איומים חדשים מתגבשים במזרח התיכון, והפעם המוקד הוא טורקיה – כך מזהיר החוקר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק.
"אם וכאשר יהיה צורך, טורקיה תפלוש לישראל", אמר ינרוג'ק בפרק מיוחד של הפודקאסט "על המשמעות" בהנחיית עו"ד תמיר דורטל. לדבריו, השאיפות הנאו-עות'מאניות של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן עשויות להוביל למהלכים דרמטיים באזור.
ינרוג'ק הסביר כי ארדואן שואף לשחזר את ימי הזוהר של האימפריה העות'מאנית, ומבחינתו, ישראל היא מדינה שנכפתה על המזרח התיכון על ידי המערב. "מדינה כמו ישראל הושתלה פה על ידי המערב", טען ינרוג'ק, והדגיש כי היחסים בין שתי המדינות צפויים להימתח עוד יותר בשנים הקרובות.
קריסת אסד – פתח לכאוס אזורי
ליצדו, פרופ' דני אורבך, מומחה ליחסים בינלאומיים, הצביע על קריסת משטרו של בשאר אל-אסד בסוריה כעל "דוגמה קלאסית להתמוטטות מדינה". הוא הסביר כי נפילת משטר בדרך כלל בלתי הפיכה, ומדינות מתקשות לבנות לגיטימציה חדשה אחרי קריסה כזו. "הרבה יותר קל להרוס משהו קיים מאשר לבנות משהו חדש", ציין אורבך.
למרות הכאוס בסוריה, אורבך שיבח את מנהיג המורדים, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, על הצלחתו במניעת מעשי זוועה, אך הדגיש כי הכאוס שיתחולל בעקבות קריסת אסד עלול להשליך על כל האזור, כולל ישראל.
"טורקיה תומכת במורדים – ורואה בהם כלי משחק"
ינרוג'ק פירט גם על המעורבות הטורקית בצפון סוריה, שם לדבריו, טורקיה מתנהלת כאילו מדובר בפרובינציה טורקית דה-פקטו. "הטורקים רואים במורדים כלי משחק אסטרטגי", אמר ינרוג'ק, והצביע על כך שטורקיה מנצלת את חולשת רוסיה כדי לחזק את מעמדה האזורי.
במקביל, הוא הזהיר כי טורקיה חוששת מהאוטונומיה הכורדית בסוריה, וייתכן שתפעל לנטרל אותה – גם במחיר חיכוך עם איראן. לדבריו, ישראל צריכה לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות הללו, שכן חיכוך בין טורקיה לאיראן עלול להשליך גם עליה.
איראן יוצרת "טבעת אש" סביב ישראל
פרופ' אורבך הדגיש את חשיבותה האסטרטגית של ירדן כ"חיץ" בין ישראל לאיראן. "אם ירדן תיפול לידי כוחות פרו-איראניים, מדובר יהיה באסון אסטרטגי לישראל", הזהיר. איראן, לדבריו, מנסה ליצור "טבעת אש" סביב ישראל, באמצעות חיזבאללה בלבנון, המיליציות השיעיות בסוריה ובגדה המערבית, וחמאס בעזה.
אורבך הוסיף כי הכלכלה המקרטעת של מצרים, מדינה שלדבריו נמצאת ב"פשיטת רגל כלכלית", עלולה להוות גורם לחץ נוסף. "מצרים במצב כלכלי רעוע מאוד, והדבר עלול לגרום לחוסר יציבות פוליטית גם שם", הסביר.
המעורבות האמריקאית – מינימלית אך חשובה
על אף העניין האמריקאי ביציבות האזור, אורבך טען כי ארצות הברית אינה רואה בסוריה אינטרס מהותי. "הם רוצים יציבות, אבל לא מוכנים להשקיע יותר מדי משאבים לשם כך". הוא גם הזהיר את ישראל לא להפוך את המורדים הסורים לאויבים, שכן "אם יקום שם שלטון חדש, עדיף שישראל תהיה ידידה שלו".
ינרוג'ק ואורבך הסכימו בסיום השיחה כי המזרח התיכון נמצא בצומת דרכים גורלי. חולשתן של רוסיה ואיראן, לצד ההתחזקות הטורקית, מייצרות מציאות חדשה שבה ישראל תצטרך לנווט בזהירות רבה. האם ישראל מוכנה להתמודד עם האיומים החדשים? התשובה לכך, לפי שני המומחים, תתברר רק בעתיד.