בפרק חדש של הפודקאסט "על המשמעות", עו"ד תמיר דורטל שוחח עם אלדד בק, סופר ועיתונאי המתגורר בברלין, על מורכבות היחסים בין ישראל למדינות אירופה, ובפרט לאוסטריה, לאור עליית כוחו של הימין הריבוני.
בק, מחבר הספר "פיוס מאוחר", טוען שהתמונה מורכבת בהרבה מהנרטיב המקובל של "ימין פשיסטי רע ושמאל אוהד". הוא מציע נקודת מבט חדה ונוקבת, ומעורר שאלות בנוגע לגישה הישראלית כלפי אירופה, ומדיניותה כלפי התופעה המתרחבת של מפלגות ימין ריבוניות.
"השמאל האירופי הוא הבעיה הגדולה ביותר מבחינת אנטישמיות ואנטי-ישראליות", טוען בק בראיון. הוא טוען שישראל מבצעת טעות אסטרטגית חמורה כשהיא נוקטת במדיניות של חרם גורף כלפי מפלגות אלו, מבלי להבחין בין גוונים שונים בתוך הימין ומבלי לזהות הזדמנויות לשיתופי פעולה פוטנציאליים. בק מציג את סבסטיאן קורץ, קנצלר אוסטריה לשעבר, כדוגמה למנהיג ימני שנקט עמדה פרו-ישראלית מובהקת. לדבריו, "אתם [בישראל] מסתכלים עלינו, מפלגות הימין הריבוני, כמו שהיינו לפני 40 שנה, ולא כמו שאנחנו היום". הוא מותח ביקורת חריפה על משרד החוץ הישראלי, שלטענתו "תקוע בשנות ה-70" ואינו מצליח להתאים את מדיניותו למציאות המשתנה.
בק מתאר את ההיסטוריה הסוערת של היחסים בין ישראל לאוסטריה, החל מוויתור ישראל על קבלת שילומים מאוסטריה לאחר מלחמת העולם השנייה - החלטה שלטענתו הייתה שגויה וגרמה נזק ארוך טווח - דרך המשברים הדיפלומטיים עם הקאנצלר היהודי ברונו קרייסקי, שדווקא קידם את האינטרסים של אש"ף, ועד המשבר סביב בחירתו של קורט ולדהיים, בעל עבר נאצי, לנשיא אוסטריה. הוא מתאר כיצד ישראל החזירה שוב ושוב את שגריריה מוינה, צעד שלטענתו לא הוביל לשינוי חיובי ביחסים.
בק משתף את דורטל בסיפור מרגש ובלתי יאמן על מקרה שאירע במשפחתו שלו בברלין הנאצית. בשנת 1943, במסגרת מבצע "יודנריין" שמטרתו הייתה לטהר את ברלין מיהודים, נעצרו אבות יהודים ממשפחות מעורבות, וילדיהם נלקחו למעצר. אמהות אריות יצאו להפגין ברחוב ודרשו את שחרור יקיריהן. המחאה, שנמשכה שבוע שלם, הצליחה להביא לשחרור האבות והילדים. "בגרמניה הנאצית, המשטר היה רגיש לדעת קהל", מסביר בק. "המחאות האלה מוכיחות שגם ברגעים אפלים, הייתה התנגדות למשטר".
בק מותח ביקורת חריפה על הגישה של חוקרים גרמנים רבים, ובראשם יואכים פסט, הטוענים שהאומה הגרמנית "נחטפה" על ידי הנאצים. "העם הגרמני ביצע את השואה, ולא הנאצים", קובע בק. "לדבר על 'פשעים שבוצעו בשם העם הגרמני' כאילו מישהו תפס חזקה על העם הגרמני, זה ניסיון להתחמק מאחריות".
בסיום הראיון, בק מזהיר מפני "כיבוש זוחל של המערב בידי העולם המוסלמי ערבי" ומציג את המהומות באמסטרדם לאחר מבצע "שומר החומות" כדוגמה למגמה זו. הוא מותח ביקורת על השמאל האירופי שתומך בקהילות המוסלמיות הקיצוניות, ומזהיר מפני אנרכיה ומלחמת אזרחים. בק מביא גם את פרשת צו המעצר הבינלאומי נגד נתניהו, ומסביר שכל שופט צרפתי יכול להחליט לעצור את ראש הממשלה לשעבר, למרות החלטה פוליטית של הממשלה הצרפתית.
הראיון עם אלדד בק בפודקאסט "על המשמעות" מציע נקודת מבט חדשה ומעוררת מחשבה על יחסי ישראל ואירופה, ועל הסכנות האמיתיות העומדות בפני היהודים במאה ה-21.