בפרק חדש של פודקאסט "על המשמעות", התארח יזם ההייטק ומשקיע ההון סיכון מייקל אייזנברג לשיחה עם עו"ד תמיר דורטל, בה הם דנו במצב הכלכלה הישראלית ובכישלונות הממשלה במענה למשבר הכלכלי המעמיק.
אייזנברג, הידוע בביקורתו החריפה כלפי הממסד, לא חסך במילים ותקף את ההתנהלות הכלכלית של המדינה, תוך שהוא מציין את הכישלונות החמורים, לדעתו, במהלכים הכלכליים של הממשלה. "המלחמה היא לא תירוץ, היא הזדמנות לשינוי אמיתי", אמר אייזנברג, והוסיף כי המצב הנוכחי אמור היה לשמש כקטליזטור לרפורמות כלכליות נדרשות. הוא טוען כי פקידי האוצר לא מנצלים את משבר המלחמה כדי לבצע שינויים מבניים חיוניים, כולל עדכון המודלים הכלכליים, המיסוי, וצמצום הוצאות לא רלוונטיות.
לטענתו, גם תקציב המדינה שהוגש, לא שונה באמת לפי צורכי המלחמה. "הם הוסיפו רק קצת כסף לביטחון והמשיכו כרגיל. זה פשוט בלתי נתפס, התקציב נשאר כמעט כמו שהיה. לא נעשו קיצוצים רוחביים, לא צומצמו משרדים מיותרים, שום שינוי דרמטי. אם לא נעשו צעדים דרסטיים, המשק יפגע לשנים רבות".
בנושא גיוס החרדים, אייזנברג הביע עמדה נחרצת נגד מדינת הרווחה הסלקטיבית. "מי שלא משרת בצבא, לא יכול ליהנות מאותן הטבות סוציאליות כמו מי שכן משרת", טוען אייזנברג. הוא דיבר על הצורך בשינוי מערכת חלוקת המשאבים והדגיש את החשיבות בהשגת איזון נכון בין מגזרי האוכלוסייה, במיוחד בהיבט הכלכלי.
הוא הציג נתונים כלכליים הממחישים את העלות האדירה של אי-גיוס חרדים. הוא ציין כי עלות חייל מילואים גבוהה יותר מזו של חייל סדיר, והפערים הכלכליים בין המשפחות החרדיות לחילוניות מעמיקים את הבעיה. "אם לא נעשה שינוי מהותי במדיניות, נמשיך לשלם מחיר כבד בעתיד", אמר.
אייזנברג הציע פתרונות מעשיים, בהם צמצום הוצאות המדינה, שינוי במערכת המיסוי והובלת שינוי כלכלי מבני שיביא את ישראל למסלול של יציבות כלכלית. "העתיד הכלכלי של ישראל בסכנה אם לא ייעשו שינויים מיידיים".
הוא התייחס בהרחבה לסוגיית "הרווחים הכלואים", וטוען כי הניסיון של האוצר למסות חברות המחזיקות ברווחים גבוהים מבלי לחלקם כדיבידנדים הוא שגוי ומזיק. "זה דגל אדום בוהק. אתה יורד לבן אדם לחברה בע"מ שלו, שזה ההמצאה הכי גדולה של ה-200 שנים האחרונות".
לטענתו, החזקת רווחים בתוך חברה מאפשרת לה להשקיע בעתיד, לצמוח, ולהתחרות בשוק הגלובלי. מיסוי הרווחים האלו, גם אם נראה כמו פתרון קל למצוקת הגרעון, יפגע בסופו של דבר בתמריץ של יזמים להקים חברות בישראל ויבריח משקיעים זרים.
אייזנברג הזהיר כי המהלך של האוצר ייצור אי ודאות ויפגע בתחרותיות של ישראל. "בעידן גלובלי, יזם יכול לפתוח חברה בכל מקום בעולם. אם פקיד שומה יתחיל להתערב לי בתזרים המזומנים, אני אפתח את החברה שלי באסטוניה, או בקיימן, או בכל מקום אחר שבו יש ודאות ויציבות".
הוא הדגיש כי המהלך יפגע לא רק בחברות הייטק, אלא גם בחברות מסורתיות יותר, כמו חברות בנייה, שזקוקות להון פנימי כדי לממן פרויקטים ארוכי טווח. "בסוף, מי שישלם את המחיר זה הציבור הרחב", הוא מזהיר, "בצורת פחות מקומות עבודה, פחות השקעות, ופחות צמיחה".