגיסטי של איראן בסוריה. המרד מתקדם, אבל אלה השלבים הראשונים שלו. צריך לראות כיצד הרוסים יצליחו לחלק את הפעלת הכוח שלהם בצורה שתספק את המשך האינטרסים שלהם בסוריה וגם לא תפריע למלחמה באוקראינה.
"ביום ראשון יש בדוחא כינוס של שרי החוץ מאיראן, רוסיה וטורקיה, והם ינסו להגיע להסכמות ביניהם, לגשר על חילוקי דעות משמעותיים מאוד, בעיקר בין איראן לטורקיה, כי האיראנים מאשימים את טורקיה בגיבוי המורדים. משם אולי יכולה לצאת בשורה מטהרן על תוכנית משותפת למיגור המורדים. איראן תשאף לפחות לקבל הסכמה של רוסיה לגיבוי אווירי לכוחות שאיראן החלה להזרים לסוריה כדי לדכא את המרד. ב־2015 זה עבד להם".
מדינת ישראל צריכה להיות מעורבת באופן כזה או אחר, או מספיק לנו להביט מהצד?
"אחד הלקחים של שבעה באוקטובר הוא שישראל לא יכולה להיות אדישה להתפתחויות באזור. הרי איראן ניצלה את מלחמת האזרחים בסוריה כדי למנף עוד יותר את מערכת השלוחים שלה ברחבי האזור, להקים את כוח רדואן, להקים פרוייקט דיוק טילים לחיזבאללה ולהקים מפלצת טרור בחלון של מטולה.
"ישראל חייבת להיות יצירתית ולפעול באופן אקטיבי כדי לסכל לא רק את האיום האיראני אלא גם את השלוחים. בעבר היינו פסיביים, האיראנים הביאו את הרוסים - ובזמן שישראל והאמריקנים לא ממש שיחקו תפקיד, הרוסים והאיראנים כתשו את המורדים, הצילו את אסד והחיו מחדש את המערך הפרו־אירני באזור. בלעדיהם אסד היה נופל".
אם כך, כיצד נכון לישראל לפעול?
"אנחנו ערב ההגעה של טראמפ לאזור. הוא מביא איתו בשורה. מינויי הבכירים שלו מעודדים מאוד ומראים את המגמה שצפויה להיות לממשל הזה, שהיא כנראה מאוד נוחה בעבורנו. עלינו לקחת את ההזדמנות הזאת בשתי ידיים ולנצל אותה כדי לייצר ולעצב סדר אזורי חדש, שאם לא כן, אנחנו משאירים את האיראנים להמשיך ביתר שאת את הפעילות שלהם. כרגע הם ממנפים את הסדר האזורי שהם רוצים לקדם - שיקום חיזבאללה וחמאס, מינוף ההתבססות האיראנית בסוריה להקמת תשתיות טרור מתקדמות כדי שיאיימו על ישראל ומינוף כל המיליציות באזור.
"אם ישראל לא פועלת בשיתוף עם טראמפ, במהלך אסטרטגי של עיצוב סדר אזורי חדש, שהוא פועל יוצא של ההישגים הישראליים, אנחנו משאירים את הזירה לאיראנים ולרוסים.
"אנחנו לא יכולים להיות אדישים. אסור לנו להשאיר את ההתבססות האיראנית בסוריה במתכונתה הנוכחית, כי היא מאוד מסוכנת לנו. יהיה מאוד קשה לנתק את אסד מטהרן, אבל עלינו לנסות להחליש את הציר הזה, לסייע לפירוקה של סוריה על מנת שאיראן וסוריה יהיו עסוקות בקרבות של הגנה עצמית. זה יחזק אותנו, וככל שמפת הקרב תתעדכן, נוכל להתוות תוכניות ממוקדות יותר לנוכח האירועים".
מנשרוף מדגיש שאף שחלק ניכר מהמורדים מזוהים כאסלאמיסטים שונאי ישראל, זו לא סיבה לעמוד מהצד. "יש סכנה שאם לא נתערב, איראן תצא כשידה על העליונה אם היא תצליח למגר את המרד, והיא עלולה לשכנע את אסד לאפשר לה לתקוף את ישראל משטח ארצו. אסור לנו להישאר במעמד של משקיפים, אלא עלינו להראות את כוחנו".