הפאנל
הפאנלצילום: יח"צ

בוועידת מרכז הבנייה הישראלי, שהתקיימה זו השנה ה-24 במלון דן אילת, נערך פאנל שעסק במצב הבנייה ביהודה ושומרון לאור אתגרי התקופה הנוכחית בהנחיית עמית סגל.

יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון, פתח את הפאנל ואמר: "אנחנו בטוב שבזמנים. אחרי ה-7.10 כולם מבינים שההתיישבות היא מגן של מדינת ישראל. מדובר בהזדמנות שאסור לנו לפספס אותה. צריך למנף את התקופה עם תנופת בנייה אדירה שתוריד את מחירי הדיור בישראל ותחזק את הביטחון".

יאיר שטבון, ראש עיריית אריאל, אמר: "הסיפור של עוטף עזה מחדד לנו שאם חשבנו שהיו"ש הוא המקום שבו האירוע מורכב, יהודה ושומרון הפך למקום הכי בטוח בישראל. יש עדיין איזושהי תפיסה שכשעוברים איזה קו מסוים. מי שמגיע לשומרון רואה תנופת בנייה משמעותית. איכות החיים בשומרון במענה לתושבים היא אחת הטובות בארץ".

שי אלון, ראש המועצה המקומית בית-אל, אמר: "עברנו פה שנה קשה. עם ישראל התפכח ואנשים הבינו שצריכים להתיישב בכל נקודה במדינת ישראל. אנחנו חיים על חרבנו ולכן אנחנו צריכים לקחת איתנו את המגל ומאידך את החרב ולבנות בכל מקום ומקום. אני מאמין שארבעה קירות במדינת ישראל צריכים לעלות עד מיליון ש"ח. אין סיבה שאדם צריך להגיע לתוחלת חיים של 200 שנה בעבור בית. כל מי שחזר משדה הקרב ראוי שתהיה לו דירה".

קובי אלירז, מומחה במקרקעין והסרת חסמים מול מערכת הבטחון, התייחס לתודעת הציבור ואמר: "מי ששם לנו מראה מול הפנים וקרא לתושבים בבארי 'מתנחלים' הוא האויב שלנו. לצערנו, האויב רואה בנו נטע זר, לא משנה איפה אנחנו גרים. מבחינתם אין שום הבדל בין בארי לעלי. ב-7.10 הוסרה המסכה. דבר נוסף זה מה שקרה עם טראמפ. היינו כבר בשלטון אחד של טראמפ, אני מאוד מקווה שדווקא עכשיו בקדנציה האחרונה של טראמפ, שהוא יהיה יותר משוחרר. חייבים לבשר לעולם שאחרי ה-7.10 אנחנו צריכים להיות במלוא מרחב ארצנו, והיו"ש היא לא החצר האחורית".

זאב אפשטיין, מנכ"ל חברת 'הרי זהב', חיזק ואמר: "אנחנו מסתכלים בהשתאות על האנשים שטראמפ ממנה סביבו ומבינים שהולך להיות שינוי גדול בתקופה הזו. אנחנו נערכים לריבונות, ואם לא לריבונות – אז לנורמליזציה של האזור".

אהרוני נויבואר, מנכ"ל החברה לפיתוח יהודה ושומרון, הוסיף: "הנירמול של יהודה ושומרון זה הניצחון שלנו. אחרי ה-7.10 הבנו שקרקע זה הביטחון האמיתי".

אושרי יעקב, מנכ"ל 'ארץ הצבי' ייזום ובניה, התייחס למצב הבנייה באיו"ש לאחר המלחמה: "אני מדבר כמי שחי את השטח. קצת אחרי ה-7.10 הגענו לאתרי הבנייה, והם היו שוממים לצערנו. היזמים נכנסו כאן מתחת לאלונקה. אחד הדברים שדיברנו עליו הוא שחלילה לא יהיה פה פועל יוצא שהחמאס הצליח לעצור את הבנייה ביו"ש. המשכנו את הבנייה בכל הכוח. אני מאמין שהשנים הבאות עלינו לטובה יהיו שנים של פריחה ושגשוג ביו"ש, ואנחנו נעשה הכל כדי להביא אנשים לאזור ולדאוג להגשים את חלום ההתיישבות".

בנוגע לבנייה הרוויה הוסיף יעקב: "מרבית הבנייה היום בישראל היא בנייה רוויה. בונים שכונות מתוך חשיבה של מתן איכות חיים לתושבים ויש ביקוש. כיום אנחנו עובדים על פרויקט של בנייה רוויה של 6 דירות בבניין במכמש, ואין דירות על המדף. גם קהל היעד מתאים את עצמו היום לבנייה רוויה".

דגן סיכם את הדיון ואמר: "מצד אחד הביקוש הוא אדיר, ומצד שני אין מספיק היצע. יזמים חכמים נכנסים, אבל יש מקום להרבה יותר. רק בשומרון אפשר להכניס באדמות מדינה (שטחי C) מיליון ומאתיים אזרחים, ואם מוסיפים את אדמות הסקר אפשר להגיע לשני מיליון אזרחים. איפה שלא תהיה מחרשה שלנו תהיה מחרשה של מישהו אחר. יזם חכם מבין שהשומרון ואיו"ש זה לא ראש ציונות, זה דה פקטו הפתרון למחירי הדיור בישראל. טראמפ לא ייתן לנו את זה – ממשלת ישראל תצטרך להעיז, לקבוע עובדה ולהביא מיליון תושבים ליהודה ושומרון".

עוד הוסיף: "אנחנו נמצאים גם בעיצומה של מהפכה תחבורתית. מירי רגב הובילה בסיוע בצלאל סמוטריץ' הכפלת כביש 5 מאריאל לכיוון צומת תפוח. יהיה אפשר לנסוע מתל אביב דרך צומת תפוח בכביש עוקף חווארה עד צומת פצאל. פרויקטים כאלו והתוכנית להרחבת הכבישים זה עניין כלכלי נטו. זה הזמן להפוך את השולחן כדי להביא את המיליונים ליו"ש. אנחנו בתקופה היסטורית ואסור לנו לפספס את זה. יזם חכם שעניו בראש נכנס עכשיו".