משטר אסד נפל, וארגוני זכויות האדם יחד עם האו"ם כבר לוחצים על מדינות אירופה שלא לגרש פליטים סורים חזרה למולדתם.
זמן קצר לאחר נפילת המשטר הסורי, הודיעו 14 מדינות אירופיות, בהן בריטניה, צרפת, גרמניה איטליה, אוסטריה ועוד, כי הן מקפיאות את הטיפול בבקשות מקלט של פליטים מסוריה.
בבריטניה הודיעה שרת ההגירה, אנג'ל איגל, כי הממשלה הבריטית משהה את הטיפול ב-6,500 בקשות מקלט מסוריה. "אנו משהים את הטיפול בבקשות המקלט, מכיוון שהסיבה העיקרית שאנשים מבקשים מקלט מסוריה היא שהם נמלטו ממשטר אסד האכזרי שזה עתה קרס לנגד עינינו", אמרה איגל.
ממשלת גרמניה הודיעה כי היא מקפיאה את הטיפול ב-47 אלף תביעות של פליטים סורים ותעניק עדיפות לבקשות מקלט ממדינות אחרות, על רקע נפילת משטר אסד.
ההודעות גרמו לארגוני זכויות אדם ולאו"ם לפנות בקריאה פומבית למדינות אירופה שלא לגרש פליטים סורים חזרה למדינתם, אלא לאפשר להם להמשיך ולהתגורר באירופה. "אף ממשלה לא צריכה לשלוח או לתכנן לשלוח אנשים בחזרה באופן לא רצוני", אמר ארגון Human Rights Watch בהצהרה שפרסם.
גם ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" קרא שלא לגרש חזרה פליטים מסוריה. "בהתחשב במצבה ההפכפך של סוריה, על המדינות להימנע מלהכניס פליטים סורים ואנשים המבקשים מקלט למצבים של אי ודאות וחוסר וודאות נוספים", נמסר מארגון "אמנסטי".
הנציב העליון של האו"ם לפליטים, פיליפו גרנדי, אמר כי "לכל הפליטים יש את הזכות הבסיסית לחזור לארץ מוצאם בזמן שהם יבחרו, וכל חזרה חייבת להיות מרצון, באופן מכובד ובטוח. אף מבקש מקלט לא צריך להיות מוחזר בכוח".