ג'ימי קרטר
ג'ימי קרטרצילום: רויטרס

בצל פטירתו של נשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר, נחשף סיפור דרמטי על מעורבותו בהצלת ציונו של רבי נחמן מברסלב באומן מהריסה בימי ברית המועצות.

האירוע התרחש בשנת תשל"ט (1979), כאשר השלטונות הסובייטיים תכננו להרוס את כל האזור סביב הציון הקדוש לטובת בניית בנייני מגורים.

שנים ספורות לפני האירוע, כאשר קרטר היה עדיין מועמד כמעט אלמוני לנשיאות, הפתיע הרבי מלובביץ' בהוראה לרב פנחס טייץ ליצור עמו קשר.

טייץ, דמות מפתח ביהדות ארה"ב, ארגן אירוע מפואר לכבודו של קרטר. לאחר שנבחר ברוב זעום לנשיאות, שלח קרטר מכתב תודה לרב טייץ עם הבטחה לסיוע עתידי - מכתב שהתברר כמכריע להצלת הציון.

כשהגיעה הידיעה על תוכנית ההריסה, דרך תושבת מקומית בשם זובידה, החל מסע דחוף להצלת המקום. הרב מיכל דרופמן, שהוביל את המאמצים, נפגש עם גדולי הרבנים בארה"ב, ביניהם האדמו"ר מסטמאר והרב משה פיינשטיין זצ"ל.

לאחר שפניות למשרד החוץ האמריקני לא נשאו פרי, הגיע לרבי מלובביץ' שהפנה אותו לרב טייץ.

לקראת ועידת הפסגה בין קרטר לברז'נייב בווינה, הועבר מכתב מיוחד לבית הלבן, שכלל הסבר מפורט מהרב אריה משה אליהו קפלן, אקדמאי נודע, על חשיבות המקום. קרטר העלה את הנושא בפגישתו עם ברז'נייב, ובעקבות זאת התקבלה החלטה בקרמלין: רחוב בילנסקי, בו שוכן הציון, יישאר על כנו.

ימים ספורים בלבד לאחר הצלת הציון, פוטר יועצו של קרטר לענייני יהודים, רוברט ליפשיץ, שהיה חוליה מרכזית במהלך. התזמון המדויק של המבצע התברר כקריטי - חלון ההזדמנויות היה צר במיוחד.

ההצלה הדרמטית של הציון הקדוש באומן מהווה עדות נוספת למורשתו של קרטר בסיוע ליהדות העולם, והיא מצטרפת להישגיו האחרים, כמו הסכם השלום בין ישראל למצרים והקמת מסורת הדלקת חנוכייה בבית הלבן.