
בימים הקרובים תסתיים תקופת הפסקת האש בצפון. על התחושות בישובי הצפון לקראת התאריך שעשוי להיות מתוח שוחחנו עם אופיר שיק, סגן ראש מועצת גליל תחתון, יו"ר 'לב בגליל'
"יש דריכות לצד מאמצים של גופים אזרחיים וחלק מהרשויות להתחיל ולחזור ולהחזיר את התושבים", אומר שיק ומציין כי בישובי הגליל התחתון, שבהם נקלטו לא מעט משפחות מהאזורים הצפוניים יותר ניכרת התנועה לחזרה צפונה או לפחות ראשיתה של התנועה הזו.
עם זאת הוא מדגיש את "תחושת חוסר הוודאות גם במישור הביטחוני, כי לא ברור לאן הולכת המערכה וגם בהיבט האזרחי ציבורי. האם יספיקו לשקם, מה לוחות הזמנים של הפיתוח המחודש, יש מוסדות ציבור שאי אפשר להיכנס אליהם, ואם יחזרו משפחות איפה הילדים ילמדו. הדברים לא מטופלים בקצב הנדרש".
בהקשר זה מזכיר שיק כי פרויקטור השיבה לישובי הצפון ושיקומם, האלוף אליעזר מרום, צ'ייני, הודיע כבר לפני כחודש על פרישתו מהתפקיד ועד כה לא מונה לא מוחליף. מאחר וכך "אין תקשורת עם המינהלת שאמורה להיות בהקמה. יש אמנם מי שמחזיק את המיפוי של הדברים שצריכים היו להיות מבוצעים, אבל עבודה אין. ההתמהמהות במינוי פרויקטור לא מובנת. אנחנו מצפים למינוי מהיר מאוד של מי שייקח את המושכות בשתי ידיים". שיק מציין בדבריו שמועות שהופרחו על אישיות כלשהי שתיקח את המיזם תוך כדי עבודתה האחרת, לדבריו אם זו הכוונה עדיף כבר שלא ימונה אף אחד, שכן מדובר בעבודה המצריכה התמקדות מלאה במיזם ובהצלחתו. "דרוש מישהו שמכיר את השטח, את הרשויות ואת הממשלה".
על ההתמודדות בישובים שבמועצת גליל תחתון, הישובים שקלטו את מפוני הצפון, אומר שיק כי ההתייחסות אל המפונים שנקלטו היא כאל תושבים לכל דבר, מבלי להתייחס לסימני השאלה שמרחפים מעל שיכונם מחדש בישוביהם המקוריים. בנוסף הוא מעיר "אנחנו לוקחים בחשבון שלא נקבל שיפוי על ההוצאות, אבל אנחנו שמים את זה בצד". כעת מעסיקה את הישובים העובדה שאין פרויקטור שינתב את הכספים ויוביל את מהלכי השיקום באופן מעשי.
לשאלתנו על מעורבות השרים הרלוונטיים באירוע, אומר שיק כי אכן השרים הרלוונטיים, השר אלקין ושר האוצר סמוטריץ' פועלים לקידום והזרמת הכספים שיועדו לשיקום, אך בהיעדר פרויקטור הדברים לא יכולים לבוא לידי ביטוי בפועל. "ישבנו אצל השר אלקין ואנחנו יודעים שהוא רוצה להיכנס לנושא, אבל אם אין מי שאוחז במושכות ועוסק בפרטים ומקדם את הנושאים השונים, זה לא יקרה. משרד האוצר בתמונה חזק כמי שקבע את המסגרת התקציבית.יש רצון של המשרד להתקדם אבל אין מי שיטפל באירוע", הוא אומר ומזכיר את השר לשעבר וסרלאוף שעשה עבודה טובה לאורך חודשי המלחמה תוך שמירת הקשר עם התושבים, אך המציאות הפוליטית הותירה אותו כעת מחוץ לתמונה.
לקראת תום הדבירם ביקשנו לשמוע מאופיר שיק עוד על ההיערכות למציאות הביטחונית שאולי תשתנה עם תום ימי הפסקת האש מול חיזבאללה, והוא אומר: "יש דריכות אחראית, בוודאי כשיש שינויים משעותיים בצמרת הצבא. אבל הרשויות בצפון הוכיחו את עצמן כחזקות וכך גם התושבים, אז שלא יאיימו עלינו. נעמוד בכל אתגר וניתן את הגב למערכת הביטחון כדי לייצר כאן מציאות אחרת. הפסקת האש עצרה מומנטום וזה היה נדרש אלב כשיתחדשו המאמצים המלחמתיים אנחנו נותנים את הגב המלא למערכת הביטחון, כל זמן שלא ייקח. זה לא צריך להפריע לציבוריות הישראלית".