כתובת אנטישמית בסידני שבאוסטרליה
כתובת אנטישמית בסידני שבאוסטרליהReuters/AAP

הרב יהושע סולומון, רב קהילת המזרחי בסידני אוסטרליה וראש ועד הרבנים בעיר, מספר על התגברות התופעות האנטישמיות בעיר לאחר ריסוס כתובת נגד ישראל והצתת רכב בפרבר בו מתגוררים יהודים בעיר.

"בזמן האחרון זו לא תופעה נדירה. לפני כמה שבועות היה מקרה דומה וביום שישי שעבר במלבורן הייתה הצתת בית הכנסת. עד לפני שנה וחודשיים זו הייתה תופעה נדירה. הקהילה היהודית גרה כאן כמעט מאתיים שנה וכמעט תמיד זה היה מקום בטוח, אבל באחרונה זה לא נדיר", אומר הרב סלומון.

על התחושה בקהילה היהודית בסידני מספר הרב סלומון כי הוא עצמו חי בקהילה מזה כעשור ומעולם לא ראה את הקהילה בתחושה כזו של לחץ וחששות כפי שהדברים כיום. "אנשים קמים לבשורות לא טובות והם מפחדים. אנשים חוששים שדברים יקרו להם, למשפחה, למוסד או לבניין של הקהילה או לבית הכנסת. זה לא שחוששים להסתובב ברחוב אבל לחוצים. יש כאן גורמים קיצונים שהממשלה לא הצליחה להשתלט עליהם ומפחדים שמשהו יקרה".

להערכתו של הרב סלומון יש בממשלה ובמשטרה "המון נאיביות מול הקיצוניים כאן ומה שהם יכולים לעשות. לפני שנה וחודשיים לא לקחו את זה ברצינות, אבל עכשיו כשרואים שזו לא תופעה נדירה ומבינים מה יכול לקרות אם לא ישתלטו עליהם לוקחים קצת יותר ברצינות".

"רובם של האוסטרלים אנשים טובים שאוהבים את הקהילה היהודית אבל יש הרבה נאיביות לגבי מה שיכול לקרות ומה שצריך לעשות כדי להראות לגורמים הקיצוניים מה יקרה להם אם הם לא יתנהגו כמו שצריך", אומר הרב סלומון המעיר שלא מדובר בהפתעה עבור מי שחי בקהילה. מדובר בקיצוניים שגורמים נזק לא רק לקהילה היהודית אלא גם לקהילות נוספות, "אבל הקהילה היהודית מאוד חזקה ומאוד אוהבת ותומכת במדינת ישראל וחושבת על ישראל ומה שהיא עברה מאז השבעה באוקטובר. אנחנו רואים שלמרות הלחץ הפחד אנשים יותר גאים להיות יהודים וציוניים ורוצים לעזור למדינת ישראל".

להערכתו של הרב סלומון האוכלוסיה המקומית מתקשה להבין את חומרת האירועים בשבעה לאוקטובר, וזאת בין השאר מתוך התחושה הכללית שדברים יסתדרו ומסתדרים מאליהם, תחושה שהיא מהגורמים לכך שאוסטרליה היא מדינה רגועה. כעת, הוא מספר, בין הפרויקטים שהקהילה מקדמת נמצא גם השיח עם האזרחים ולא רק עם הממשלה, ובשיח זה המאמץ הוא להבהיר ולספר על מה שקרה בישראל ועד כמה מדובר במלחמה של העולם המערבי והעולם הדמוקרטי, מלחמת הטוב ברע. להערכתו גם למרחק הגיאוגרפי יש תרומה לתחושת הניתוק היחסי בהבנת האירועים.