באדיבות כאן חדשות

צה"ל סיים לבנות מתחם ייעודי לקליטת החטופים בדרום עוטף עזה, כך פורסם הערב (רביעי) בכאן חדשות.

במתחם נבנו חדרים פרטיים המיועדים למפגש בין החטופים למשפחותיהם. בפיקוד הדרום, בחיל האוויר ובחיל הרפואה התקבלו פקודות לטיפול ולמפגש עם החטופים, שלפי הערכות חלקם ישובו כשהם פצועים ויזדקקו לטיפול מיידי.

מיד לאחר שיעברו המשוחררים את הגבול וייקלטו על ידי גורמי מערכת הביטחון, הם צפויים לעלות על מסוק שייקח אותם לאחד מארבעה בתי חולים במרכז הארץ שערוכים לקבלם אחרי יותר משנה בשבי חמאס. גם בתי החולים בדרום ערוכים לקלוט חטופים, במקרה שיגיעו במצב שיצריך התערבות רפואית דחופה יותר.

עם נחיתתם יועברו המשוחררים לאמבולנס או לכלי רכב אחר של בית החולים, שייקח אותם אל מתחם ייעודי ומבודד שיוכן בעבורם. שם יחכה להם חדרים פרטיים, שייעשה מאמץ לגרום להם להיראות כמה שפחות כמו חדר בבית חולים. המחלקה הזו תהפוך מאותו הרגע למעין "בועה" שתפריד אותם מהמציאות שבחוץ ותאפשר להם להתחיל את תהליך השיקום.

במתחם יזכו החטופים המשוחררים להתאחד עם בני משפחותיהם, ורק לאחר מכן ובהדרגתיות יחלו הצוותים הרפואיים לנסות ולהבין את הצרכים הרפואיים והנפשיים של כל אחד ואחת מהם. בצוותים יכללו רופאים ממגוון תחומי התמחות, אחים, פסיכולגיות ועובדים סוציאליים.

למערכת הבריאות היה זמן רב להתכונן ולהיערך לקליטת החטופים, שבו גם ביצעה תרגילים, חידוד נהלים ואף סימולציות. מנגד, מצבם של החטופים שישוחררו לא ידוע וקשה לנבא מה יהיו צרכיהם.

בבתי החולים אף בנו פרוטוקול מיוחד לנושא התזונה של המשוחררים. החשש העיקרי הוא מ"סינדרום הזנה מחודשת", שעלול להתרחש אחרי תקופה ממושכת של תת תזונה, ויכול לגרום לנזקים. בנוסף, יש חשש מזיהומים, פציעות, מחלות עור, חוסרים בוויטמינים ובעיות במערכת החיסונית.

השבים והשבות יישארו בבית החולים ככל שיידרש, וככל שירצו בכך. הליווי הצמוד יימשך גם לאחר השחרור. משרד הרווחה הקצה לכל חטוף וחטופה עובד סוציאלי שכבר מכיר את המשפחה ואת אורחות חייהם, והם, לצד גורמים רבים נוספים, ילוו אותם בשנים הקרובות.

לפי הערכות, תקופות האשפוז של המשוחררים יהיו ארוכות משל אלה ששוחררו בעסקה הקודמת בחודש נובמבר 2023.

משרד הבריאות מתכוון להנחות את בתי החולים לשמור על פרטיותם של החטופים המשוחררים באדיקות, כחלק מהבראתם. עוד יתבקשו הצוותים שלא לצלם את המשוחררים, ובתי חולים מסוימים אף לא יאפשרו לצוותיהם להכניס טלפונים אל האזורים שבהם ישהו המשוחררים.